Planten in de woonkamer en eetkamer: dit moet je weten
Groene planten en bloemen brengen kleur in je interieur. Vrolijk je huis op met een variatie aan kamerplanten. Ze zijn leuk om naar te kijken, prikkelen je zintuigen en voorzien je huis van een gezonde portie zuurstof. Een huis vol kamerplanten is een huis vol leven!
Met de juiste producten geef je je planten wat ze nodig hebben!
Waar moet je op letten bij het kiezen van de juiste kamerplanten?
Hou bij het kiezen van de juiste kamerplanten [lo1] voor jouw huis vooral rekening met wat je plant nodig heeft om zich goed te voelen. De hoeveelheid licht, de binnentemperatuur en de luchtvochtigheid in de kamer bepalen waar de plant goed groeit.
De woonkamer is de meest gebruikte kamer in huis. In deze kamer breng je het meeste tijd door. Maak ‘m daarom extra knus met fraaie kamerplanten.
- Meestal is deze kamer ook de grootste kamer in huis. Een ideale plek om grotere kamerplanten te zetten dus.
- Je hebt in een woonkamer de kans om te experimenteren met grote en kleine planten. Kies je “gewone” planten in potten of haal je klim- of hangplanten in huis? Jij kiest!
Kies eerst een plekje uit in je woonkamer waar je graag een plant neerzet. Bepaal dan welke plant er het beste staat.
- Heeft de plant veel licht nodig of houdt de plant van wat meer schaduw?
- Is de kamer warm genoeg?
- Komt de plant dicht bij de verwarming te staan? Of is er kans op tocht op die plek?

Decoratietip: Heb je een kleine woonkamer? Ook hier past een grote woonkamerplant perfect. Een kleine kamer vullen met enkel kleine decoratie of petieterige plantjes maakt de kamer visueel kleiner. Een grote plant is een echte blikvanger in je kamer.
De leukste boompjes om in je woonkamer te zetten
Nu begint het leukste gedeelte: planten kiezen! Je bestudeerde je woonkamer en weet waar je je kamerplanten wil zetten.
Om je een handje te helpen bij de juiste keuze zetten we enkele populaire grote huiskamerplanten voor je op een rijtje:
Beaucarnea (olifantenpoot)
De Beaucarnea of olifantenpoot dankt z’n naam aan de dikke stam met een ronde verdikking onderaan. Net een olifantenpoot dus. De plant is echt een krachtpatser die heel weinig verzorging nodig heeft.
Geef je plant heel af en toe water. De Beaucarnea slaat een deel van het water op in z’n brede stam. Hierdoor mag je de potgrond wat laten uitdrogen tussen gietbeurten in.
Dit boompje past perfect op een plaats aan een groot raam. Liefst van al krijgt je Olifantenpoot enkele uren direct zonlicht per dag.
- Water: Weinig water geven / Potgrond mag langere tijd droog staan
- Standplaats: Op een lichte plaats met minimum 5 uren direct zonlicht per dag
- Veilig voor huisdieren en kleine kinderen? Ja

Ficus elastica (rubberplant)
Deze tropische kamerplant groeit in de vrije natuur uit tot een stevige boom. Om jouw woonkamer op te fleuren kies je zelf de grootte die bij jou past. Met z’n mooie bladeren in verschillende patronen en kleuren is de rubberplant een echte blikvinger in jouw interieur.
De rubberboom is naast mooi om naar te kijken ook nog een goede luchtzuiverende plant. De blaadjes filteren toxische stoffen uit je kamer en laten zuurstof en waterdamp weer vrij.
- Water: Hou de potgrond steeds licht vochtig / Benevel af en toe de bladeren
- Standplaats: Op een lichte plaats uit de zon / uit de tocht
- Veilig voor huisdieren en kleine kinderen? Nee

Areca (goudpalm)
Ben je op zoek naar een weelderig ogende grote plant? Dan is de Areca palm een goede keuze. De lichtgroene bladeren hebben de vorm van veren en ze groeien aan meerdere stammetjes uit dezelfde kluit.
Deze tropische parel geeft je interieur een groene toets en zuivert de lucht in je kamer als de beste. Giftige stoffen filtert de palm uit de lucht. In de plaats krijg je zuurstof en waterdamp. Hierdoor adem je gezonde lucht in die niet te droog is.
- Water: Hou de potgrond steeds licht vochtig / Benevel af en toe de bladeren
- Standplaats: Op een lichte plaats uit de volle zon en uit de tocht / warm en vochtig
- Veilig voor huisdieren en kleine kinderen? Ja

