Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Afrasteren van de paardenweide

Paarden zijn vluchtdieren en schrikken soms zomaar ergens van, daarom is een goede omheining van de paardenweide een absolute must. Bij de keuze voor afrastermateriaal is veiligheid de prioriteit.

Prikkeldraad rond de paardenweide is geen goed idee

Prikkeldraad als omheining gebruiken is niet meer van deze tijd, al lijkt het erop dat een officieel verbod op zich laat wachten. Het is ronduit gevaarlijk voor je paard. Kies voor een omheining zonder scherpe uitsteeksels. Effen draden zijn al beter. Een groot nadeel is wel dat rennende of spelende paarden ze pas te laat zien. Gelukkig is er een ruim aanbod aan geschikte materialen waarmee je een veilige omheining maakt.

Welke omheining kies je voor je paard?

Best kies je een houten omheining waarbij je de palen verbindt met dwarsplanken en voorziet van enkele elektrische schrikdraden. Er zijn verschillende soorten hout verkrijgbaar. Tropisch hardhout is duurzaam, maar ook behoorlijk prijzig en niet altijd ecologisch verantwoord. Grenen- en vurenhout is een prima alternatief. Grenen is veilig omdat het geen scherpe punt vormt wanneer het breekt. Vuren is sterker dan grenenhout, maar goedkoper omdat het zich minder goed laat impregneren. Kies je voor deze houtsoort, boor de omheining dan wel voor. Anders splintert het hout.

Welke omheining kies je voor je paard? - Aveve

Plaatsing van de omheining

Kies bij de plaatsing van de omheining voor een paalafstand van 2,5 meter, dat is het meest stabiel. Neem dwarsbalken van vijf meter lengte. Gebruik je twee regels, hou er dan 40 centimeter ruimte tussen, bij drie iets minder. De gemiddelde hoogte van een paardenomheining is 1,30 m, maar dat is afhankelijk van een aantal factoren. Eén extra dwarsbalk is bijvoorbeeld handig als je mini-Shetlanders hebt, maar kies voor een hogere afrastering als je een groot ras houdt.


Een extra veilige omheining voor je paard

Span schrikdraad of schriklint voor extra veiligheid en om te voorkomen dat je paard aan zijn houten omheining knabbelt. Bevestig draad of lint goed met isolatoren of poortgrepen. Ook bij een afrastering met gewone draad is het belangrijkste doel veiligheid creëren. De onderste draad plaats je best op 40 cm boven de grond, de bovenste op 1,30 m.


Je wilt jouw paardenweide afrasteren?

Wil je een elektrische afrastering plaatsen? Gallagher is specialist in afrasteringen en heeft een geschikte omheining voor elke weide. Bekijk het assortiment afrasteringen van Gallagher.

Begin van het weideseizoen: check je afrasteringen

Komt het voorjaar en het weideseizoen eraan? Dan is het tijd om je omheining na te kijken. Is je afrastering na de winter nog veilig en intact? Vermijd dat je paarden uitbreken of zich verwonden door een afrastering in slechte staat.


Doe de Gallagher-check in 4 stappen

In 4 stappen controleer je zelf je afrastering en weet je zeker dat je dieren veilig kunnen grazen op de weide. Om de spanning op de afrastering te meten heb je een meetapparaat nodig: een digitale voltmeter of storingsdetector.


Stap 1: Check je schrikdraadapparaat

Zet het apparaat uit en koppel de afrastering los bij de rode knop (de uitgang van de stroom). Zet het apparaat weer aan. Houd het meetapparaat tegen het uiteinde van de rode knop, en houd het uiteinde van het draadje dat aan je meetapparaat zit tegen het uiteinde van de groene knop.

  • Is het voltage hoger dan 6000 V? Dan is het apparaat in orde.

  • Is het lager dan 6000 V? Dan is het apparaat stuk.


Stap 2: Check het voltage op de afrastering

Ga naar het verste punt van je afrastering en check daar het voltage. Is het voltage meer dan 1500 V lager dan wat je hebt gemeten op jouw schrikdraadapparaat? Ga dan terug naar het apparaat en controleer de aarding (zie stap 4).


Stap 3: Check de afrastering zelf

Stap langs de volledige afrastering en controleer of alles nog in orde is.

  • Is de draad overal goed gespannen? Een strak gespannen draad voorkomt dat je dieren erin verstrikt raken.

  • Is de draad beschadigd?

  • Zijn de verbindingen tussen de draden nog in orde?

  • Zijn alle isolatoren nog intact? Isolatoren voorkomen dat de draad spanning verliest of dat je dieren zich verwonden.

  • Staan de palen recht? Zijn ze niet beschadigd?

  • Functioneren de poorten nog goed? Zijn de poortgrepen nog intact en is de draad goed gespannen?


Stap 4: Check de aarding van het schrikdraadapparaat

De aarding van het schrikdraadapparaat controleren is superbelangrijk. Met een slechte aarding presteert zelfs het zwaarste apparaat minder goed dan een lichter apparaat dat goed geaard is. Hoe ga je te werk?

  • Plaats op 100 meter afstand van het schrikdraadapparaat een ijzeren paaltje tegen de afrastering. Zo veroorzaak je een kortsluiting en daalt het voltage op je afrastering.

  • Meet het voltage. Is het nu minder dan 1000 V? Dan kan je verder. Nog altijd meer dan 1000 V? Zet dan extra paaltjes tegen de afrastering aan tot het voltage onder de 1000 V is gedaald.

  • Ga naar de aardpen van je schrikdraadapparaat en meet het voltage dat daarop staat. Dat doe je door het meetapparaat zelf tegen de aardpen te houden en het draadje met pinnetje op ongeveer een meter afstand in de grond te steken. Is de spanning minder dan 300 V? Dan is je aarding in orde. Is de spanning meer dan 300 V? Installeer dan extra aardpennen en voer de test opnieuw uit.

Is je afrastering ook klaar voor veulens?

Veulentjes op komst? Zorg ervoor dat je schrikdraad op tijd aangepast is. Vaak volstaat het om een extra geleider toe te voegen onder de bestaande geleider. Zo voorkom je onveilige situaties voor je veulen.

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met