Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Hoe kun je wafels bakken?

Het is helemaal niet moeilijk om wafels te bakken. Je hebt er niet veel voor nodig buiten een handige bakmix en een heel klein beetje geduld. Ontdek al onze tips en tricks voor de lekkerste wafels die nooit kunnen mislukken.

Hoe maak je wafelbeslag?

Vraag je je af hoe je gemakkelijk én snel wafels kan bakken? Het antwoord is zeer simpel: met onze bakmixen voor verschillende soorten wafels tover je de zoete lekkernij in een mum van tijd op tafel! Heb je zin in stevige Luikse wafels of verkies je de luchtigheid van de Brusselse? De bakmixen zijn allemaal even snel, gemakkelijk en je hebt meteen de juiste verhoudingen klaar!

Brusselse wafel

De Brusselse wafel heeft een rechthoekige vorm en is doorgaans zo’n 3 centimeter dik. De wafel is luchtig en krokant, maar niet zo zoet als de Luikse wafel. Ze staan ook wel bekend als droge wafels, omdat ze erg lekker zijn met wat poedersuiker, stroop of fruit. Het beslag van een Brusselse wafel is vloeibaar.

Zo maak je 15 Brusselse wafels met 500 gram Aveve Brusselse Wafels-mix, 5 eieren, 200 gram gesmolten boter en 750 milliliter koud water:

  • Scheid de eidooiers van de eiwitten.
  • Meng de eidooiers met de overige ingrediënten tot een glad en vloeibaar beslag.
  • Verwarm het wafelijzer en vet het in.
  • Bak de wafels tot ze goed krokant zijn.
  • Gebruik bij voorkeur een wafelijzer met diepe bakvorm en een wafelvork om de wafels uit het ijzer te halen zonder dat je ze breekt.

Brusselse wafel - Aveve

Luikse wafel

Luikse wafels zijn wat dikker en vaster van structuur dan de Brusselse variant. Ze hebben een ovale vorm en er zit grove parelsuiker in waardoor ze ook wat zoeter zijn. Het deeg is dik en je rolt er balletjes van voor je ze in het wafelijzer doet. Een Luikse wafel eet je vaak uit het vuistje zonder er extra suiker of fruit aan toe te voegen, hoewel dat natuurlijk wel gewoon kan!

Zo maak je 16 Luikse wafels of suikerwafels met Aveve Luikse Wafels-mix en 240 milliliter lauw water:

  • Meng de mix en het water en kneed gedurende 5 minuten tot een glad en kleverig deeg.
  • Strooi bloem op het werkoppervlak en vorm een deegcilinder van circa 30 centimeter.
  • Verdeel het deeg in 16 gelijke stukjes.
  • Vorm deegbolletjes en laat ze onder huishoudfolie rijzen tot het volume verdubbeld is.
  • Verwarm het wafelijzer en vet het lichtjes in.
  • Bak de wafels korte tijd tot ze goudbruin zijn.

Luikse wafel - Aveve

Zachte wafeltjes

Zachte wafeltjes zijn heerlijk met bruine suiker, stroop of met poedersuiker. Je kan ze warm opeten en ze smaken lichtzoet.

Zo maak je 20 zachte wafels met 500 gram Aveve Wafels-mix, 2 eieren, 150 gram gesmolten roomboter en 600 milliliter water:

  • Meng de ingrediënten tot een glad beslag.
  • Verwarm het wafelijzer en vet het in.
  • Bak de wafels op hoge temperatuur tot ze goudgeel zijn.

Zachte wafeltjes - Aveve

Bewaarwafels

Wafels die je wat langer kan bewaren – wel 1 tot 2 weken. Ze zijn lekker als vieruurtje met een kop koffie of chocolademelk en erg gemakkelijk om te maken.

