Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Schapentaal en sociaal gedrag

Schapen zijn kuddedieren. Ze doen alles samen en lopen als een groep door de weide. De dieren communiceren met elkaar door te blaten en door bepaald gedrag te vertonen.

Wat is de rangorde in een schapenkudde?

Schapen vormen een sociaal functionerende groep. Een gevecht om rangorde zie je niet gauw, tenzij er een heel beperkt voedselaanbod is. Hiërarchie is er natuurlijk wel. De hoogste in rang is niet per se de ram, eerder een oudere of sterk overheersende ooi. Je herkent dominant gedrag doordat dieren tegen elkaar aan duwen. Je ziet ze vrijwel nooit met de koppen tegen elkaar stoten.

Aan de rand van de kudde staan de zogenaamde bewakers op de uitkijk, terwijl de verkenners naar nieuw voedsel zoeken.

Kan ik een schaap iets leren?

Schapen leer je niet makkelijk iets aan. Toch is het mogelijk om op hun dagelijkse patroon in te spelen. Ze zijn echte gewoontedieren en vinden een vast dagritme prettig. Geef ze daarom hun voeding altijd op een vast tijdstip. Daardoor zullen ze voor je klaarstaan als je komt aanlopen rond etenstijd. Een extra voordeel van een vast voedertijdstip is dat ze op andere momenten niet bedelend op je afkomen. Schapen onthouden ook de volgorde van handelingen. Geef je altijd eerst hooi in de ruif en vervolgens krachtvoeder in de bak? Hou dit patroon dan vast.

3624e6b7-e9b7-4e39-a090-a5b60156e676.jpeg

Heeft een schaap territoriumdrift?

Schapen vertonen territoriumgericht gedrag. Dat komt tot uiting in de paartijd of als ze op een te klein stuk land staan. Rammen lopen eerst een paar passen achteruit voor ze in de aanval gaan. Dat is goed om te weten als je bij eentje in de buurt loopt. Tijdens de bronstperiode ligt het territorium wat gevoeliger en worden vreemde schapen niet zomaar geaccepteerd. Hou nieuwkomers in het begin daarom goed in de gaten.

1e6cd7f5-3bb5-4350-a7ec-a5b60156e63e.jpeg

Waarom stampvoeten schapen?

Met de poot stampen op de grond ziet er imponerend uit, maar het is niet de bedoeling om indruk op elkaar te maken. Het dient om de andere schapen te waarschuwen voor dreigend gevaar. Bijvoorbeeld in het geval van een onbekende bezoeker. De dieren staan dan klaar om te vluchten of zich te verdedigen.

Schapen stampvoeten ook als ze ongemak en jeuk voelen op hun huid, zoals prikkende insecten of uitwendige parasieten op de achterhand.

56010f72-8122-44b3-a16d-a5b60156e6a5.jpeg

Wanneer blaten schapen?

Geblaat wijst op onrust in de groep. Het is voor schapen de beste manier om te communiceren. Als ze zich op hun gemak voelen maken de dieren nauwelijks geluid. Maar hebben ze honger, dorst of voelen ze zich onrustig, dan hoor je ze luid en duidelijk.

Voor ooien en lammeren heeft blaten nog een ander doel. Daarmee leren ze elkaars geluid herkennen en versterken ze hun onderlinge band. Bovendien doen de lammetjes het omdat ze moeten wennen aan de nieuwe situatie. Door naar elkaar te blaten leren ook zij elkaar herkennen. Ze tasten er als het ware hun leefgebied mee af.

524b8ba8-d5a9-425b-9b9b-a5b60156e6d9.jpeg

Welke zintuigen gebruikt het schaap nog meer?

die bronstig is. De ooien herkennen de geur van hun eigen pasgeboren lammeren uit duizenden. Ook hun voedsel  besnuffelen schapen uitgebreid. Ruikt het niet goed, dan eten ze het niet op. De dieren hebben daarnaast een heel goed smaakvermogen. Feilloos proeven ze het verschil tussen smakelijk hooi en ruwvoeder van een lagere kwaliteit. Lang en hardstengelig gras laten ze staan voor kort, smakelijk en jonger gras. Ook water met bijsmaakjes van kalk of ijzer stellen ze niet op prijs.

Het gehoor van een schaap is scherp. Van ver horen ze iets aankomen en reageren erop. Het zicht van schapen is minder. Dat reikt tot ongeveer 50 meter. Ze zijn wel goed in het herkennen van mensen, waarbij geur overigens ook een rol speelt.

Hun tastzin gebruiken schapen vooral bij voedsel. Ze betasten het eerst met hun lippen eer ze een hap nemen. Op een ondergesneeuwde weide voelen ze door te schrapen of er gras onder de sneeuw verborgen ligt.

a2885235-655e-4a7e-9261-a5b60156e703.jpeg

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met