Notenkarameltaart
Noten en karamel? Het perfecte huwelijk. Zeker als je die karamel zelf klaarmaakt en het geheel serveert op een krokante bodem van kruimeldeeg. Dan nog een laagje gesmolten chocolade erover: absoluut onweerstaanbaar!
-
MoeilijkheidsgraadMedium
-
Serveert8 Aantal personen
-
Bereidingstijd30 - 45 minuten
Ingrediënten
-
Voor de taartbodem
-
• 150 g Aveve Mix voor kruimeldeeg
-
• 1 eierdooier
-
• 70 g boter
-
• 1 rechthoekige taartvorm 35 x 11 cm
-
• bakpapier
-
• Bakparels
-
-
Voor de karamel
-
• 160 g suikerIn winkel beschikbaar
-
• 18 g honing
-
• 220 ml slagroom
-
-
Verder
-
• 125 g smeltchocolade puur
-
• 75 g gebroken walnoten
-
• 75 g geroosterde hazelnoten
-
Zo maak je het
Maak het kruimeldeeg
Kneed de ingrediënten voor de taartbodem tot een homogeen deeg. Laat het minstens 15 minuten afkoelen in de koelkast.
Beleg de taartvorm
Strooi wat bloem op het werkblad. Rol het deeg langzaam uit met de deegrol tot een rechthoek die iets groter is dan de bakvorm. Vet de bakvorm in. Leg het deeg er losjes over. Druk overtollig deeg over de rand weg met de handpalm. Prik met een vork gaatjes in de deegbodem. Verwarm de oven voor op 180 °C.
Bak de taartbodem
Bedek het deeg met bakpapier en leg er bakparels of een andere steunvulling op. Zo hou je het deeg in model tijdens het bakken. Bak de taartbodem 20 minuten op 180 °C.
Vul met noten
Hak de hazelnoten en walnoten in stukjes. Meng ze goed en spreid ze uit over de taartbodem. Bewaar een handvol notenstukjes voor de afwerking.
Maak de karamel
Klop de slagroom met de honing niet te stijf op. Smelt ⅓ van de suiker in een pan op een niet te hoog vuur. Roer af en toe tot de suiker gesmolten is. Voeg dan de overige suiker toe. Laat ook die smelten. Wacht tot de suiker karamelliseert en een donkere kleur krijgt. Voeg onmiddellijk de room toe. Breng het geheel al roerend aan de kook. Laat 3 minuten koken en blijf voortdurend roeren. Giet de nog warme karamel in de taartbodem. Laat stollen.
Werk af met chocolade
Smelt de chocolade au bain-marie of in de microgolfoven. Giet de chocolade over de gestolde karamel. Versier met de resterende notenstukjes. Laat de chocolade opstijven.