Zo maak je 25 bewaarwafels met 500 gram Aveve Mix voor Bewaarwafels, 200 gram boter en 3 eieren:

  • Maak de boter zacht met de mixer. Voeg de mix en de eieren toe en klop 3 minuten op middelmatige snelheid tot een homogeen beslag.
  • Verwarm het wafelijzer op een hoge stand en vet het in. Bak de wafels 1 à 2 minuten, tot ze goudbruin zijn. Laat ze afkoelen op een rooster.
  • Bewaar de wafels in een goed afgesloten plastic zak of bewaardoos.

Bewaarwafels - Aveve

Wil je volledig zelf wafelbeslag maken? Dat is natuurlijk ook mogelijk! Op onze website vind je de lekkerste wafelrecepten terug die geschikt zijn voor iedereen. Je vindt er per recept terug wat je nodig hebt om wafels te bakken. Heb je weinig tijd om zelf wafels te bakken? Bekijk dan zeker ons diepvriesassortiment voor de heerlijkste kant-en-klare wafels.

Hoe kun je wafels bakken: wafelijzer of oven?

Krokante wafels bak je het best in een wafelijzer. Het apparaat is er namelijk specifiek voor geschikt. Een wafelijzer is vaak een multifunctioneel apparaat waarmee je ook croque monsieurs oftewel tosti’s, vlees en panini’s kan bereiden. Heb je echt geen ijzer bij de hand? Dan is de oven ook een optie. Wat zijn de voor- en nadelen van wafels bakken in de oven en in een wafelijzer?

  • Het wafelijzer is speciaal gemaakt om wafels in te bereiden. Je stelt de temperatuur erg gemakkelijk in met de verschillende warmtestanden. Toch is het ook een redelijk groot apparaat dat je hoogstwaarschijnlijk niet elke dag gebruikt. Haal daarom het best een wafelijzer in huis met platen die je kan verwisselen zodat je ook andere zaken kan grillen en bakken.
  • Om wafels te bakken in de oven heb je speciale wafelvormen nodig. In zulke wafelvormen kan je soms wel 3 wafels tegelijkertijd bakken en de oven is groot genoeg voor meerdere vormen. In de oven hebben je wafels wel wat meer tijd nodig om te bakken, maar je maakt er natuurlijk wel meer in een keer. Hou ook rekening met de smaak van wafels uit de oven. Ze zijn vaak wat zachter waardoor ze bijna cake-achtig smaken. Voor de meest krokante wafels heb je dus wel een wafelijzer nodig.

Wafels in wafelijzer – Aveve

Welke boter gebruik je om wafels te bakken?

Je bakt wafels het best met roomboter voor een volle smaak en een goudbruin kleurtje. Ben je niet tuk op ‘echte’ boter? Ga dan voor het plantaardige alternatief margarine, halvarine, ghee of gebruik zonnebloemolie. Hou er wel rekening mee dat de hoeveelheid olie verschilt van de hoeveelheid boter die je nodig hebt, omdat het andere producten zijn. Voor een klontje boter gebruik je 1 eetlepel olie.

Roomboter - Aveve

Hoe gebruik je een wafelijzer?

Een wafelijzer is niet moeilijk om te gebruiken. Een hobbybakker kent het apparaat dan ook goed en weet hoe hij het precies gebruikt. Wij geven je enkele tips en tricks mee om de beste wafels te bakken met een wafelijzer.

  • Verwarm het toestel voor op ongeveer 200 °C. Vet de platen pas in als het ijzer warm staat.
  • Het is belangrijk om je wafelijzer goed in te vetten zodat je wafels niet aan de platen blijven plakken. Gebruik daarom een kwastje en vet het ijzer in met wat boter, margarine of met olie, zoals zonnebloemolie, arachideolie en andere oliën die geschikt zijn om te verhitten.
  • Gebruik voor lopend wafelbeslag een maatbeker of een pollepel.
  • Een vaster beslag schep je gemakkelijk in het wafelijzer met 2 eetlepels.
  • Verdeel het wafelbeslag gelijkmatig over het ijzer. Vaster deeg leg je in het midden van de vorm. Sluit het wafelijzer en open het niet te snel. Wacht minstens 2 minuten, want anders blijft je wafel kleven en trek je ‘m uit elkaar.
  • Waarom moet je een wafelijzer omdraaien? Als je het ijzer omdraait, verspreidt het beslag zich beter. Je krijgt zo een mooie wafel zonder ontbrekende hoekjes en kantjes.
  • Gebruik altijd een wafelvork om de wafels in 1 geheel van het wafelijzer te verwijderen.

