Wintergroenten planten in het najaar: ook in de winter lekkere groenten op je bord
Wintergroenten planten in het najaar zorgt voor een stevige portie groenten op je bord in de winter. Groenten zitten boordevol vitaminen, mineralen, vezels en antioxidanten. Net wat je immuunsysteem nodig heeft om de koude winter door te komen.
Groenten kweken lukt net zo goed in het najaar als in de lente. Met een beetje hulp van een kweekkas of serre zet je de temperatuur zo naar je hand.
Start met de juiste producten en plant wintergroenten met succes:
Welke groenten planten in de herfst?
Bladgroenten zoals sla, spinazie en veldsla kan je nog volop zaaien, planten en oogsten tot diep in het najaar. Ook groenten zoals bloemkool en boerenkool doen het meestal goed in het najaar. Jammer genoeg blijft het goede weer niet eindeloos aanhouden. Daarom maak je in de winter best gebruik van een serre om succesvol groenten te telen.
Populaire herfstgroenten voor je moestuin zijn broccoli, spruiten en wortels. Ook erwten, bloemkool en spinazie staan op de kalender. We geven je graag enkele voorbeelden van groenten die je per maand kan telen:
Welke groenten kun je nog planten in september?
In september is de temperatuur nog relatief zacht. De zomer loopt op z’n einde, maar je geniet vaak nog van heerlijk warm weer. Je kan nog best veel groenten zaaien in september, zelfs in volle grond in je moestuin.
Groenten zaaien in september:
- spinazie
- veldsla
- kropsla
- erwten
- boerenkool
- bladchichorei
- rucola
- radijs
- tuinkers
- winterpostelein
- kervel
- peterselie

Welke groenten kun je planten in oktober?
Begin oktober geniet je met een beetje geluk nog van een zachte nazomer. Maar je merkt dat het weer al wat meer grillen vertoont. De eerste blaadjes aan de bomen verkleuren en ‘s avonds steek je de kachel al eens aan.
Je kan nog heel wat groenten zaaien en planten in oktober. Sommige groenten zoals spinazie, veldsla en winterporselein, kan je nog buiten zetten in je moestuin. Maar in een serre verleng je je moestuinseizoen met meer succes.
Groenten zaaien in oktober:
- spinazie
- veldsla
- winterpostelein
- wintersla
- radijs
- palmkool
- snijandijvie
- snijsla
- snijbiet
- witte kool
- savooi kool
- bloemkool (weeuwenteelt)

Welke groenten kan je planten in november?
In de maand november is het weer vaak al een beetje guurder. Knoflook en winterui kan je nog in je moestuin zaaien, maar de meeste gewassen hebben de bescherming van een serre nodig.
Groenten zaaien in november:
- spinazie
- sla
- winterui
- tuinbonen
- doperwten
- knoflook
- pepers
- vroege wortel

Welke groenten kan je planten in december?
De tijd om in je moestuin te zaaien is nu echt wel voorbij. In december zijn de omstandigheden om groenten te kweken niet ideaal. Maar in je serre heb je nog wel enkele opties.
Groenten zaaien in december:
- spinazie
- vroege wortel
- knoflook
Welke groenten planten in de winter?
In het begin van de winter, in december, oogst je groenten zoals pastinaak, witloof, kolen, veldsla en prei. Nadien staat je moestuin er wat verlaten bij. Dit is het ideale moment om wat voorbereidend werk te doen.
- Stel je moestuinplan op voor het volgende teeltseizoen.
- Ruim je moestuin op. Verwijder alle teeltresten, onkruid en opbindmateriaal, ...
- Reinig je serre en tuingereedschap.
Je kan ook in de winter groenten zaaien maar dat doe je best in een verwarmde serre. Welke groenten ga je kweken in de winter? We lijsten enkele suggesties voor je op.
Welke groenten kan je planten in januari?
Heb je een serre en ligt er buiten een pak sneeuw? Bedek de grond in je serre met een laag verse sneeuw. De smeltende sneeuw reinigt de aarde in je serre van onzuiverheden en spoelt een teveel aan zouten weg.
Ga je toch al graag aan de slag met groenten zaaien? Vergeet dan niet eerst je grond goed voor te bereiden. (zie bodem voorbereiden voor volgend teeltseizoen)
Groenten zaaien in januari:
- zomerprei
- vroege wortel
- labbonen
- spinazie

