Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Rouwgedrag bij vogels

Rouwen vogels? Als één van de partners uit een vogelpaartje sterft, merk je dat vaak aan de achtergebleven vogel: die roept, zoekt en de eetlust verdwijnt.

Rouwgedrag bij de achtergebleven vogel?

Als één van de vogels uit je koppeltje sterft, dan is het logisch dat dat iets met de overgebleven vogel doet. De achterblijver raakt van slag en zoekt en roept naar de weggevallen partner. Vooral vogelsoorten die bekendstaan als monogaam en intelligent, zoals papegaaien en parkieten, hebben daar last van.

Er ontbreekt wetenschappelijk bewijs dat vogels rouw ervaren. Gedrag dat mensen associëren met rouw zou ook andere oorzaken kunnen hebben.

Rouw bij je vogel verzachten?

Als je rouwgedrag bij je vogel waarneemt, geef hem dan extra tijd en aandacht. Praat met de vogel en geef hem veel aandacht. Geef bij verlies aan eetlust smakelijker voer. Hopelijk eet en speelt je vogel na één of twee dagen weer normaal. Soms moet je iets meer geduld hebben voordat je vogel over het verlies van zijn partner heen is.

Geef een vogel met overleden partnereventueel een nieuwe partner. Het is alleen niet zeker dat de overgebleven vogel de nieuwkomer accepteert. Het leeftijdsverschil is soms ook lastig. Als de gemiddelde levensverwachting tien jaar is en je zet een nieuwe vogel van één jaar oud bij eentje van zes jaar oud, dan heb je snel weer een half koppeltje. Vraag daarom eventueel aan bevriende vogelhouders of je alleenstaande vogel een plekje mag hebben in een volière met soortgenoten. Let wel op: bij sommige vogelsoorten moet het aantal mannetjes en popjes gelijk zijn. Als dat niet zo is, vallen zijn soortgenoten  de alleenstaande vogel aan en doden hem. De dwergpapegaai is daar een voorbeeld van.

Afhankelijk van de vogelsoort kan je kiezen om één vogel over te houden. Groepsvogels zoals een zebravink hou je best nooit alleen. Maak dan meer tijd vrij om met de vogel te praten en te spelen.

17dd0879-5c1c-4579-8626-a5b60155a5bc.jpeg

Julia sterft na Romeo: ziekte in het spel?

Soms overlijdt de ene vogel vrijwel direct na de andere. Het lijkt dan of liefdesverdriet zijn tol eist en je vogels net als Romeo en Julia niet zonder elkaar konden leven. Maar waarschijnlijk is er in zo’n geval een andere oorzaak in het spel. Je vogels hadden mogelijk allebei een ziekte onder de leden. Als je daarover uitsluitsel wilt hebben, laat dan een autopsie uitvoeren via de dierenarts. Hij stuurt zo nodig de vogels op naar een labo.

9445f08e-cb18-42b1-a5a0-a5b60155a610.jpeg

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met