Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Ongewenste bezoekers in de tuin verjagen doe je zo

Ongewenste bezoekers in de tuin pak je op verschillende manieren aan. Zo verjaag je vossen op een andere manier dan mollen. Ontdek al onze handige tips, tricks en adviezen om ongedierte te bestrijden, verjagen en weg te houden.

Wanneer is bestrijding nodig?

Het is nodig om ongedierte te bestrijden als je te maken krijgt met een plaag, maar ook als een ongewenste bezoeker in z’n eentje veel overlast veroorzaakt. Bepaalde probleemdieren komen in grote groepen voor. Denk aan ratten en muizen die in een sociale structuur samenleven. Andere dieren hebben een eigen territorium, zoals de mol, vos en de steenmarter.

Je kan ongedierte bestrijden, maar ook verjagen. Ongewenste bezoekers zoals vossen, katten, honden en steenmarters bestrijd je niet, maar verjaag je uit je tuin. Het is ook vaak beter om andere beestjes gewoon uit je tuin te verjagen, omdat dat dier- en milieuvriendelijk is. Er zijn verschillende efficiënte manieren om ongewenste bezoekers uit je tuin te krijgen.

Wie ongedierte wil bestrijden of verjagen, kan op verschillende manieren te werk gaan. Het is belangrijk om de aanwezigheid van ongewenste bezoekers meteen aan te pakken zodat de beestjes niet al te veel overlast veroorzaken.

Hoe kun je ongedierte bestrijden?

 • Identificatie is de eerste belangrijk stap in het proces om ongedierte te bestrijden of te verjagen. Met welk dier heb je te maken? De verschillende ongewenste bezoekers laten elk hun eigen karakteristieke sporen na. Zo herken je mollen aan hun typische zandhopen en vossen aan hun uitwerpselen en de geur van hun urine in de tuin.
 • Als je weet om welk ongedierte het gaat, test je verschillende methodes uit om de ongewenste bezoekers uit de tuin te krijgen. Zo verjaag je bepaalde dieren met ultrasone apparaten in combinatie met lichtflitsen en geuren die ze onaangenaam of zelfs angstaanjagend vinden. Hou er rekening mee dat de methodes steeds specifiek zijn voor de diersoorten.
 • Pas diervriendelijke en ecologische methodes toe om ongedierte te bestrijden en weg te houden. Zit je met een ware plaag? Dan is het beter om hulp in te schakelen van een expert.
 • Je bestrijdt ongedierte uit je tuin om de aanwezigheid van bepaalde insecten te voorkomen. Zo komen vliegen massaal af op de uitwerpselen die ongewenste bezoekers achterlaten. Je bestrijdt insecten op andere manieren dan ongedierte. Voor insecten gebruik je veilige en kwalitatieve insecticiden die de natuur intact houden.

Molshopen - Aveve

Ongedierte zelf bestrijden of de gemeente inschakelen?

Het is prima mogelijk om ongedierte zelf te bestrijden en weg te houden uit je tuin. In sommige gevallen heb je wel de hulp van een expert nodig. Je hebt dan te maken met een plaag. Een ongediertebestrijder kan je inschakelen via de milieudienst van de gemeente waar je woont. Maar het is ook mogelijk om zelf op zoek te gaan naar een professionele ongediertebestrijder bij jou in de buurt.

Welk budget moet je opzij zetten om ongedierte te bestrijden? De kosten hangen af van je persoonlijke situatie en de ongediertebestrijder die je inschakelt. De ongediertebestrijder bekijkt met welke soort je te maken hebt en gaat na hoe groot de populatie is. Zo schakelt de bestrijder de juiste middelen in om het ongedierte efficiënt te bestrijden. De kosten liggen gemiddeld rond de € 100.

