Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Het onderhoud van de schapenweide

Schapen staan best het grootste deel van het jaar buiten. Goed onderhoud van je weiland is nodig om de grond en de dieren die erop grazen gezond te houden.

Hoe leg je een weiland aan?

Een goed weiland begint met de juiste grassamenstelling. Zorg dat die aansluit bij de nood aan voedingsstoffen en de eetgewoontes van je schapen. . Er zijn diverse grassoorten met specifieke kenmerken, zoals: wintervast, geschikt voor droge of natte grond en met sterke wortels. Goede grassen voor schapen zijn timothee en veldbeemgras.

Twijfel je welk zaadmengsel je best voor je weide gebruikt? Laat je dan adviseren door de medewerkers in je AVEVE-winkel.

Hoe onderhoud je een weiland?

Je houdt je weiland in een goede conditie door:

  • begrazing
  • maaien
  • bemesten
  • kalken
  • doorzaaien
  • onkruidbestrijding
  • omweiden

Analyseer ieder jaar de samenstelling en conditie van je grond en je gras. Neem een bodemmonster en controleer op pH-waarde en voedingsstoffengehalte. Een te lage zuurgraad remt de werking van meststoffen en dus ook de groei van het gras. Mos en onkruid krijgen daardoor meer kans. Bemesting maakt de grond rijk en vruchtbaar. Zorg dat minstens 80% van je weide uit goede grassen bestaat. Kijk of je kale plekken tegenkomt en zaai die opnieuw in. Als het land te nat is, graaf je greppels of zoek je een andere manier om het water weg te laten stromen. Drainage is belangrijk omdat natte grond sneller beschadigd raakt door schapenhoeven.

33c21994-a967-46fb-b121-a5b60156e31c.jpeg

Hoe bemest je?

Stem de bemesting van je weiland af op hoe je het gebruikt. Grazende schapen bemestenhet gras voor een deel zelf. Maai je het weiland of hooi je in het voorjaar, dan moet je de grond uiteraard meer aanrijken. Bemest je één keer per jaar, doe dat dan in april of begin mei. Bij twee keer herhaal je dat in augustus. 

Je hebt keuze uit dierlijke mest, plantaardige compost en kunstmest. Het voordeel van dierlijke mest is dat je er het hele weideseizoen plezier van hebt omdat de voedingsstoffen verspreid vrijkomen. Er zitten mineralen, fosfor, magnesium, kalium en stikstof in. Mineralen maken het gras voedzaam en smakelijk. Stikstof geeft gras een groeispurt, waardoor het eiwitrijker wordt.

Laat je in je AVEVE-winkel adviseren voor de juiste meststof en de juiste hoeveelheid.

6c548065-8ed1-48f6-8b41-a5b60156e34b.jpeg

Wanneer maai je?

Wanneer en hoe vaak je maait, is afhankelijk van de hoeveelheid gras en het aantal schapen. Het is soms handig om een weide of een deel ervan alleen in mei of juni te maaien. Daarna, wanneer het gras weer gegroeid is, plaats je er de gespeende lammeren op. Op die manier geef je de diertjes een weide zonder risico op worminfectie.

053b4bb6-0ebb-4f6a-b95d-a5b60156e375.jpeg

Hoe bestrijd je onkruid en giftige planten?

Door goed onderhoud, begrazen, maaien, bemesten en doorzaaien geef je ongewenste grassen en planten minder kans. Heb je veel onkruid,  vraag dan in je AVEVE-winkel advies voor het juiste bestrijdingsmiddel. Krijgt het onkruid echt de overhand, dan zaai je opnieuw in..

Controleer op giftige planten vooraleer je een weide in gebruik neemt. Let vooral op het gele jakobskruiskruid. Verwijder het meteen. Normaliter eten schapen om giftige planten heen, maar soms wagen ze zich er toch aan. Veel van deze planten blijven ook in gedroogde vorm gevaarlijk. Je dieren herkennen ze dan niet meer. Let daarop bij het hooien van je land.

693f216b-2c42-4773-a7ad-a5b60156e3a4.jpeg

Waarom is omweiden handig?

Omweiden betekent dat je iedere 2 tot 3 weken de schapen op een ander perceel zet. Zo onderhoud je makkelijk e stukken waar je dieren niet staan. En het gras krijgt daar de kans om zich te herstellen. Bijkomend voordeel van omweiden is dat je de voortplantingscyclus van wormen doorbreekt.

cfa75005-db1e-4ac2-8a79-a5b60156e2d1.jpeg

Welke afrastering gebruik je?

Een weiland raster je goed af zodat je schapen niet ontsnappen. Er bestaan palen, gaas en hekwerk uit hout, kunststof of metaal. Kies je voor hout, neem dan in ieder geval geen acaciahout.

Gebruik een vaste of mobiele afrastering, afhankelijk van je wensen. Een kader met schapennet en schrikdraad is voordeliger dan een houten hek. Bovendien is het gemakkelijk te verplaatsen, dus ideaal als je wilt omweiden. Schrikdraad is een psychologische barrière. Een schaap dat het een keer aanraakt, komt er geen tweede keer in de buurt. Een pluspunt daarvan is dat je afrastering nauwelijks slijt en langer meegaat.

2361830f-4655-4837-bdb5-a5b60156e3eb.jpeg

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met