Paarden en vervelende insecten
Vliegen, dazen, horzels en muggen komen bij het stijgen van de temperatuur uit hun schuilplaatsen tevoorschijn. Ze kriebelen en steken tot je paard er gek van wordt. Wat doe je ertegen?
In dit artikel ontdek je ...
- Welke insecten hebben het op je paard gemunt?
- Wat doe je tegen vliegen?
- Hoe hou ik dazen weg van mijn paard?
- Hoe bestrijd je horzels bij je paard?
- Hoe bescherm ik mijn paard tegen de cullicoidesmug?
- Teken zijn gevaarlijk voor paard en mens
- Extra tips tegen insecten en irritatie bij je paard
Welke insecten hebben het op je paard gemunt?
Veel insecten zijn niet alleen hinderlijk, ze steken ook nog eens gemeen. Dazen en muggen bijvoorbeeld. Daarnaast zijn er insecten die ziektes overbrengen op een paard en zijn verzorger. Denk maar aan vliegen en teken. En dan heb je ook nog horzels die hun eitjes leggen in de paardenvacht. Je paard likt de eitjes op, waarna de larven schade veroorzaken in het spijsverteringsstelsel.
Wat doe je tegen vliegen?
Vliegen komen graag aan de ogen van je paard. Daar doen ze zich tegoed aan het eiwit in zijn oogvocht. Ze zijn irritant en veroorzaken ook oogontstekingen. Genoeg redenen om iets tegen de beestjes te doen.
- Voorkom vliegen allereerst met een goede stalhygiëne: ruim de mest dagelijks weg, ventileer goed en laat geen etensresten slingeren.
- Daarnaast behandel je je paard met een insectenwerende spray zoals Aveve Insect Free. Zo’n spray houdt ook dazen, muggen en teken op afstand en is geschikt voor paard én ruiter.
- In de weide bescherm je de ogen van je paard met een vliegenmasker. Dat houdt vliegen weg zonder het gezichtsveld van je dier te belemmeren.
Is je paard extra gevoelig voor vliegen? Dan biedt een vliegendeken de oplossing. Vliegendekens zijn dunne dekens gemaakt van ultralicht materiaal. Ze laten de lichaamstemperatuur van het paard niet stijgen, daardoor zijn ze perfect voor in de zomer. Je paard kan een vliegendeken altijd dragen, zowel in de stal als op de weide. Voeg eventueel ook een halsstuk toe, zo bescherm je je paard nog beter tegen vervelende vliegen.
Laat je voor de juiste producten tegen vliegen adviseren in je Aveve-winkel.
Hoe hou ik dazen weg van mijn paard?
Op warme zomerdagen is het soms een hele uitdaging om dazen bij je paard weg te houden. Ze veroorzaken pijnlijke steken. De vrouwtjesdaas heeft bloed nodig om eitjes te leggen. Daarvoor snijdt ze met haar scherpe kaken de huid van je paard een stukje open. Wanneer veel dazen tegelijkertijd aanvallen, raakt je dier mogelijk in paniek door de pijn.
Ligt zijn wei in een dazengebied? Plaats een dazenval. Dat is een zwarte bal die opwarmt door de zon en die dazen aantrekt. Zij denken namelijk dat de bal een zoogdier is. Wanneer ze proberen te ontsnappen, raken ze niet meer weg. Spuit je paard ook in met een antivliegenmiddel en herhaal dat als het gezweet heeft.
Hoe bestrijd je horzels bij je paard?
Een horzel heeft maar één doel in het leven: zoveel mogelijk eitjes in de vacht van je paard leggen. Het is een bruine vlieg van ongeveer twee centimeter en leeft maar een paar dagen. Het beestje zelf zie je niet snel. Wel de eitjes, die als kleine witte puntjes in de manen en op de benen van je paard verschijnen. Na een paar dagen vormt zich een larve in het eitje en dat veroorzaakt jeuk. De kans is groot dat je paard de eitjes oplikt wanneer hij van het gekriebel probeert af te komen. Die komen dan in zijn maag terecht en voeden zich met slijm. Ze perforeren de darm- en maagwand. Horzellarven bestrijd je best met een wormkuur waarin ivermectine is verwerkt. Deze pasta doodt de larven. Verwijder de eitjes die je op je paard tegenkomt direct.
Hoe bescherm ik mijn paard tegen de cullicoidesmug?
Bescherm je paard tegen de cullicoidesmug. Die veroorzaakt namelijk heel veel jeuk. Is je dier allergisch voor de beet van dit kleine mugje? Dan krijgt het het zogenoemde zomereczeem.
Je paard is het best gebaat met een eczeemdeken. Daarmee verpak je je viervoeter van top tot teen. Hou al aanwezige eczeemplekken soepel met een vettige crème. De mugjes zijn het meest actief in de schemering. Zet je dier dan in de stal. Bij een heel ernstige uitbraak injecteert de dierenarts je paard met corticosteroïden om het tot rust te brengen.
Teken zijn gevaarlijk voor paard en mens
Teken brengen soms gevaarlijke ziekten over op paard en mens. De bekendste zijn de ziekte van Lyme en piroplasmose (paard). De spinachtigen leven in hoog gras en struikgewas. Ze komen vooral voor in bossen, duinen, heidegebieden en beschutte weilanden. Zodra de temperatuur boven de 5 à 10 °C komt, worden teken actief. Wat doe je ertegen?
- Voordat je een buitenrit maakt, spray je je paard in met een speciaal middel dat insecten weert.
- Controleer jezelf en je dier na iedere rit op de aanwezigheid van teken. Bij paarden zie je ze vaak op de benen, in de manen, in de liezen en op de buik.
- Teek gevonden? Verwijder hem met een speciale tekentang. Noteer vervolgens de datum. Dat is belangrijk bij onderzoek naar een eventuele besmetting, in het geval dat jij of je dier gezondheidsklachten krijgen.
Extra tips tegen insecten en irritatie bij je paard
- Voeg knoflooksnippers of knoflookpoeder toe aan het voeder. Na het eten van knoflook verspreidt je paard een sterke geur via zijn huid. Daardoor blijven insecten op afstand.
- Heeft je paard last van een geïrriteerde huid en jeuk? Verlicht zijn irritatie met een verzachtende gel zoals Aveve Itch Free.
- Maak je paard onaantrekkelijk voor insecten met een voedingssupplement zoals Finecto Horse+. Dat is een 100% natuurlijk product met kruiden en etherische oliën. Zo voorkom je irritatie en stress en staart en manen blijven in topvorm. Schuurt je paard al? Dan werkt het supplement verzachtend.