Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Veelgestelde vragen over potgrond

Waarom is potgrond beter dan gewone tuingrond? Hoe kies je de juiste soort? En wat doe je met gebruikte potgrond? We geven je een antwoord op de meestgestelde vragen over potgrond.

Waarom potgrond gebruiken?

Met potgrond geef je jonge en kwetsbare planten een perfecte start. De grond waarin je planten zet is letterlijk hun voedingsbodem. Een goede voedingsbodem bevat drie levensbelangrijke zaken: voeding, water en zuurstof. Alleen als de verhouding tussen die drie juist is, groeien je planten optimaal. In potgrond vind je dit perfecte evenwicht terug. Potgrond heeft nog meer troeven tegenover gewone tuingrond. Er zitten bijvoorbeeld al meststoffen en sporenelementen in. Potgrond is ook luchtiger, neemt meer water op en bewaart voedingsstoffen beter. En je bent zeker dat er geen onkruidzaad of ziektes in zitten. Gebruik potgrond om zaailingen in potjes te planten en om planten te verpotten naar een grotere pot of bloembak. Door het verpotten geef je je planten nieuwe voedingsstoffen en meer ruimte om te groeien.

Hoe potgrond kiezen?

Hou bij je keuze voor een potgrond rekening met de plantensoort en de plaats waar je de planten zet. Er bestaan potgrondsoorten voor buxus, taxus en kalkminnende planten, voor bloeiende planten, voor buitenplanten, voor bloembakken en voor moestuinbakken. Ook voor specifieke doelen zoals zaaien en stekken, aanplanten en de bodem verbeteren heb je speciale potgrondsoorten.

Bekijk het assortiment van soorten potgrond

Vind je toch niet wat je zoekt? Dan is potgrond voor universeel gebruik altijd een veilige keuze. Universele potgrond is geschikt voor binnen en buiten en voor alle mogelijke planten. De potgrond voor universeel gebruik van Aveve draagt het RHP-label. Dat is een kwaliteitslabel dat je een optimale start voor je plantjes garandeert. Het label betekent dat de potgrond zuiver, schoon en veilig is voor je teelt. Je bent ook zeker dat de grond luchtig genoeg is en genoeg water opneemt.

6ab22883-5589-4d92-90db-a644006f96aa.png

Mag ik oude potgrond hergebruiken?

Nee, oude potgrond gebruik je beter geen tweede keer. Geef nieuwe planten altijd nieuwe potgrond. Waarom is oude potgrond niet meer geschikt?

  • Planten gebruiken geleidelijk alle voedingsstoffen die in de potgrond aanwezig zijn. Na een tijdje is de grond volledig uitgeput.
  • Door regelmatig water te geven en te bemesten ontstaat er een hoge zoutconcentratie in de potgrond.
  • Ook de zuurtegraad (pH) verandert na verloop van tijd. Je kunt de zuurtegraad meten en corrigeren, maar het is niet efficiënt om dat bij elke potplant te doen.
  • Soms krijgt je plant een bodemziekte. Dergelijke ziekte blijft ook aanwezig in de potgrond.

Waarnaartoe met oude potgrond?

Je hebt twee mogelijkheden om oude potgrond te recycleren: hergebruiken in de tuin of aanbieden als groenafval (GFT).

  • In de tuin is oude potgrond handig om hier of daar een putje of verzakking op te vullen. Wil je zeker zijn dat er geen ziektekiemen overleven in de potgrond? Voeg de oude potgrond in het najaar toe aan je composthoop. Door de vrieskou van de winter sterven alle ziektekiemen af. In het voorjaar is het mengsel van compost en oude potgrond klaar voor gebruik in de tuin.
  • Heb je geen tuin, dan kan je met oude potgrond soms terecht in een containerpark. Vraag ernaar bij je gemeente. Een kleine hoeveelheid mag ook in de GFT-zak of GFT-bak. Let wel op: het moet zuivere potgrond zijn die je aanbiedt. Heb je potgrond gemengd met tuingrond, dan is je tuin de enige mogelijke bestemming. Gemengde grond wordt geweigerd in het containerpark.
651541b0-2aef-401e-97cc-a5ed009d5470.jpeg

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met