Welke groenten kan je planten in februari?
Februari is de maand bij uitstek om je moestuin en serre voor te bereiden voor een volgend succesvol teeltseizoen. Spit je percelen om, verwijder onkruid en plantenresten, voer een bodemanalyse uit, werk compost in de aarde in en voeg kalkkorrels toe waar nodig.
Groenten zaaien in februari:
- slasoorten
- Kruidenplanten
- Topinambour aardappel
- Voorzaaien in kweekpotjes
Welke groenten kan je planten in maart?
In maart neem je eventuele bodembedekking weg zodat je grond terug op adem kan komen. Jonge plantjes bescherm je nog met een vliesdoek of stro tegen de koude. Je plant nu ook je aardbeien om vanaf mei te oogsten.
Groenten zaaien in maart:
- vroege ui
- bloemkool
- radijs
- kervel
- veldsla
- vroege wortel
- knoflook
- spinazie
- tomaten beschut zaaien

Hoe bescherm je je wintergroenten?
Als je groenten in de herfst en winter teelt, hou je best rekening met nat en kouder weer. Je lost veel problemen op met een serre. In een serre heb je de kans om het klimaat voor je groenten zo aangenaam mogelijk te maken. Een serre beschermt je planten tegen wind, regen en vorst.
Enkele hulpmiddelen in de serre om je groenten te beschermen tegen de vrieskou:
- Een vliesdoek of stro over de bodem om meer warmte vast te houden en koude buiten te sluiten.
- Een ventilatorkachel om bij te warmen bij stevige vriestemperaturen.
Maar niet iedereen heeft de luxe of de ruimte om een serre te plaatsen. Hoe bescherm je je wintergroenten in je moestuin?
- Breng een extra isolerende laag aarde aan op de bodem. Meng de aarde met stro en turf voor meer bescherming.
- Plaats een plastiek tunnel over je planten. Deze tunnel werkt een beetje zoals een kleine serre. Je houdt je planten warm en droog.
- Wikkel planten in een beschermhoes of breng beschermfolie aan op de grond.
- Kies voor een tunnelserre die je opbouwt met bogen en folie. Je kant- en klaar systeem om wintergroenten te beschermen.

Bodem voorbereiden voor volgend teeltseizoen
Heb je alle groenten geoogst? Breng je moestuin en serre in orde voor volgend voorjaar. Verwijder als eerste alle plantenresten en spit de grond grondig om. Een goede bodem is essentieel om gezonde groenten te kweken. Daarom werk je nu al aan een optimale bodemstructuur.
- Strooi kalk om de zuurtegraad (pH-waarde) op peil te brengen.
- Werk bodemverbeteraar door je grond. Dit stimuleert biologische activiteit, het zorgt voor meer humus in de bodem en je planten nemen er makkelijker voedingsstoffen door op. Je groenten hebben er alleen maar baat bij.
- Of kies voor gedroogde koemest als bodemverbeteraar. Het maakt je bodem luchtig, en humusrijk. Je grond zit zo weer bomvol voedingsstoffen.
Een andere manier om je bodemstructuur te verbeteren is door een groenbemester te zaaien. Mosterd, wikke, facelia, witte of rode klaver zijn ideaal. Het is niet alleen goed voor je tuin, het ziet er ook mooi uit.
- Wanneer je de plantenresten later onderspit, worden ze in de grond omgezet in waardevolle humus.
- Groenbemesters voorkomen ook onkruid.
- En ze trekken nuttige insecten en vlinders aan.
- In de winter sterven de plantjes af door de vorst. Dat maakt het onderspitten makkelijker.
- Kies je voor een groenbemester? Controleer eerst de zuurtegraad en strooi kalk als het nodig is. Zaai daarna de groenbemester van je keuze.
