Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Geneeskrachtige groenten: lekker, gezond en uitstekend tegen kwaaltjes

Iedereen heeft wel eens last van kwaaltjes. Een milde verkoudheid, af en toe is wat hoofdpijn of last van je maag. Een gezonde voeding is essentieel om je goed te voelen en het helpt je vervelende kwaaltjes aan te pakken. Wist je dat er een hoop geneeskrachtige groenten bestaan?

Groenten zitten bomvol belangrijke stoffen zoals vezels, mineralen, vitaminen, antioxidanten, Kalium, Calcium, Zink, en Ijzer. Ontdek welke groenten je helpen om klachten zoals verkoudheid, buikpijn en hoofdpijn effectief te bestrijden. En welke andere groenten verrassend veel geneeskrachtige eigenschappen bevatten.

Haal alles in huis om groenten te kweken:


In dit artikel ontdek je ...


Groenten die helpen bij verkoudheid

Een verkoudheid is één van de meest voorkomende kwaaltjes. Iedereen heeft wel eens last van een stevige hoest of een verstopte neus. Er bestaan wel een aantal huismiddeltjes tegen verkoudheid. Zoals het drinken van thee met honing en citroen. Gelukkig zijn er ook heel wat groenten die je helpen je verkoudheid te bestrijden.

Een infectie van de luchtwegen wordt meestal veroorzaakt door een virus. Maar vaak treedt er ook een bacteriële infectie op. De ganse ajuinfamilie heeft een sterke antibacteriële werking. Gele ui, rode ui, prei, sjalotjes, lente-ui, look, bieslook, ... zijn uitstekende bondgenoten in je strijd tegen een een bacteriële infectie.

Groenten tegen hoesten

Veel groenten en kruiden hebben een helende werking bij keelpijn, heesheid en hoesten. Je verwacht het misschien niet meteen maar wortel en pastinaak helpen tegen hoest. Wortel zou bovendien ook helpen om een longontsteking te verzachten. Het leuke aan een wortel is dat je ‘m zo uit de hand kan eten. Een gezonde snak, vol vitamine A, B6, C en Kalium. Caroteen helpt ook de longfunctie te verbeteren.

Een ander huismiddeltje tegen hoesten is een hoestsiroop gemaakt van rammenas. Oudere generaties zweren nog steeds bij deze siroop. (Je laat schijfjes van deze zwarte knol trekken met rietsuiker in een glazen bokaal en zeeft de siroop eruit.) Maar ook als je ‘m gewoon eet is de rammenas een uitstekende bron aan vitamine C, kalium, calcium en fosfor.

Afbeelding van enkele pastinaken in een blauw vergiet - Aveve

Groenten tegen keelpijn

Gember heeft heel veel helende eigenschappen. Deze knol van de gemberplant zit boordevol vitaminen en mineralen. Bovendien heeft gember een sterke ontstekingsremmende werking en verzacht keelpijn. Even knabbelen op een minuscuul stukje gember ontsmet onmiddellijk je keel. Vind je de smaak te scherp? Zet dan een thee met verse gember en sinaasappel of citroen.

Salie is misschien eerder een geneeskrachtig kruid, maar het is zeker het vermelden waard als hulpmiddel tegen keelpijn. Een thee van verse of gedroogde salieblaadjes werkt ontstekingsremmend en verzacht keelpijn. Ben je zwanger? Ontsmet je keel door te spoelen met saliethee maar drink ‘m niet op. Salie wekt namelijk baarmoederkrampen op.

Afbeelding van aangesneden gember - Aveve

Groenten tegen slijm

Een oeroud huismiddeltje tegen vastzittend slijm is het trucje met de doorgesneden ajuin op het nachtkastje. De ui heeft een antibacteriële werking en de sterke geur helpt je luchtwegen open te houden.

Ook knoflook werkt slijmoplossend en ontstekingsremmend. Verse knoflook werkt nog beter dan gebakken knoflook. Het is wel een beetje een uitdaging om een rauw stukje knoflook op te eten. Knabbel nadien enkele frisse blaadjes peterselie en je adem is zo weer fris.

Ook een lekker warm groentesoepje van selder, broccoli, bloemkool en spruitjes verzacht je keel en helpt hardnekkig slijm aan te pakken.

Afbeelding van gemengde groentensoep - Aveve
P060011152
Aveve
€1.89
Bekijk

Groenten die helpen bij hoofdpijn

Er bestaan huismiddeltjes zat tegen hoofdpijn: een warm bad, een massage, meer buitenlucht, noem maar op. Feit is dat hoofdpijn vaak voorkomt en even vaak een verschillende oorzaak heeft.

Peulvruchten zoals bonen, linzen en kikkererwten helpen tegen spanningshoofdpijn. Ze zitten boordevol gezonde stoffen zoals eiwitten, vezels, ijzer en vitamine B.

De schil van een aardappel is een bron van Kalium. Een gerechtje met aardappelen in de schil helpt hoofdpijn te verminderen. Denk aan heerlijke krieltjes in de oven of een aardappel in zilverfolie op de barbecue.

Spinazie bevat riboflavine, een vitamine B, dat helpt om migraine te bestrijden.


Groenten die helpen bij maag- en darmklachten

Natuurlijk zijn er een hele boel huismiddeltjes tegen maagpijn en darmklachten. Sommige werken, sommige niet. Je beste kans op een goede spijsvertering is door gevarieerd en gezond te eten. En groenten eten is natuurlijk een must!

