Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Goede strooisels voor de paardenstal

Waar moet een goede bodembedekking voor de paardenstal aan voldoen? Welke stalstrooisels zijn er en hoe ververs je ze best?

De juiste stalstrooisels

Kies een goed stalstrooisel dat droog, geur- en stofvrij is en gemakkelijk af te voeren. De ideale bodembedekking is ook veerkrachtig en absorbeert goed. Er zijn heel wat mogelijkheden om een comfortabele stal voor je paard te maken. De ene keuze is niet per se beter dan de andere. Het is vooral belangrijk om te kijken wat het best bij je paard past en waar je zelf de voorkeur aan geeft.

Wat zijn de voordelen van stro als strooisel voor mijn paard?

Veel paarden slapen op stro. In vergelijking met bijvoorbeeld houtkrullen is het goedkoper. Het nadeel van stro is het lage absorptievermogen. De urine van je paard wordt niet optimaal opgenomen. Vervang daarom dagelijks het stro wanneer je het gebruikt als bodembedekking.

Het pluspunt van stro is dat je paard ervan eet en dus direct een deel van zijn rantsoen binnenkrijgt. Eet je paard veel stro, geef het dan wat minder hooi, anders wordt het te dik. Als je dier regelmatig van de onderlaag eet, gebruik dan liefst geen gerst- of haverstro. Gerststro veroorzaakt geregeld allergische reacties en neemt weinig vocht op, terwijl haverstro hard en scherp is. Tarwestro is een goed alternatief.

c5fc8c0c-c118-47e1-bed6-a5b601552845.jpeg

Welke houtkrullen gebruik ik voor mijn paardenstal?

Kies voor de paardenstal tussen industriële of geschaafde krullen. Industriële, veelal dunne krullen zijn afvalproducten van houtzagerijen. Nadelen van deze krullen zijn de aanwezigheid van stof en het gebruik van oliën tijdens het productieproces. Het voordeel in vergelijking met de geschaafde variant is de prijs.

Het ideale bed van houtkrullen is in het midden 15 centimeter dik en daaromheen 40 centimeter tot een halve meter. Een voordeel van een flink opgestrooide stal is het absorptievermogen. Een dikke laag voorkomt verdere verspreiding van urine.

a76a987d-b7b4-4642-b241-a5b601552890.jpeg

Maak ik met vlas een goede strooisellaag?

Vlas als strooisellaag in de paardenstal heeft twee pluspunten: het is goedkoop en heeft een hoog absorptievermogen. Het heeft wel weinig strooivolume, is niet stofvrij is en heeft een donkere kleur. Blijft je paard hardnekkig van het vlas eten, dan is dat heel gevaarlijk. Vlas heeft namelijk een zeer korte, stekelige vezel. Als je dier tijdens het eten van hooi veel scherpe vlasvezels mee opeet, perforeren ze mogelijk zijn darmwand. Enkele vezels kunnen natuurlijk geen kwaad, maar onderschat het effect niet als je paard er telkens weer van eet.

f1cf38c0-a359-487a-bd9b-a5b6015528ba.jpeg

Overige strooisels voor de paardenstal

Hennep en strokorrels behoren ook tot de mogelijke strooisels. Hennep lijkt wel wat op stro, maar heeft een hoger absorptievermogen en is lang niet overal verkrijgbaar. Gehakseld stro wordt geperst tot strokorrels. Daarna worden de korrels met water besprenkeld om volume te kweken. Strokorrels absorberen goed en vragen minder onderhoud. Door de donkere kleur ogen ze wel wat minder mooi.

6c425c52-80d1-4b2b-a506-a5b6015528e9.jpeg

Staltegels maken het uitmesten van de paardenstal makkelijk

Overweeg om staltegels te gebruiken als je je paard op een zachte ondergrond wil laten staan zonder te moeten opstrooien. Je hebt dan maar een klein beetje strooisel nodig waardoor het uitmesten heel vlot gaat.

Staltegels zijn van gerecycleerd, geperst rubber gemaakt. Het is een uitstekend alternatief voor de gebruikelijke betonnen of stenen ondergrond. De urine vloeit af en het paard staat op een isolerende, schokdempende antislipbodem. Wel moet de stalbodem minstens drie procent schuin aflopen. Ook bij staltegels verwijder je dagelijks de mestballen. Spuit de tegels wekelijks af en desinfecteer ze dan meteen. Behandel ze twee keer per jaar met een hogedrukreiniger, daarmee hou je de perforaties in de matten vrij.

Hoewel de tegels duurder in aanschaf zijn dan de meeste bodembedekkingen, gebruik je minder strooisel. Op lange termijn is deze optie daarom zeker interessant.

6276d411-6442-482e-8c71-a5b60155290f.jpeg

Moet je de stal elke dag uitmesten?

Iedere dag de stal van je paard uitmesten is wel een must. Haal wekelijks de hele stal leeg en geef je paard een comfortabel, proper bedje. Het is ook mogelijk om de mest op te potten. Dan haal je de mest niet meteen weg, maar leg je er een nieuwe strooisellaag over. Verwijder wel dagelijks natte plekken. Na vier maanden haal je de stal helemaal leeg. Deze methode heet ‘potstal’. Gebruik voor een potstal stro, vezelhennep of vlas. In zogenoemde schuilstallen voor paarden die het hele jaar buiten lopen, zorgt de opgepotte mest voor wat verwarming.

3d5e3b9e-ce41-4a9e-b945-a5b601552939.jpeg

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met