Kerstboom met pesto, mozzarella en tomaat
Een aanrader voor je kerstbrunch, deze hartige kerstboom. De combinatie van speltdesembrood met tomaatjes, pittige pesto en zachte mozzarella is gewoon perfect. Zeker als je van de mediterrane keuken houdt.
-
MoeilijkheidsgraadMedium
-
Serveert
-
Bereidingstijd15 - 30 minuten
Ingrediënten
-
Voor het brooddeeg
-
• 300 ml water
-
• 4 g Bruggeman droge gist
-
• 500 g Aveve All-in Speltdesem
-
-
Verder
-
• 200 g geraspte mozzarella
-
• 4 eetlepel(s) groene pesto
-
• Een handvol kerstomaatjes
-
Zo maak je het
Kneed het deeg
Voeg de ingrediënten voor het deeg samen en kneed 20 minuten met een broodmachine of met de hand. Of kneed 10 minuten met een keukenrobot.

Laat rijzen
Dek het deeg af met huishoudfolie en laat 40 minuten rijzen op kamertemperatuur
Rol 2 rechthoeken uit
Bestrooi het werkblad met bloem. Verdeel het deeg in twee gelijke delen. Rol elk deel uit met de deegrol tot een rechthoek van 20 bij 30 cm.

Stel de kerstboom samen
Snij uit de ene rechthoek de vorm van een kerstboom. Strijk de boom in met pesto, maar laat de randen vrij. Bestrooi met mozzarella. Leg de tweede rechthoek over de boom. Snij langs de contouren van het onderliggende deeg om exact dezelfde boom te vormen. Vorm de takken van de boom door van de zijkant tot een paar centimeter van het midden insnijdingen te maken. Draai iedere tak die je zo maakt 2 tot 3 keer om.

Versier de boom
Bestrijk de boom opnieuw met pesto. Bestrooi met geraspte mozzarella. Halveer enkele kerstomaatjes en leg ze op de boom.

Laat rijzen
Dek de kerstboom af en laat 30 minuten rijzen. Verwarm de oven voor op 200 °C.
Bak de kerstboom
Bak de kerstboom 20 minuten op 200 °C. Serveer warm of koud.
Van het resterende deeg kan je bolletjes maken, instrijken met pesto en bestrooien met mozarella en als kleine broodjes afbakken.