Ficus lyrata (vioolplant)
De vioolplant dankt z’n naam aan de grote bladeren die in de vorm van violen aan de stengels groeien. In de vrije natuur vind je meters hoge exemplaren. Met een goede verzorging groeit de vioolplant in jouw huiskamer tot wel 2 meter uit.
Voorzie wel wat plaats in je woonkamer voor de Ficus Lyrata. Want de grote bladeren zorgen ervoor dat de plant ook in de breedte wel wat meer ruimte nodig heeft dan de gemiddelde kamerplant.
- Water: potgrond een beetje laten opdrogen tussen gietbeurten in
- Standplaats: Op een warme, lichte plaats met enkele uren direct zonlicht per dag
- Veilig voor huisdieren en kleine kinderen? Nee

Yucca (palmlelie)
Eén van de bekendste kamerplanten is de Yucca. Wat maakt deze plant nu zo populair? Wel, het is een makkelijke kamerplant die maar een heel klein beetje liefde nodig heeft. Met een lichte plaats en een beetje water groeit je plant vredig door.
Je herkent de Palmlelie aan de spitse, groene bladeren die rechtstreeks uit de stevige stam groeien.
- Water: Af en toe water geven / Potgrond laten opdrogen tussen gietbeurten in
- Standplaats: Op een lichte plaats uit de felle zon
- Veilig voor huisdieren en kleine kinderen? Nee

Populaire middelgrote tot grote kamerplanten voor je woonkamer
Vul je plantencollectie aan met meerdere middelgrote tot grote kamerplanten. Keuze genoeg. Laat je plant samen met andere planten pronken of lekker solitair de aandacht stelen.
Om je te helpen kiezen selecteerden we enkele toppers die een plaatsje in iedere huiskamer verdienen:
Monstera (gatenplant)
Breng de jungle in huis met een Monstera. De tropische plant herken je aan de diep ingesneden bladeren. Je vindt de Gatenplant in vele huiskamers terug omdat de plant heel leuk is om te zien en heel gemakkelijk is in onderhoud.
De gatenplant is snel tevreden. Een lichte plaats of een plekje met meer schaduw, het maakt je plant niet uit. Zolang je ‘m maar niet in de felle zon zet. Als extraatje zuivert de Monstera schadelijke stoffen uit de lucht en geeft je zuurstof en waterdamp in de plaats.
- Water: Potgrond licht vochtig houden / Benevel af en toe de bladeren
- Standplaats: Op een lichte plaats uit de zon / in de schaduw
- Veilig voor huisdieren en kleine kinderen? Nee

Alocasia (olifantsoor)
Met z’n mooie bladeren in de vorm van grote olifantenoren trekt de Alocasia de aandacht naar zich toe. Er bestaan examplaren met gekleurde stengels en nerven. Sommige bladeren hebben unieke patronen in wit, groen of paars en andere planten hebben egaal groene bladeren. Iedere plant is uniek.
Je Alocasia houdt van veel licht maar kan een beetje schaduw ook wel verdragen. Staat je plant op een plaats met meer schaduw? Dan zie je soms de stengels naar het licht toe groeien. Om je olifantsoor een beetje gelijkmatig te laten groeien draai je de plant met kwart slagen naar het licht toe.
- Water: Potgrond licht vochtig houden / Benevel af en toe de bladeren
- Standplaats: Op een lichte plaats uit de zon / Op een plaats met wat meer schaduw
- Veilig voor huisdieren en kleine kinderen? Nee

Zamioculcas
Deze beresterke kamerplant krijg je niet makkelijk stuk. Als je geen groene vingers hebt is de Zamioculcas een goede plant voor jou. De plant stelt weinig eisen om goed te groeien. Af en toe een klein beetje water houdt je plant al op de been.
Of je de Zamioculcas op een lichte plaats of op een plaats met meer schaduw zet maakt ‘m niet uit. De plant groeit wel sneller op een plaats met veel licht. Staat je plant wat donkerder dan groeien de stengels naar het licht toe. Draai je plant regelmatig met een kwartslag om gelijkmatige groei in de hand te werken.
Pas wel op met kleine kinderen of huisdieren in de buurt van je Zamioculcas, want de plant is niet veilig voor hen.
- Water: Geef weinig water / Potgrond goed laten opdrogen tussen gietbeurten in
- Standplaats: Op een warme plaats met natuurlijk licht / Op een plaats met een beetje schaduw
- Veilig voor huisdieren en kleine kinderen? Nee