Blijven je wafels aan het wafelijzer plakken? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk te weinig vetstoffen gebruikt. Vet het wafelijzer goed in als het heet staat en voeg ook voldoende vetstoffen toe aan je wafelbeslag. Denk er ook aan dat een portie geduld de beste wafels oplevert. Als je de wafels lang genoeg in het ijzer laat zitten, trek je ze nooit uit elkaar en blijven ze dus niet plakken.

Wafels bakken met een wafelijzer - Aveve

Hoe krijg je nadat je wafels hebt gebakken het wafelijzer weer gemakkelijk schoon? Maak een papje van witte bloem en water. Bak daarmee je laatste wafels. Deze wafels nemen alle vuil op, maar ze zijn helaas niet eetbaar. Is je wafelijzer toch nog niet helemaal proper? Herhaal het dan nogmaals.

Hoelang moet je wafels bakken?

Het is belangrijk om wat geduld te hebben als je wafels bakt. Zo krijg je namelijk de beste resultaten en blijven je lekkernijen niet aan het ijzer plakken. Open het wafelijzer daarom niet te vroeg. Wacht tot er geen damp meer ontsnapt via de zijkanten van het ijzer. Dan zijn je wafels klaar. De baktijd ligt gemiddeld tussen de 2 en 6 minuten – ook naargelang je persoonlijke smaak.

Wil je het echt volledig zeker weten? Controleer dan voor de precieze baktijd het recept en de gebruiksaanwijzing van het wafelijzer dat je gebruikt.

Bord met versgebakken wafels - Aveve

Hoe bewaar je wafels?

Het is mogelijk om wafels te bewaren, maar de meeste zelfgebakken wafels worden helaas snel hard. In je Aveve-winkel vind je een bakmix terug voor bewaarwafels die wel 1 week tot 2 weken goed blijven in een afgesloten koektrommel. Zet de gesloten koekentrommel op een droog en donker plekje. Nog een tip van grootmoeder? Doe een sneetje brood bij de wafels dat voorkomt dat ze hard worden.

Wafeldeeg kan je maximum 2 dagen bewaren in de koelkast. Sluit de beslagkom goed af met vershoudfolie zodat het deeg goed blijft en je koelkast vrij blijft van geurtjes.

Je kan wafels ook invriezen. Ze blijven maximaal 8 maanden tot 1 jaar goed in het vriesvak.

Wafels opwarmen

Je kan je wafels op verschillende manieren opwarmen. Stop een Luikse wafel of zachte wafel 10 seconden in de microgolf op 1000 Watt. Draai de wafel daarna om en warm ‘m nog 10 seconden op. Hou er rekening mee dat een knapperige Brusselse wafel snel wak wordt in de microgolf. Warm een Brusselse wafel daarom beter op in een voorverwarmde oven voor zo’n 3 à 4 minuten op 180 °C.

Je kan je wafels ook opwarmen in een broodrooster. Verwarm ze een minuutje. Zodra de wafels mooi krokant zijn, haal je ze uit het apparaat.

Wafels bakken - Aveve

Wil je graag meer tips en adviezen ontvangen over hoe je brood bakt en het lekkerste gebak maakt? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Selecteer ten minste één optie.

Bedankt om je in te schrijven op onze nieuwsbrief

Onze eerste inspirerende e-mail komt snel naar jou toe!

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met