Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Benodigde leefruimte voor schapen

Beweging houdt de organen, longen en spieren van je schaap sterk. De nodige leefruimte verschilt per schapenras en individuele grootte. Onderzoek dus vooraf wat je eigen dieren nodig hebben. We geven je de algemene richtlijnen.

Waarom is ruimte belangrijk voor je schapen?

Schaf minstens twee schapen aan. Wil je een grotere kudde, wees je dan bewust van de extra ruimte die je nodig hebt. De beweging die je dieren krijgen, bepaalt namelijk voor een groot deel hun welzijn. Zelfs drachtige ooien hebben fysieke uitdaging nodig om hun spieren sterk te houden.

Bovendien hebben je dieren bewegingsvrijheid nodig om elkaar zo nodig te ontwijken. Al zijn ze de beste maatjes, het is niet goed als ze te dicht op elkaar leven. Verder maakt een ruime weide omweiden en flushing mogelijk.

Hoeveel vierkante meter heb ik nodig per schaap?

Hou één hectare weide aan voor maximaal 10 ooien met hun lammeren. Daarmee heb je ruimte voor omweiden. Dat betekent dat je je dieren minstens iedere drie weken verplaatst naar een ander afgerasterd perceel. Op die manier wordt het makkelijk om het gras op niet-gebruikte percelen te maaien. Laat het drogen tot hooi of kuilgras.

Voor de staloppervlakte reken je minstens 1,5 tot 2 m² per schaap, liever 4 m². Verder zorg je voor extra ruimte om (uitneembare) aflamhokjes te plaatsen. Reken daarvoor 2 tot 4 m² per hok. Zorg dat de hokjes altijd in verbinding staan met de kudde, zodat ooi en lam hun soortgenoten blijven zien. Laat je je ooien niet dekken, dan heb je in de stal alleen een algemene leefruimte nodig.

31c44b8f-7e16-4384-8adf-a5b60156b59c.jpeg

Hoe hoog moeten de bakken voor het voeder en drinken hangen?

Een schaap heeft zijn bakken voor voeder en water liefst 50 centimeter boven de grond. Zorg bij voederbakken die je aan de wand hangt voor genoeg ruimte om te eten. Ieder dier heeft 45 tot 50 centimeter in de breedte nodig. Creëer voor de lammetjes een apart hoekje in de stal waar alleen zij kunnen komen. Op die manier eten de volwassen schapen hun lammerenbrokjes niet op. Bevestig  de voeder- en drinkbak voor de lammeren op maximaal 35 centimeter hoogte.

Zorg voor onbeperkt drinkwater. Een volwassen schaap drinkt 6 tot 7 liter water per dag, dat is ongeveer 10% van zijn lichaamsgewicht. Op warme dagen heeft het nood aan nog meer vocht. Dat geldt ook voor een ooi die drachtig is of die nog lammeren zoogt.

005ed3c9-e24e-47cc-8934-a5b60156b5cb.jpeg

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met