Spathiphyllum (lepelplant)
Een makkelijke bloeiende plant met vele, glanzend groene bladeren en mooie witte bloemen in de vorm van een lepel, dat is de Spathiphyllum.
Deze sterke plant staat heel mooi op een plaatsje met veel licht of met een beetje meer schaduw. Zet ‘m gerust op een dressoir iets verder van het raam weg, je plant groeit ook hier goed.
Zorg dat kleine kinderen en huisdieren niet aan je lepelplant kunnen knabbelen want de plant is niet veilig voor hen.
- Water: Dorstige plant / Gemiddeld 1 keer per week water geven / Potgrond licht vochtig houden / Af en toe de bladeren benevelen
- Standplaats: Op een lichte plaats uit de felle zon / Op een plaats met een beetje meer schaduw
- Veilig voor huisdieren en kleine kinderen? Nee

Prettige kleine kamerplanten voor je woonkamer
Kleine kamerplanten zijn de ideale plantjes om de kleine hoekjes of smalle vensterbanken mee aan te kleden. Ze zijn ook goed om als tegengewicht voor grote planten te dienen in een plantenhoek of urban jungle. Door planten van verschillende groottes te combineren creëer je een mooi visueel spektakel.
Let bij je keuze wel een beetje op, want sommige kleine planten kunnen na enkele jaren met een goede verzorging ook uitgroeien tot een middelgrote plant.
Caladium
Creëer ook in de kleinste hoekjes van je woonkamer een tropische sfeer met de Caladium. Deze winterslaper groeit in de lente weer prachtige bladeren als engelenvleugels in roze, groen en wit met rode spikkels.
Hou ‘m uit de buurt van kleine kinderen en huisdieren. De Caladium is niet veilig voor hen.
- Water: Potgrond licht vochtig houden / Benevel af en toe de bladeren
- Standplaats: Op een lichte plaats / enkele uren zon per dag
- Veilig voor huisdieren en kleine kinderen? Nee

Opuntia (schijfcactus)
Een Opuntia ziet er soms wel wat grappig uit met schijven die eigenzinnig uit de stam van de cactus groeien. Soms groeien er ook mooie gele bloemen aan de schijfcactus. In welke vorm je plant ook groeit, de Opuntia vraagt heel weinig terug.
Je plant houdt van veel licht, en enkele uren zon per dag. Maar ook in de schaduw doet je cactus het goed. Dan groeit de plant gewoon minder snel. Geef ‘m af en toe wat water en je hebt er jaren plezier van.
- Water: Geef je plant af en toe wat water / Potgrond laten opdrogen tussen gietbeurten in
- Standplaats: Op een lichte plaats / enkele uren zon per dag / in de schaduw
- Veilig voor huisdieren en kleine kinderen? Ja / Wel stekels die prikken en irriteren

Guzmania
Laat de zon in je hart! De Guzmania doet iedere woonkamer opleven. De plant bestaat in vele felle kleuren zoals geel, oranje, roze, rood, paars,... Deze fleurige kleuren staan in mooi contrast met de diepgroen gekleurde bladeren van de plant.
Met een Guzmania haal je een makkelijke huisgenoot in huis. Je hebt helemaal geen groene vingers nodig om de plant in leven te houden. Het enige wat de plant van jou vraagt is om ‘m af en toe een beetje water te geven.
Zet je plant op een plaats met veel natuurlijk licht maar hou ‘m uit de zon. Je hebt makkelijk tot 6 maanden geniet van je plant.
- Water: Potgrond licht vochtig houden / Water geven van bovenaf in de trompet / bladeren af en toe benevelen
- Standplaats: Op een lichte plaats uit de zon
- Veilig voor huisdieren en kleine kinderen? Ja

Senecio cephalophorus (kruiskruid)
De kleine kamerplant Senecio cephalophorus is een echte krachtpatser. Dit vetplantje hou je met weinig inspanning tevreden. Zo staat kruiskruid graag enkele uren per dag in de volle zon, maar zelfs met een plaatsje in de schaduw overleeft dit vetplantje het wel.
Dit schattige vetplantje heeft vlezige, grijsblauw tot groene blaadjes. Als je Senecio veel licht krijgt, verschijnt er uit de bladeren een mooie oranje bloem aan een lange stengel die wel tot 1 maand bloeit.
- Water: 1 x in de 2 weken een scheutje water / Potgrond laten uitdrogen tussen 2 gietbeurten in
- Standplaats: Op een lichte plaats met enkele uren zon per dag / Op een plaats met wat schaduw
- Veilig voor huisdieren en kleine kinderen? Nee

