Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Een vierkantemeterbak vullen

Wanneer je vierkantemeterbak eenmaal op de ideale plaats staat, is het tijd om de bak te vullen. Wat, hoe en waarom, wij leggen het allemaal uit.

Stap 1: Antiworteldoek vastnieten in de vierkantemeterbak

Je vierkantemeterbak vullen begint met het antiworteldoek. Koop een worteldoek dat past in jouw vierkantemeterbak. Voor elke moestuinbak is er een passend formaat beschikbaar. De bakken hebben een opstaande rand van 20 of 40 cm. Het best niet je het doek vast in de vierkantemeterbak, zo weet je zeker dat al de grond in de vierkantemeterbak blijft, en er geen grond uitvalt. Handig én netjes! Ook is antiworteldoek heel handig bij het vervangen van de grond, je schept de grond er gemakkelijk af. De grond vervangen doe je het best om de twee à drie jaar.

Stap 2: Vierkantemeterbak vullen met grond

De tweede stap is de vierkantemeterbak vullen met grond. Groenten groeien het beste in voedzame, vochtige en luchtige grond. Het best maak je een mengsel van potgrond en bodemverbeteraar voor moestuin. Zo krijg je een kruimelige bodem die rijk is aan organische stof, dus een ideale bodem voor je groentjes. Voor een vierkantemeterbak van 20 cm hoog gebruik je anderhalve zak bodemverbeteraar van 70 l en anderhalve zak potgrond voor universeel gebruik, ook van 70 l. Voor een vierkantemeterbak van 40 cm hoog gebruik je 2 zakken bodemverbeteraar voor moestuin van 70 l en 3 zakken potgrond voor universeel gebruik van 70 l. Met dat mengsel vul je de vierkantemeterbak tot circa twee centimeter van de rand.

dea30eeb-53b2-425d-9121-a5f4008c3a14.jpeg

Stap 3: Vierkantemeterbak verdelen in vakken

Maak je vierkantemeterbak overzichtelijk door de grond te verdelen in vakken. Het handigst is om een soort raster te maken met latjes of bamboestokken. Afhankelijk van de grootte van je moestuinbak verdeel je de bak in vier, negen of zestien vakken. Plant of zaai in ieder vak andere groenten en kruiden. Vergeet niet te letten op goede en slechte buren. Tip: zet rondom je vierkantemeterbak wat bloeiende planten of bloemen. Daardoor trek je meer bijen aan en zorg je op een ecologische manier voor een betere bestuiving en dus meer vruchten! Ook af en toe wat vrolijke (eetbare) bloemen in je vierkantemeterbak zorgen voor een heel sfeervol geheel

adbf554a-9cac-41a4-ae33-a5f4008c35f5.jpeg

Stap 4: Zaaien of planten

Uiteraard vul je je vierkantemeterbak met groenten. Je hebt de keuze tussen zaaien of planten. Buiten zaaien is vanaf april mogelijk, op voorwaarde dat het niet te nat of te koud is. Vorstgevoelige planten zoals tomaten zaai je het best binnen voor, om ze na half mei in de vierkantemeterbak, of nog beter, in een serre te planten. Ben je een starter, overweeg dan zeker om zaailinten te gebruiken. Zo’n lint is gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal en bevat groentezaadjes die mooi verdeeld zitten. Het lint leg je gewoon in de grond. Geen zin in (voor)zaaien? Vanaf mei zijn veel plantjes verkrijgbaar. Start als beginnend moestuinier met makkelijke groenten als radijs, tuinkers, bonen, snijbiet, pluksla en knoflook. Ook geschikt voor een vierkantemeterbak zijn rode biet, Parijse worteltjes, paksoi en peultjes. Houd bij het zaaien de voorgeschreven afstand aan die je op het zaadzakje vindt.

c838793e-3d3f-4e9f-b1ea-a5f4008c366f.jpeg

Stap 5: Je vierkantemeterbak goed onderhouden

Check elke dag hoe je moestuin erbij ligt. Zorg dat de aarde na het zaaien vochtig blijft. Geef de groentjes die net hun eerste groene blaadjes laten zien een klein beetje extra meststof, zo gaan ze goed van start. Wanneer je de vierkantemeterbak opvult met worteldoek, bodemverbeteraar en potgrond is de kans dat er onkruid in de vierkantemeterbak groeit heel klein. Zie je toch onkruid of ongedierte? Haal het dan direct weg. Wanneer je in elk vakje een overzichtelijk aantal zaden hebt gezaaid, is uitdunnen niet of nauwelijks nodig. Houd de juiste oogsttijd in de gaten. Vaak zijn jonge groenten lekkerder dan te laat geoogste groenten!

9de962d9-b542-4878-91cc-a5f400918f06.jpeg