Kerstboombrood om te delen
Serveer deze kerstlekkernij om in stukken te scheuren als ontbijt of brunch. Heerlijk gevuld met noten, rozijnen en marsepein. Zoals de traditionele kerststol, maar dan in een originele vorm.
-
MoeilijkheidsgraadMedium
-
Serveert30 Stuks
-
Bereidingstijd45 - 60 minuten
Ingrediënten
-
Voor het deeg
-
• 500 g Aveve All-in voor Zoet-wit brood
-
• 4 g Bruggeman droge gist
-
• 250 ml water
-
-
Voor de vulling
-
• 200 g All Nuts rozijnen sultana
-
• 60 g All Nuts notenmix gebroken
-
• 75 g marsepein 50% amandelen
-
-
Verder
-
• Bakplaat + bakpapier
-
• 50 g Dibro afdekgelei abrikoos
-
• 20 ml water
-
• Bloemsuiker
-
Zo maak je het
Laat de rozijnen weken
Laat de rozijnen 30 minuten weken in lauw water. Giet ze af in een vergiet.
Kneed het deeg
Voeg de ingrediënten voor het deeg samen. Kneed 12 minuten met een broodbakmachine of met de hand. Of 8 minuten met een keukenrobot.

Vul het deeg
Dep de rozijnen droog met een handdoek. Kneed de rozijnen en de notenmix met de hand door het deeg.

Laat rijzen
Dek het deeg af met huishoudfolie en laat 40 minuten rijzen op kamertemperatuur.

Maak marsepeinbolletjes
Verdeel de marsepein in 30 bolletjes.
Maak 30 deegplakjes
Verdeel het deeg in 30 stukjes van 30 g. Druk ze plat.

Vul met marsepein
Leg op elk plakje een bolletje marsepein. Vouw ze dicht en maak er mooie ronde bolletjes van.

Vorm een kerstboom
Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg daarop de bolletjes in de vorm van een kerstboom.

Laat rijzen
Dek het geheel af met huishoudfolie en laat 25 minuten rijzen op kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 225 °C
Bak de kerstboom
Bak het kerstboombrood 15 minuten op 225 °C.
Versier met afdekgelei en bloemsuiker
Smelt de afdekgelei met het water in een pannetje. Strijk de gelei uit over de kerstboom. Werk af met bloemsuiker.
Vul je kerstbrood naar eigen smaak met rozijnen, gedroogd fruit of noten.
Strooi bij de afwerking geroosterde amandelschilfers op de afdekgelei.