Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Verzorging en voeding tijdens de rui

Alle siervogels gaan in de rui in het najaar. Tijdens de rui vervangen ze hun versleten veren door nieuwe. Dat is een intensief proces voor een vogellijfje. Ondersteun je vogel met rust, extra dierlijke eiwitten en vitaminen.

Wanneer gaan vogels in de rui?

Het vervangen van het verendek neemt zes tot zeven weken in beslag en vergt veel energie van een vogellijf. De inspannende broedperiode of de winter zijn daarom geen geschikte momenten. De ruiperiode begint in de maand juli als de dagen korter worden. Sommige vogelsoorten ruien ook in de lente. Mannetjes krijgen dan hun kleurige zomerkleed om vrouwtjes te verleiden. Andere soorten krijgen hun zomerkleed zonder te ruien. Vinken hebben een winterkleed met een bruin of wit topje aan ieder veertje. Tijdens de winter slijten die topjes eraf en komt het zomerse verenpak tevoorschijn.

Voeding aanpassen tijdens de rui?

Om zo snel mogelijk en zonder problemen de ruiperiode door te komen, moet je vogel bij aanvang van de ruiperiode in goede conditie verkeren. Jonge vogels ruien in het algemeen alleen hun donsveren. Volwassen vogels vervangen ook hun vleugel- en staartpennen.

Het is begrijpelijk dat vogels tijdens deze zware taak behoefte hebben aan extra eiwitten, aminozuren en vitaminen (vooral A en B2). Tekorten houden vogels langer in de rui dan nodig is. Help vogels door ze dierlijke hapjes te geven die rijk zijn aan eiwitten en aminozuren. Bijvoorbeeld meelwormen. Voeg vitaminen toe aan hun voeding of drinkwater. In je AVEVE-winkel vind je verschillende supplementen die je vogels de ruiperiode goed helpen doorstaan.

Baden tijdens de rui helpt je vogel bij de vernieuwing van zijn verenpak. Zet dagelijks een badje met vers water neer. Een neveldouche met de plantenspuit is ook aan te raden. Het bevordert de rui en vogels genieten ervan.

90de525b-cd57-4ab4-a6cc-a5b60154f1cc.jpeg

Rust en goede (dag)lichtvoorziening

Tijdens de rui hebben vogels ruimte en rust nodig. Ze moeten op hun eigen zitstok kunnen zitten zonder gestoord te worden door andere vogels. Hang voor de afleiding wat trosgierst op. Stel de vogels niet bloot aan grote veranderingen en reis niet met ze in deze periode.

Een pop in de rui produceert geen eitjes omdat de eierstok tijdens het ruiproces niet actief is. En een man in de rui kan geen pop bevruchten omdat zijn testikels op dat moment niet actief zijn.De geslachtshormonen spelen een belangrijke rol bij het verenkleed van vogels. De veren veranderen afhankelijk van leeftijd, geslacht of seizoen. Denk bijvoorbeeld aan mannelijke vogels die een seizoensgebonden pronkkleed hebben. Bij poppen waarvan de eierstok niet meer functioneert (en die dus geen hormonen meer produceren), verandert het verenkleed bij de volgende rui naar het mannelijke type.

Tip:Ga als vogelhouder bewust om met licht. De hypofyse van vogels, het hersenaanhangsel dat hormonen afscheidt, reageert op licht. Als de dagen korter worden, stopt automatisch de broeddrift en begint de rui. Als je een binnenvogel de ene dag zestien uur (kunst)licht geeft en de ander dag elf uur, raakt de hypofyse van slag. Het vogellichaam weet niet meer of het lente of herfst is. De vogel raakt in de rui, maar komt er niet meer uit, met alle negatieve gevolgen van dien.

8bfa2926-57ec-4398-8c35-a5b60154f193.jpeg

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met