Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Je serre inrichten van A tot Z: benodigdheden, bewatering en meer

Een serre in je tuin of op je terras is een top idee! Je eigen groenten en planten kweken is bijzonder leuk om te doen en het geeft veel voldoening. En wat is er nu lekkerder dan verse groenten uit eigen moestuin? Bovendien weet je precies wat je op je bord krijgt want je zorgde zelf voor de groei van A tot Z. Je serre inrichten doe je aan de hand van deze tips.

Welke planten wil je zetten?

Je hebt vast wel een idee over welke planten je in jouw serre wil zetten. Maar hoe ga je nu het best te werk?

  • Welke planten wil je in je serre zetten?
  • Waar ga je je planten zetten?
  • Hoeveel ruimte hebben de planten nodig om goed te groeien?

Hou bij het selecteren van je groenten rekening met combinatieteelt. Sommige planten groeien bijzonder goed naast elkaar. Andere soorten zijn dan weer geen goede buren voor elkaar. Door de juiste planten naast elkaar in de serre te zetten geef je ze een kickstart. Je planten groeien in harmonie en ze hebben op die manier weinig kans op ziektes of ongemakken.

Afbeelding van groenten in een serre - Aveve

De indeling van je serre

Na het kiezen van de juiste plaats voor je serre is het tijd om je serre in te richten. Je weet nu welke planten je wil zetten, hoeveel ruimte ze nodig hebben en welke planten heel graag in elkaars buurt staan. Tijd om je serre in te delen.

  • Verdeel je plan in locaties en wijs elke plant een locatie toe.
  • Hou ruimte over om te lopen. Voorzie in het midden van je serre een pad met tegels. Zo kan je overal goed aan én blijven je schoenen netjes.
  • Richt een klein gereedschapshoekje in. Zo heb je altijd het juiste materiaal binnen handbereik. Geef ieder hulpmiddel een plekje. Dit werkt lekker efficiënt.
  • Plaats in je serre een tafel om planten te verpotten. Een opklaptafel werkt prima, ook als je weinig plaats hebt.

Afbeelding van de binnenkant van een serre met in het midden een tegelpad - Aveve

Hoe zorg je voor een goede luchtcirculatie en ventilatie in je serre?

Een goede luchtcirculatie is heel belangrijk om je planten vitaal te houden. Het helpt om het leefklimaat in je serre gezond te houden. Dankzij een goede luchtcirculatie krijgen ziektekiemen en ongedierte minder kans.

  • Je creëert heel makkelijk een luchtstroom door de deur van je serre samen met een dakraam open te zetten. Als je serre geen dakraam heeft zet je een raam achterin je serre open.
  • Heb je een tunnelserre? Zet dan beide deuren open of zet een deur en een oprolraam open.
  • Met een ventilatorkachel verwarm je niet enkel je serre op een heel betrouwbare manier, je schakelt hem even vrolijk in als ventilatiesysteem. In de zomer laat je de ventilator koude lucht blazen voor een goede ventilatie. En in de winter of als het kouder is verwarmt de kachel je serre. Twee vliegen in één klap!
  • Goede ventilatieramen zijn een pluspunt aan iedere serre.
  • Er bestaan ook elektrische raamopeners. Deze zorgen er bij warme temperatuur voor dat je ramen open gaan en bij koude temperatuur sluiten ze weer. Je hoeft er zelf niet eens bij te zijn. Handig toch!

In de lente, vanaf mei, zet je overdag de ramen en deuren open om goed te verluchten. In de zomer zet je bij goed weer dag en nacht de deuren en ramen open. Plaats een hordeur of netten om ongewenste bezoekers zoals katten of andere dieren buiten te houden.

Ook in het najaar en in de winter verlucht je best regelmatig je serre door ramen en deuren open te zetten. Zo hou je de luchtvochtigheid op peil en voorkom je schimmel.

Afbeelding van een raam met automatische raamopeners - Aveve

Hoe regel je de juiste temperatuur en verwarming in je serre?

Planten houden van een constante temperatuur. Dit vinden ze gewoon heel aangenaam. Het Belgische klimaat is jammer genoeg bijzonder wisselvallig. Gelukkig bestaan er wel wat hulpmiddeltjes om het klimaat in je serre zo optimaal mogelijk te houden.

