Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Potten en bakken op het terras

Potten en bakken zijn er in allerlei vormen, maten en materialen. Van kunststof en terracotta tot Ficonstone of Fiberclay. Om de keus makkelijker te maken: de voor- en nadelen van verschillende potten op een rij!

Voor- en nadelen kunststof potten en bakken

Kunststof potten en bakken zijn er in allerlei soorten en maten: van dunne kunststof potten tot stevige sierlijke potten en bakken. Het voordeel van kunststof potten is dat ze niet kapot vriezen en erg licht zijn. Ook houden kunststof potten langer vocht vast, hierdoor hoef je planten in kunststof potten minder vaak water te geven. Dat is natuurlijk een voordeel bij warm, droog weer, maar let bij veel regen op dat de pot niet volloopt en de wortels op den duur verrotten. Zorg dus voor een goede drainage. Het best maak je onder in de pot drainagegaten en zet je de pot bij langdurig regenachtig weer op pootjes, zodat het water goed weg kan lopen. Houd er ook rekening mee dat zwarte kunststof potten in de zon erg warm worden: dat is niet goed voor de wortels en de plant in de pot.

Voor- en nadelen terracotta potten

Terracotta potten zijn neutraal en tijdloos. Terracotta ademt waardoor er meer zuurstof bij de wortels komt en waardoor vocht in de aarde sneller verdampt dan bij een kunststof pot. Daarom geven terracotta potten minder kans op wortelrot. Het nadeel is dat bij droog weer de aarde snel uitdroogt, de planten hebben dan dus wat vaker water nodig. Het best zet je mediterrane kruiden zoals tijm, oregano, salie en rozemarijn in terracotta potten, deze kruiden houden wel van een wat drogere grond. Ook Pelargoniums, beter bekend als geraniums, doen het heel goed in terracotta potten. Zet de potten in de winter wel op een vorstvrije plek of omwikkel ze met noppenfolie, want bij strenge vorst bestaat de kans dat de pot kapot vriest. Nog een nadeel is dat terracotta potten erg zwaar zijn.

Alles voor je tuin aveve buitenpotterie

Voor- en nadelen Ficonstone potten en bakken

Ficonstone potten en bakken zijn schitterende potten met een luxueuze uitstraling. Ze hebben de look van een zware pot, maar zijn eigenlijk heel licht. De rechthoekige en vierkante exemplaren passen perfect bij een strakke tuin. Houd je van een iets speelser geheel? Kies dan voor ronde potten, deze geven een warme uitstraling aan je terras en tuin. Finconstone is een mengeling van verschillende natuurlijke producten op een net van glasvezel. Voordeel van Ficonstone potten is dat ze vorstbestendig zijn en zowel in de winter als in de zomer gewoon buiten kunnen blijven staan. Let er wel op dat er geen water in de pot blijft staan, dit is niet goed voor de plantenwortels en als het water bij vorst vriest de pot alsnog kapot. Zorg dat er onderin de pot voldoende gaten zitten en zet de pot bij strenge vorst op voetjes.

776f3fe1-f351-4afb-a595-a63400bd6d74.jpeg

Voor- en nadelen Fiberclay potten en bakken

Ook Fiberclay potten en bakken zijn er in allerlei soorten en maten. De potten zijn gemaakt van glasvezelmatten en afgewerkt met klei. Door de afwerking met klei blijven de potten ook in de zon koel, vooral de potten in lichte kleuren zijn goed voor een terras op het zuiden. Omdat het materiaal slechts deels bestaat uit klei is de pot niet zwaar en toch erg stevig. Daarnaast is het materiaal vorstbestendig en luchtdoorlatend. Let ook bij Fiberclay potten op een goede drainage. Dit geldt overigens voor alle materialen. Het best kies je voor potten met drainagegaten. Zitten deze drainagegaten er niet in? Boor ze er dan zelf in. Met wat potscherven of grind over deze gaten raken ze niet verstopt. Geef de potten bij droog weer water door middel van een onderschaal en zet ze bij vochtig weer en vorst op voetjes.

17a0c84e-01c5-42cd-91f0-a63400bd6ddb.jpeg

Voor- en nadelen Ecopots

Ecopots hebben een heel natuurlijke look! Ze bestaan vooral uit steenpoeder en gerecycleerd plastic. Er zitten bijvoorbeeld gerecyclede plastic flessen verwerkt in de potten. Ook de potten zelf kunnen weer gerecycled worden, het is dus een heel duurzaam product. Ecopots zijn er in allerlei maten en vormen. Doordat ze met de hand bewerkt zijn, hebben de potten de uitstraling van natuurstenen potten. Het voordeel van Ecopots is dat ze heel licht zijn en toch erg sterk. Ze zijn vorstbestendig en gaan wel tot 10 jaar mee. Je kunt de potten zowel binnen als buiten gebruiken. Daarnaast hoef je met Ecopots nooit bang te zijn dat je planten te veel water krijgen. Met de handige bodemplug voer je het eventuele teveel aan water namelijk makkelijk af.

Ecopots - Aveve

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met