Ongediertebestrijder - Aveve

Ratten en muizen bestrijden

Ratten en muizen veroorzaken heel wat overlast in de tuin. De kleine knagers hebben het gemunt op je tuingereedschap, isolatiemateriaal, wanden en alle voeding die op hun pad ligt. Ratten onderscheid je van muizen door hun grotere gestalte, dikkere staart en karakteristieke snuit. De meest voorkomende soorten zijn de bruine rat, de zwarte rat en de huismuis.

Ratten en muizen veroorzaken ongeveer dezelfde problemen. Hoe weet je dan of je met 1 van de 2 te maken hebt? Het zijn vooral hun uitwerpselen die hen verraden. Vind je kleine uitwerpselen van maximaal een halve centimer verspreid in de ruimte? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk te maken met muizen. Ratten laten donkere, langgerekte keutels op hoopjes of lichtjes verspreid achter.

Hoe herken je ratten en muizen ?

 • uitwerpselen (langgerekt en kleine stipjes)
 • knaagschade
 • krassende geluiden
 • ratten- en muizennesten
 • holletjes in wanden en muren
 • loopsporen
 • poot- en staartafdrukken
 • vettige vegen
 • penetrante ammoniakgeur

Je kan ratten en muizen op verschillende manieren bestrijden. In je Aveve-winkel vind je bijvoorbeeld diervriendelijke vangkooien terug waarmee je de beestjes levend vangt en op een andere plek uitzet. Maar er zijn ook elektrische vallen om de dieren zonder nodeloos leed te bestrijden.

Steenmarters bestrijden

Steenmarters zijn bijzondere en mooie diertjes, maar het roofdier met z’n lange, slanke lijf bijt helaas elektrische kabels door en maakt erg veel lawaai als ‘ie zich op zolder, in een schuurtje of in de garage heeft gevestigd. Je mag steenmarters enkel verjagen, omdat de dieren beschermd zijn. Hoe weet je dat je met een steenmarter te maken hebt?

 • geluiden op zolders, tussen muren en in schuren
 • prooiresten zoals eierschalen en dode dieren
 • langgerekte uitwerpselen en urinegeur
 • autokabels die zijn stukgebeten
 • bijtsporen in zacht materiaal
 • voedselvoorraden bij schuilplaatsen
 • pootafdrukjes
 • vettige zwarte strepen tegen de gevel tot aan het dak
 • gaten in daken of plafonds
 • stukgebeten isolatiemateriaal

c93dd987-dfd5-4eab-9fdb-a67f00783989.jpeg

Bij de steenmarter is het belangrijk om alle mogelijke toegangen en gaten af te sluiten. Het beestje kruipt namelijk via kieren en spleten naar binnen op zoek naar een warm en beschut woonplekje. Verjaag de beestjes eerst met ultrasone toestelletjes en een speciale marterspray. Maak de gaten en spleten vervolgens dicht als je zeker weet dat alle marters hun holletje verlaten hebben.

Mollen bestrijden

De welbekende molshopen zijn de schrik van iedere tuinier. De mol woelt namelijk in een mum van tijd je gazon om. Toch is het kleine gravertje best nuttig voor je tuin. Mollen verluchten de bodem en zorgen voor een betere drainage. Hoewel ze soms een plant of bloem laten verdwijnen, geven ze de andere begroeiing juist een flinke boost om beter te groeien.

Wist je dat mollen erg territoriaal zijn? Als je molshopen in je tuin ziet, is de kans groot dat er slechts 1 exemplaar onder de grond zit. Daarom is vaak niet meteen nodig om de kleine graver weg te jagen. De beste manier is om te leren leven met de molshopen en het zand plat te strijken. De periode waarin mollen hopen maken, is ook erg kort.

2fb06591-adcc-4aba-bd48-a5b60156a681.jpeg

Mollen kan je gemakkelijk verjagen met ultrasone toestellen en met geuren die ze onaangenaam vinden. Het beestje heeft een goede reuk- en hoorzin waardoor ‘ie z’n gangenstelsel verlaat.