Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Tomatentips

Kweek je voor het eerst tomaten? We zetten je graag op weg met tips en tricks. Volg ze zo goed mogelijk op, dan sta je binnenkort te pronken met roodblozende tomaten van eigen kweek.

Tomatenplanten kiezen

Voor je aan de slag gaat, moet je eerst beslissen welke tomaten je gaat kweken. Je kunt je tomaten zelf zaaien, maar als je plantjes koopt, heb je sneller resultaat. Als alles goed gaat, zet je een paar maanden later al je tanden in lekkere tomaten uit eigen tuin. Bij AVEVE vind je een uitgebreide keuze tomatenplanten, van kerstomaatjes tot zebratomaten. Geënte tomatenplanten zijn zeker het overwegen waard. Die kosten iets meer, maar ze zijn beter bestand tegen bodemziektes en leveren tot 60% meer vruchten op. Ontdek de grote keuze aan tomatenplanten.

Hoe moet je tomaten planten?

 • Plant je tomaten in een serre. Of zet ze onder een tomatenhoes. Zo geef je ze ook wat meer bescherming tegen ziektes zoals de tomatenplaag. In een serre ben je zeker van een snelle en grote oogst met mooie vruchten. Je kan ook je tomatenplant in een speciale tomatenpot of in een plantzak laten groeien.
 • Afwisseling voorkomt bodemmoeheid. Zet je planten dus niet elk jaar op dezelfde plaats. De grond moet luchtig, kruimelig en goed bemest zijn en moet het water goed doorlaten. 
 • Tomaten houden van zon en warmte. Plant pas midden april in je serre, en wacht tot midden mei als je in de openlucht kweekt. Geef ze een plekje met veel zon.
 • Geef je tomaten ruimte om te groeien: plant gemiddeld 2,5 planten per vierkante meter (of 5 planten op 2 vierkante meter). Laat bij het planten de kluit 1 cm boven de grond uitsteken, en geef meteen wat lauw water.
 • Plaats een tomatenspiraal of steunstok om je plant te ondersteunen. Draai de stengel van de plant rond de spiraal of de stok. Of bind de planten in je serre op met een touw. Maak het touw vast boven in de serre en draai het een paar keer rond de stengel van de plant. 
 • Denk aan goede en slechte buren voor je tomaten. Lees meer over goede combinatieteelt.

e8fd5c3e-7435-431d-b097-a62d0098336d.jpeg

Hoe moet je tomatenplanten verzorgen?

 • Tomaten drinken graag. Geef je planten dagelijks water aan de voet van de plant, nooit op de bladeren. Gebruik een reservoir of druppelsysteem of maak een geultje. Giet altijd lauwwarm water. 
 • Bemest elke week met wat vloeibare AVEVE-meststof voor tomaten. Dan krijg je extra sappige vruchten.
 • Bescherm je planten tegen de veelvoorkomende tomatenplaag met het biologische product Cuprex Garden. Laat je daarover adviseren in je AVEVE-winkel. 
 • Haal elke week de ‘dieven’ weg. Dat zijn de zijscheuten die in de oksel van de plant opduiken, net boven een bestaande scheut. Zo blijft je plant sterk en gaat al haar energie naar de ontwikkeling van volle vruchten.
 • Tomatenplanten bestuiven zichzelf, met dank aan bijen en de wind. In een serre help je het best een handje. Tik elke dag of om de twee dagen enkele keren tegen de steunstok of het touw. Het liefst na de middag. Zo ‘schud’ je de plant en komt het stuifmeel in de bloemetjes los. 
 • Schiet je plant flink op? Snoei dan de onderste bladeren weg. Op die manier creëer je een luchtige omgeving.
 • Hou per tros een vijftal tomaten over. De rest snoei je weg. Bij kerstomaatjes hoeft dat niet.
dcea24c7-58bd-47f7-ad3c-a75900c3d0f3.jpeg

Tomaten plukken

Pluk elke week de rijpe tomaten. Meestal zijn de eerste tomaten rijp vanaf juli. Hoe je weet of ze rijp zijn? Draai de tomaat in je hand tussen duim en wijsvinger. Als de steel breekt, is de tomaat rijp. Pluk vanaf dan elke week. Zo stimuleer je de plant om te blijven groeien.

abae6ac7-af3c-470a-958d-a75900c3cca1.jpeg

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met