Pilea peperomioides (pannenkoekenplant)
Deze kleine, gezellige huisgenoot is een hele gemakkelijke plant. Zet ‘m op een plekje met indirect zonlicht, dan voelt de pannenkoekenplant zich goed.
Dit sterke plantje heeft maar weinig water nodig. Vergeet je ‘m eens een keertje te gieten? Geen probleem, de Peperomia is heel vergevingsgezind.
Met z’n kleine blaadjes zuivert de plant de lucht in jouw kamer. Het is een echte kleine krachtpatser. Een leuk plantje om je keukentafel mee op te fleuren.
- Water: 1 keer per week water geven / Liever te weinig dan te veel water / Af en toe blaadjes benevelen
- Standplaats: Op een lichte plaats uit de zon
- Veilig voor huisdieren en kleine kinderen? Ja

Gewilde kamerplanten voor op de eettafel
In een eetkamer valt vaak veel natuurlijk licht. Deze ruimte leent zich dus perfect voor enkele leuke kamerplanten. De eettafel gebruik je niet enkel om te eten. De eettafel gebruik je ook om aan te knutselen, schrijven, huiswerk maken en nog voor 101 andere activiteiten. Dus op de eettafel zelf zet je best geen al te grote plant zodat je genoeg plaats over houdt.
Staat er ook een schaal met fruit op je eettafel? Dan zet je er best geen kamerplant naast. Fruit gist en bij dit proces komen er gassen vrij die schadelijk zijn voor je kamerplanten. Zet je fruitschaal altijd uit de buurt van kamerplanten.
Enkele populaire planten voor op je eettafel:
Calathea
Het bijzondere aan een Calathea zijn z'n speciale bladeren met mooie patronen in groen, wit en paars. De plant rolt als het donker wordt z’n blaadjes ritselend op. Bij het ochtendgloren rolt de Calathea z’n bladeren opnieuw open.
Deze Brazilaanse tropische plant staat bijzonder goed op een eettafel waar wat schaduw op valt. De plant houdt niet van te veel licht en al helemaal niet van felle zon. Het zijn niet de gemakkelijkste planten om te verzorgen, maar ze vormen wel een leuke uitdaging.
Het zijn niet de makkelijkste planten om te verzorgen, maar zorgt wel voor een leuke uitdaging.
- Water: Potgrond licht vochtig houden / Zet ‘m regelmatig op een schaaltje met water
- Standplaats: Op een plekje met wat meer schaduw / uit de zon
- Veilig voor huisdieren en kleine kinderen? Ja

Phalaenopsis (vlinderorchidee)
Als je op zoek bent naar een relatief kleinekamerplant om je eettafel mee op te leuken dan is een orchidee een goed idee.
De populairste orchidee is de Phalaenopsis of vlinderorchidee. De plant neemt heel weinig plaats in en geeft je 3 maanden aan 1 stuk mooie bloemen. Na een rustpauze gaat deze orchidee terug bloemen geven.
- Water: Elke week een dompelbadje / goed laten uitdruppelen
- Standplaats: Op een lichte plaats uit de zon / Uit de tocht / Warm en vochtig
- Veilig voor huisdieren en kleine kinderen? Nee

Chlorophytum (graslelie)
Zoek je een gemakkelijke, kleine tot middelgrote huisgenoot? Dan is de graslelie een gepaste keuze. Deze plant met z’n sprieterige groenwit gestreepte bladeren heeft heel weinig aandacht nodig.
De graslelie staat het liefst op een vochtige plaats, een badkamer komt dus zeker in aanmerking. Maar eigenlijk doet de plant het overal wel goed: een lichte plaats of een plaats in de schaduw gaat allebei. Zolang je de graslelie maar uit de zon houdt is ‘m tevreden.
Zuiver de lucht in je eetkamer met hulp van de Chlorophytum. Deze krachtpatser haalt giftige stoffen uit de lucht en geeft je zuivere zuurstof in de plaats. Bovendien is het een veilige plant om in de buurt van kinderen en huisdieren op tafel te laten staan.
- Water: Af en toe een scheut water / Goed laten uitdruppelen
- Standplaats: Op een lichte plaats uit de zon / In de schaduw
- Veilig voor huisdieren en kleine kinderen? Ja

Hoeveel planten zet je in je woonkamer?
Hoeveel planten je in je woonkamer zet dat kies je helemaal zelf! Iedere huiskamer is anders. Ga je voor een urban jungle en versier je je woonkamer graag van boven tot onder met planten? Mooi!
Hou je het liever wat rustiger met minder planten in huis? Maak dan bijvoorbeeld een knusse plantenhoek in je woonkamer. Zet enkele planten die onder dezelfde omstandigheden floreren samen. Varieer de planten zeker in grootte om een mooi resultaat te krijgen. Veel plezier!
Onze medewerkers staan steeds voor jou klaar in de winkel met gericht advies. Je vindt er alles wat je nodig hebt voor je dieren, de tuin en om heerlijke lekkernijen op tafel te toveren.