Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Wetgeving, regels en tips voor het bouwen van een paardenstal

De stal is voor je paard heel belangrijk. Omdat je dier zich daar eigenlijk in een onnatuurlijke omgeving bevindt, hou je bij het bouwen rekening met zijn behoeften. Maak de box zo comfortabel mogelijk voor je edele viervoeter.

Ontdek ons aanbod voor paarden

Waarop moet je letten bij de bouw van een stal?

Bij het bouwen van een paardenstal zorg je allereerst voor voldoende ruimte. Kies voor een inrichting waarbij het de andere paarden ziet en fysiek contact kan maken door het traliewerk bijvoorbeeld. Bedenk ook waar je het stro gaat opslaan en hoeveel licht er in het verblijf mag vallen. We geven je richtlijnen en tips om voor je paard een fijne thuis te maken.

Hoe groot moet de stal van het paard zijn?

De wetgeving schrijft voor dat je per paard over 30 m2 ruimte moet beschikken: 15 m2 stal en 15 m2 opslag. Om uit te rekenen hoe groot de box van je paard moet zijn, vermenigvuldig je zijn stokmaat met twee, in het kwadraat. Maar steeds vaker hanteren paardenhouders een standaardmaat van 4 bij 4 m. De box hoeft niet helemaal vierkant te zijn, maar hij mag zeker niet te smal zijn. Je dier moet zich er makkelijk in bewegen: een beetje rondstappen, gaan liggen en probleemloos rollen. Wees je ervan bewust dat je paard veel ruimte nodig heeft om na het liggen of rollen weer rechtop te gaan staan.

5766f114-55dd-4bc3-9bc4-a5b60157af5e.jpeg

Hoe hoog moeten de wanden van de stal zijn?

Zorg in de stal voor wanden van minstens 2,20 m hoog. Het plafond plaats je liefst nog een meter hoger. Kies een staldeur van 1,30 m breed. Zorg voor een raampje in het bovenste gedeelte daarvan. Je paard vindt het fijn om zijn hoofd naar buiten te steken om rond te kijken. Alle ramen mogen openstaan, behalve die waar de wind vandaan komt. Bouw de stal daarom met de achterzijde naar de overheersende windrichting.

81847811-6619-4cf7-9245-a5b60157af9b.jpeg

Een houten of stenen stal?

Gebruik hout of steen voor je paardenstal. Een binnenwand van hout moet minstens vier centimeter dik zijn. Bij een gemetselde wand zorg je dat de stenen bestand zijn tegen de klap van een paardenhoef. Smeer de muren in met een speciale deklaag, dat maakt makkelijk proper. Begin je vanaf nul met de bouw van een paardenstal? Bedenk dan dat een brede dakrand heel handig is. Daarmee vermijd je dat het binnenregent. Maak de vloer van opgeruwd beton of van rubber met daarin een drainage voor de urine van je paard. Kies voor wanden en een vloer met afgeronde profielen, zodat je paard zich niet bezeert aan uitsteeksels.

b985fced-e50a-41e6-8592-a5b60157afc5.jpeg

Wat is de richtlijn voor een paardenweide?

Hou bij het aanleggen van een paardenweide rekening met wet- en regelgeving. De richtlijn is: 1.000 à 2.500 m2 per dier, met een maximum van vier grote weidedieren per hectare. Hou je meerdere paarden in een agrarisch gebied, dan bestaat de mogelijkheid dat de overheid je aanmerkt als professioneel bedrijf. Dat brengt een aantal extra verplichtingen met zich mee. Informeer jezelf vooraf bij de bevoegde instanties.

52c4ff5d-6f33-4fe0-8b78-a5b60157afea.jpeg

Een paard wil licht en lucht in zijn stal

Licht en lucht zijn heel belangrijk voor je paard. Best kies je voor een natuurlijke ventilatie: een inlaat in een zijwand en een uitlaat in het dak. Een goede luchtcirculatie is gezond voor je dier. Daarmee hou je zijn stal vrij van ammoniakdampen die ontstaan door de paardenmest. 

De ideale temperatuur voor de stal ligt tussen de 10 en 15 °C. Voor licht in de stal hou je als richtlijn aan: 10 % lichtoppervlak van het totale grondoppervlak. Bijvoorbeeld: in een stalgang met aan weerszijden boxen met een totale breedte van zo’n tien meter, leg je een lichtstraat aan van één meter.

Creëer je een goed klimaat in de stal, dan zorg je voor een gezond paard en frisse boxen waar ongedierte geen kans krijgt.

e5f91710-24de-47ee-900f-a5b60157b014.jpeg

Tips voor de stalrichting

Is de stal eenmaal gebouwd, dan volgt de inrichting. Een paar tips:

  • Gebruik liefst schuifdeuren in de paardenstal.
  • Laat deuren goed op elkaar aansluiten.
  • Gebruik naast grendels ook veiligheidspallen.
  • Hou elektrische leidingen, verlichting en stopcontacten buiten het bereik van paarden.
  • Zorg voor meerdere brandblussers.

Voorzie een absorberende bodembedekking.

3d48ae68-45c1-4df4-9676-a5b60157b03f.jpeg

Sla stro niet boven de boxen op

Sla stro niet boven de boxen op, dat is niet brandveilig. Gegevens van de FOD Binnenlandse Zaken afkomstig van brandverslagen bevestigen dat hooi en stro vaak een prominente rol spelen bij het ontstaan van brand. Het aandeel van branden waarbij hooi of stro als eerste ging branden (5,3 %) geven aan hoe brandgevaarlijk dit materiaal van zichzelf al is. Stro of hooi opslaan boven de stal is ook niet goed voor de gezondheid van je paard. Het krijgt door de neerdwarrelende stroresten mogelijk last van zijn luchtwegen. Zorg voor een aparte stro-opslag, best buiten de stal.

200f5645-18d4-40e4-83f0-a5b60157b069.jpeg