Ruwvoedertips voor je paard in de winter
Je paard een zorgeloze winter bezorgen? Die begint met genoeg ruwvoer. We leggen uit waarom ruwvoer zo belangrijk is en geven je simpele tips om je paard in topvorm te houden.
Wat is ruwvoer?
Ruwvoer vormt de basis van een gezond rantsoen voor paarden. Het levert de essentiële vezels die via fermentatie in de dikke darm de nodige energie bezorgen aan elk paard. Het spijsverteringsstelsel van een paard werkt niet zonder vezels. Daarom heeft je dier constant kleine hoeveelheden ruwvoer nodig.
Er bestaan diverse soorten ruwvoer. Dit zijn de bekendste:
- Gras Vers gras dat groeit in de weide is een natuurlijk rantsoen voor paarden. De samenstelling van het gras varieert sterk met het seizoen. In de lente is het gras bijzonder rijk aan eiwitten, terwijl het in de late zomer en herfst minder eiwitten bevat. Let wel op! Als de nachten koud zijn en de dagen vrij warm, dan wordt het gras veel rijker aan suikers.
- Hooi Niets anders dan gedroogd gras. Door het gras te drogen tot een drogestofgehalte van 80% blijft het goed houdbaar. Op die manier is het mogelijk om hooi in de winter als ruwvoer aan de paarden te geven. De voederwaarde van hooi is doorgaans lager dan die van vers gras en daalt ook naarmate de bewaartijd vordert. Tegelijk is de voederwaarde en de kwaliteit van het hooi afhankelijk van de bemesting van het grasland, het maaitijdstip en het droogproces. Hoe ouder het gras, hoe meer ruwe celstof of vezel maar hoe lager de voederwaarde.
- Voordroog Hetzelfde als hooi, maar dan iets minder lang gedroogd. Voordroog is daardoor een beetje vochtiger en zachter. Het wordt altijd luchtdicht verpakt om schimmel te voorkomen. Het voordeel van voordroog is dat het geen stof bevat. Ideale voordroog voor paarden is niet te nat en wordt gedroogd tot een drogestofgehalte van 55 à 65%. Wanneer een pak voordroog open is, blijft het beperkt houdbaar. Afhankelijk van de buitentemperatuur enkele dagen tot een week.
- Luzerne Deze eiwit- en vezelrijke plant wordt wel 3 tot 4 keer per jaar geoogst. Luzerne bevat veel meer eiwitten dan hooi. Daarom geef je het altijd met mate, tot maximum 20% van het ruwvoerrantsoen. Luzerne is beschikbaar in verschillende vormen zoals vezels en pellets. Sommige paarden moeten wel wennen aan de bittere smaak.
- Bietenpulp Een bijproduct van de suikerindustrie. Tijdens het productieproces wordt de suiker uit de bieten gehaald, waardoor de pulp suikerarm is. Bietenpulp heeft een laag eiwitgehalte en is geschikt om te combineren met bijvoorbeeld luzerne. Heel belangrijk: bietenpulp moet je goed weken in water in een verhouding van minstens 2 delen water voor 1 deel bietenpulp. Niet-opgeloste bietenpulp kan slokdarmverstopping of koliek veroorzaken bij paarden.
- Stro Het bijproduct van de graanoogst. Stro is ook geschikt als bodembedekking in de paardenstal. Het is beperkt verteerbaar voor paarden en heeft weinig voedingswaarde. Toch eten heel wat paarden ervan. Stro geeft ook structuur aan het rantsoen.
Waarom is ruwvoer in de winter belangrijk?
In de winter heeft je paard of pony nog meer behoefte aan ruwvoer dan normaal. Simpelweg omdat de energiebehoefte bij koudere temperaturen groter is dan bij warmere temperaturen.
De algemene vuistregel is dat paarden tussen de 1,2 en 2 kg droge stof aan ruwvoer nodig hebben per 100 kg levend gewicht.
Conclusie? Geef je paard de hele winter lang genoeg en goed ruwvoer, zo kan hij zijn interne verwarming volop laten draaien.
Tips om extra ruwvoer te voederen
Bij gebrek aan vers gras in de winter is het essentieel dat je paard altijd genoeg ruwvoer zoals hooi of voordroog ter beschikking heeft. Enkele tips om je paard extra ruwvoer te geven:
- Meng een handvol Aveve Fiber Feed, Aveve Fiber Wafer, Aveve Fiber Soft, Hartog Lucerne Mix of Hartog Digest door het krachtvoer. Zo bevorder je de kauwtijd, de speekselproductie en bijgevolg ook een gezonde vertering.
- Bij gebrek aan voldoende kwalitatief ruwvoer kan je producten zoals Aveve Fiber Soft of Aveve All-in Soup geven. Deze producten hebben altijd dezelfde voedingswaarde en kunnen hooi of voordroog 1 op 1 vervangen. Ook voor oudere paarden met een slecht gebit zijn ze makkelijk te eten.
- Aveve Fiber Feed, Aveve Fiber Wafer en Hartog Lucerne Mix zijn ook geschikt om minderwaardig, eiwitarm hooi of voordroog van lagere kwaliteit te corrigeren. Deze producten bestaan uit luzerne of een combinatie van luzerne met diverse grassen. Geef ze per dosis van 1 à 2 kg en hou je paard op die manier ook makkelijker op gewicht in de winter.
- Begin met het bijvoederen van hooi, voordroog en ruwvoervervangers op het moment dat de paarden nog buiten tijd doorbrengen. Zo laat je ze ook geleidelijk wennen aan de winterruwvoeders, die een hoger gehalte droge stof hebben dan gras. Door een trage overgang krijgt het spijsverteringsstelsel de kans om zich aan te passen. Schakel nooit van de ene op de andere dag over van gras naar hooi of een ander ruwvoer. Een te snelle switch kan spijsverteringsproblemen of koliek veroorzaken.
- Voer op meerdere momenten door de dag om verveling of stress in de stal te voorkomen. Zo blijven de paarden voortdurend bezig met knabbelen. Gebruik eventueel een slowfeeder om je paard trager te laten eten.
- Voer elk paard individueel en stem de voeding af op de energiebehoefte van het dier.