  • Een ventilatorkachel is een heel goed gereedschap om je verwarming op peil te houden. Je gebruikt ‘m dus niet enkel om te ventileren in de zomer, hij doet het ook uitstekend als handige warmtebron in de winter.
  • Maak gebruik van een tuinfolie. Een goede tuinfolie maakt je serre bestand tegen grote temperatuurschommelingen.
  • Bescherm je planten met schaduwdoeken tegen te felle zon in de hete zomermaanden. Een kwalitatieve schaduwdoek voorkomt verbranding, uitdroging en verkleuring van je planten in de serre maar laat toch voldoende licht door voor een optimale groei. Een schaduwdoek breng je aan de binnenkant van je serre aan.
  • Leg een verwarmingskabel in je serregrond. De kabel helpt om de temperatuur in je serre constant te houden. Een handig hulpmiddel dus om voor je kiemplantjes een lekker warme omgeving te creëren.
  • Bij gebrek aan warmte en zonlicht gebruik je een groeilamp. De lamp bootst de zon na. Ze geeft licht en warmte af waardoor je plantjes sneller kiemen en groeien in je serre.
  • Zet in je serre potten op tafels omhoog als het vriest. Zo hebben ze veel minder last van de koude die uit de grond ontsnapt.

Afbeelding van bloempotten die op een tafel staan in een serre - Aveve

Hoe regel je de bewatering in je serre?

“Water is leven”. Ook planten in je serre geef je regelmatig water om goed te groeien. De old-school manier van water geven is nog steeds heel efficiënt en makkelijk: een gieter. Vergeet je wel eens je planten water te geven of vraag je je af hoe je planten water te geven tijdens je vakantie? Dan zijn er nog wel een aantal andere manieren om je te helpen:

  • Een heel effectieve manier om je planten water te geven is met een irrigatiesysteem. De Gardena micro drip system heeft een start set speciaal voor moestuinen. Je sluit het sproeisysteem heel eenvoudig aan op je kraan of waterreservoir. Het systeem zorgt ervoor dat je planten de juiste hoeveelheid water krijgen. Super makkelijk en functioneel.
  • Druppelsystemen voor je serre zijn ook bijzonder praktisch. Je stelt zelf de snelheid in waarmee het water uit de slang of buis drupt. Zet een timer op je systeem om de watertoevoer exact te regelen.
  • Er bestaan nog meerdere sproeisystemen om de bewatering in je serre te regelen. De Gardena besproeiingscomputer sluit je aan op je kraan. Je stelt zelf in hoeveel water je planten krijgen. De computer zorgt voor de juiste hoeveelheid water op het juiste moment.

Met een handige regenton vang je regenwater op. Je planten en groenten zijn gek op kalkarm regenwater! Het water kost je niets en je maakt er je planten heel blij mee.

Bekijk ons assortiment regentonnen

Afbeelding van een besproeiingssysteem aangesloten op een kraan - Aveve

Welk gereedschap en toebehoren heb je nodig in je serre?

Voeg aan je serre nog wat handig gereedschap toe dat je vaak nodig hebt om je planten en groenten te onderhouden. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Een tafel om op te verpotten of om klein handgereedschap op bij te houden zoals een schopje, hark, schaar, kweekpotjes, oppotschaal,...
  • Opbergrekken of schappen zijn heel praktisch als extra opbergruimte in je gereedschapshoekje. De ACD schappen zijn heel sterk. Je geraakt er zonder problemen enkele bloempotten op kwijt met planten of bloemetjes in die je aan het kweken bent.
  • Geef klimmers zoals bijvoorbeeld tomaten, komkommer en paprika’s genoeg ruimte en steun om te groeien. Voor tomaten maak je een spiraal in de grond vast waarlangs je de plant omhoog geleidt. Ook plantengeleiders en een klimrek zijn hele handige hulpmiddelen om je planten te geleiden en extra steun te geven bij de groei.
  • Plaats een worteldoek als grondbedekking in serres. Zo geef je onkruid geen kans om te groeien

Afbeelding van een vrouw die in een serre aan een tafel een plant verpot - Aveve

Geen plaats voor een serre? Toch een oplossing!

Misschien ben je niet gezegend met een grote tuin? Of je idee om groenten te kweken kwam pas na het aanleggen van je tuin? Ook als je weinig of geen plaats hebt voor een serre bestaat er toch een oplossing: een propagator.

Een propagator is een kas voor je groenten waarin je een eigen microklimaat creëert. Je maakt de leefomstandigheden in de kweekbak ideaal om een goede plantengroei te stimuleren. Zo help je je planten om sneller te groeien, ook zonder serre.

Je hebt een kleine stadstuin of een balkon en wil toch heel graag je eigen moestuin? Neem dan is een kijkje bij de moestuinbakken. Ze bestaan in verschillende afmetingen en helpen je snel op weg om je eigen groenten te kweken. Ook een terrastuin, een tafel met moestuinbak, is een handige oplossing.

Afbeelding van een moestuinbak op een balkon - Aveve

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met