Groenten tegen maagklachten

Heb je last van brandend maagzuur? Zet venkel op het menu. Venkel zit tjokvol antioxidanten en stimuleert de spijsvertering. Bovendien helpt venkel ook tegen klachten zoals winderigheid en kalmeert het de maag.

Gember werkt uitstekend tegen misselijkheid en reisziekte. En het stimuleert je spijsvertering.

Afbeelding van in de oven geroosterde venkel bestrooid met kruiden - Aveve

Groenten tegen verstopping van darmen

Wat kan je best eten bij verstopping van je darmen? Wel, er bestaan wel wat groenten die je hierbij helpen. Eet groenten die veel vocht bevatten zoals komkommer, tomaten, ijsbergsla, radijs, en spinazie.

Raar maar waar: ook bloemkool bevat veel vocht. En helpt je dus om verstopping tegen te gaan.

Rauwe groenten bevorderen de stoelgang. Een fris slaatje met een mix van verse groentjes is dus een top idee om je darmen in werking te zetten.

Afbeelding van bloemkool uit de oven - Aveve

Groenten tegen diarree

Heb je last van diarree? Er bestaan niet echt groenten die helpen om buikloop te verbeteren. Wel eet je best geen rauwe bladgroenten. Haal alle sla, boerenkool, andijvie en spinazie even uit het menu. Eet liever gekookte groenten.

Vezelrijke voeding neemt vocht uit je ontlasting. Klaargemaakte wortels en aardappelen kan je dus wel op het menu zetten. Bij diarree is het belangrijk dat je veel water drinkt.


Groenten met bijzondere heelkundige eigenschappen

Graag zetten we nog enkele heel bijzondere geneeskrachtige groenten in de kijker. Ze verdienen wat extra aandacht omdat ze zoveel voordelen hebben voor ons welzijn.

Asperges: een superfood

Asperges mag je best een superfood noemen. Ze zitten volgepakt met vezels, vitaminen en mineralen. Hiermee zorgen ze voor elk aspect van je lichaam.

Asperges zijn gezond en zorgen o.a. voor :

  • Een gezonde darmflora
  • Stevige botten
  • Gezonde cholesterol
  • Een goede weerstand
  • Een ontstekingsremmend effect
  • Een goede vochtafdrijving
  • Voorkomen nierstenen

Bovendien bevatten asperges ook nog veel Foliumzuur. Zet ze dus zeker op het menu als je zwanger bent.

Afbeelding van rauwe witte en groene asperges gebundeld met een koordje - Aveve

Heelkundige eigenschappen van kolen

Kolen zijn bijzonder goed voor ons! Ze bestaan in allerlei kleuren, vormen en smaken. En ze zitten propvol vitamines en mineralen.

Waarom kolen eten zo gezond is:

  • Onstekingsremmende werking
  • Kanker remmend effect door de aanwezigheid van glucosinolaten en fytonutriënten (vooral bij witte en groene kool)
  • Ontgiftende werking
  • Goed voor hart en vaten
  • Versterkt het immuunsysteem

Kolen om op je menu te zetten: rode kool, broccoli, boerenkool, bloemkool, spruiten.

Afbeelding van broccoli in een keuken - Aveve

Gezonde tomaten

Tomaten zijn echte krachtpatsers. Ze zijn een uitstekende bron van vitaminen, kalium, foliumzuur, magnesium en lycopeen. (Lycopeen verlaagt de kans op hart- en vaatziektes). En ze zitten tjokvol antioxidanten.

Een lekker tomaatje zorgt voor:

  • Minder vermoeidheid
  • Verzacht hoofdpijn
  • Sterke botten
  • Mooie huid
  • Vormen van bindweefsel
  • Sterkere weerstand

Afbeelding van vele rode en gele tomaten uitgestald op een houten tafel - Aveve

Hoe maak je makkelijk geneeskrachtige groenten klaar als je ziek bent?

Als je ziek bent biedt een heerlijk kopje warme soep wel een beetje troost. Verse soep is eigenlijk snel gemaakt. Maar als je ziek bent ontbreekt vaak alle fut om eender wat te doen. Maak daarom doorheen het jaar af en toe is een grote pot verse soep. Vries porties in en voilà, je hebt steeds een vitaminebommetje paraat.

Groentjes klaarmaken met een stomer is weinig inspannend. Bovendien behouden gestoomde groenten veel meer vitaminen en mineralen dan gebakken groenten. Je geniet echt van de pure smaak van groenten en profiteert optimaal van al hun helende krachten.

Huismiddeltjes versus medicatie

Kleine ongemakken lossen zichzelf vaak op. Huis- en keukenremedies zijn een prima hulpmiddel om je immuunsysteem te versterken en bepaalde, milde klachten te verzachten.

Bij ernstige klachten raadpleeg je steeds een dokter. Worden milde klachten steeds erger en houden ze langer dan enkele dagen aan? Twijfel niet om deskundige hulp in te schakelen. Gezonde voeding is altijd een goed idee om je lichaam aan te sterken, maar soms is dat niet genoeg.

Afbeelding van een bovenaanzicht van 2 mooie kommetjes groene soep - Aveve

Zo, nu weet je weer een beetje meer over het gunstige effect van groenten op onze gezondheid. Leg een eigen moestuin aan om zelf de heerlijkste groentjes te kweken.

Onze medewerkers staan steeds voor jou klaar in de winkel met gericht advies. Je vindt er alles wat je nodig hebt voor je dieren, de tuin en om heerlijke lekkernijen op tafel te toveren.

Vind een winkel in je buurt

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met