Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Je vogel tam maken

Een vogel kun je op iedere leeftijd handtam maken. Geduld, vertrouwen, negatief gedrag negeren, positief gedrag belonen en geen dwang: dat zijn de hoofdingrediënten voor het succesvol trainen van een vogel.

Welke vogels kun je tam maken?

Een tamme vogel waar je tegen praat en waar je mee speelt, maakt het extra gezellig in huis. Je vogel wordt echt je vriend. Een vogel tam maken vereist geduld. Je moet leren aanvoelen hoe snel je kunt gaan. De meeste siervogels zijn in zekere mate tam te maken. De makkelijkste vogels zijn de kromsnavels, zoals valkparkietjes, agapornissen en forpussen. Maar ook zebravinkjes, die van nature groepsvogels zijn en niet gericht op mensen, maak je met veel geduld tam(mer). Je kunt ze lerenin de volière naar je toe komen om uit je hand te eten.

Tam maken zonder dwang

Maak je je vogel tam of train je op commando's, blijf dan altijd beheerst en consequent. Als je je vogel laat wennen aan je hand in de kooi, voer dan iedere handeling rustig uit. Laat je vogel niet schrikken. Schrik zelf ook niet van onverwachte manoeuvres van je vogel. Trek nooit snel je hand terug als je vogel gaat fladderen of bijten. Dat ziet hij namelijk als een beloning voor zijn gedrag. Hij leert dat hij je zo kan wegjagen en zal dat blijven doen. Hetzelfde geldt als je boos op hem wordt als hij iets verkeerds doet: je vogel ziet het als aandacht en alle aandacht is een beloning, ook negatieve aandacht.

Negeer slecht gedrag, dan levert het je vogel niets op. Gebruik nooit dwang. Beloon je vogel met complimentjes en lekkers als hij doet wat je wilt zien. Wees consequent. Gebruik altijd dezelfde handelingen en commando’s. Je vogel luistert naar de klank van je commando, niet naar de inhoud.

799a3333-fda9-45f0-abec-a5b6015593b7.jpeg

Do-it-yourself flying

Na verloop van tijd zet je het deurtje van de kooi open. Als je vogel niet direct uit zichzelf de kooi uit gaat, spoor hem dan niet aan. Op een gegeven moment doet hij het gewoon. Je vogel moet zelf zijn kooi kunnen terugvinden. In het begin heeft hij daar nog hulp bij nodig. Als hij helemaal gewend is aan zijn vliegritueel, zoekt je vogel uit zichzelf zijn kooi op om te rusten en te eten.

Doe de gordijnen tijdens het vliegen iedere dag een stukje verder open. Je vogel leert zijn grenzen kennen en vliegt niet meer zomaar tegen het raam op.

Blijf trainen om hem te laten komen als je roept. Lok hem met wat lekkers in je hand. De drang om het lekkers uit je hand te eten overwint normaal de angst om naar je toe te komen. Vanaf het moment dat je met je vogel op je hand door de kamer loopt, is hij tam. Je kunt dan spelletjes met hem spelen of nog meer commando’s leren.

331624bd-578f-421b-975c-a5b601559407.jpeg

Wennen aan je hand

Als je zelf vogels kweekt, dan begint het tam maken vanaf het moment dat de vogeltjes ongeveer twee weken oud zijn. Pak ze af en toe even op uit het nestkastje om ze aan je handen te laten wennen en leg ze weer neer. Als een jonge vogel het nest heeft verlaten en zichzelf kan voeden, plaats je hem binnenshuis in een kooi.

De volgende stap is je hand dagelijks in de kooi steken. Misschien wordt je vogel onrustig en fladdert hij. Maar trek je hand niet terug en praat rustig tegen hem. Na een paar sessies wordt je vogel rustiger en wekt je hand juist nieuwsgierigheid op.

Neem dan wat voer of trosgierst in je hand om je vogel naar je hand te lokken. Op den duur zal je vogel het lekkers uit je handen pikken. Dwing je vogel niet op je hand of je vinger te gaan zitten. Wees geduldig en dan gebeurt het op een gegeven moment vanzelf.

bd95d61a-4564-45a6-b960-a5b601559469.jpeg

Kinderen en tamme vogels

Laat je vogel in jouw aanwezigheid aan andere huisgenoten wennen, zoals je partner, kinderen en huisdieren. Je vogel vertrouwt je, dus met jou erbij krijgt hij sneller vertrouwen in anderen.

In plaats van je hand kun je ook een stok gebruiken om je vogel uit de kooi te halen en tam te maken. Die stok moet ongeveer dertig centimeter lang zijn met een diameter die bij de grootte van je vogel past. Het voordeel is dat je vogel nooit agressief gedrag tegen je hand ontwikkelt. Als de vogel gewend is aan de stok, loop je makkelijk met hem rond met de stok voor je borst. Je vogel voelt zich beschermd in de rug en schrikt minder snel.

Deze manier van tam maken is ideaal voor kinderen. Kinderen pakken onbedoeld een vogel vaak te hard vast om te ‘knuffelen’. Met een stok hou je dat onder controle. Realiseer je ook dat vogels aaien niet altijd fijn vinden. Mogelijk associëren ze de aanraking op hun rug met een luchtaanval door hun natuurlijke vijanden.

0638ec2d-1c44-4af1-954f-a5b6015594ab.jpeg

Tam maken door handopfok is niet wenselijk

Sommige vogelhouders halen jonge vogels na twee weken uit het nest om ze via handopfok tam te maken. Wellicht werkt deze methode iets sneller, maar een jonge vogel is kwetsbaar  en handopfok is een heel nauwkeurig proces. De beste plek voor een jonge vogel is bij zijn oudervogels als ze gewoon voor hun jongen zorgen. Ook op latere leeftijd lukt het nog om je vogel tam te maken. Haal een vogeltje dus niet opzettelijk uit het nest voor de handopfok. Dat is alleen noodzakelijk als de moeder de jongen verstoot, de vader de zorg niet overneemt en een adoptievogelpaar niet voorhanden is.

1ddf9f99-0371-40e1-94e2-a5b6015594d5.jpeg

Vliegles binnenshuis

Als je vogel ontspannen op je hand blijft zitten in de kooi, kun je hem eruit halen. Buiten de kooi zal hij van je hand af vliegen. Hou hem niet tegen. Dat maakt hem alleen maar bang.

Voor een veilige vlucht in de woonkamer tref je vooraf maatregelen:

  • Sluit ramen en deuren.
  • Doe de gordijnen dicht, zodat je vogel niet tegen het raam vliegt.
  • Verwijder onveilige zaken: hoge vazen, giftige kamerplanten, brandende kaarsen.
  • Hou loslopende huisdieren tijdelijk uit de huiskamer.
  • Zorg bij een open keuken dat de kookplaat is afgekoeld.

Dan komt het moment dat je vogel weer zijn kooi in moet. Laat je vogel op je hand stappen met behulp van wat lekkers. Als hij niet direct wil komen, jaag hem dan niet op. Hou indien mogelijk de kooi vlak voor hem, zodat hij er makkelijk in kan stappen. Lukt dat allemaal niet, dan moet je je vogel vangen met een vogelnet of een handdoek over hem heen leggen. Maar dat is pas een laatste redmiddel. Eenmaal terug in de kooi beloon je je vogel met complimentjes en een snack.

08d39802-b61c-4968-9b67-a5b601559509.jpeg

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met