Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Tips om een feestmenu samen te stellen

Lekker eten brengt jou en je gasten samen. Weet je niet precies hoe je een feestmenu moet samenstellen dat volledig bij de gelegenheid past? Laat ons je op weg helpen met enkele handige tips en tricks. Succes aan de eettafel gegarandeerd – en zonder dat je erover hoeft te stressen!

Je feestje is pas af met je favoriete lekkernijen!

Klik door naar volgend onderdeel van dit artikel:

Hoe kies je de gerechten?

Een feestmenu samenstellen kan weleens overweldigend zijn. Het lekkere eten is vaak het centrale punt van je feest, dus natuurlijk wil je dat je planning van een leien dakje verloopt. Waar begin je als je een feestmenu wil samenstellen? Het begint allemaal bij de gepaste gerechten! We geven je enkele tips om de lekkerste gerechten uit te kiezen die bij je feest passen.

  • Wat voor een feestje geef je? Vier je je verjaardag of organiseer jij dit jaar het kerstfeestje met je familie of vrienden? Bepaalde gerechten passen beter bij de ene gelegenheid dan bij de andere. Als je een themafeest organiseert, is het een leuk idee om ook je gerechten af te stemmen op het thema.
  • Wanneer geef je je feestje? Het seizoen waarin je je feest organiseert, is belangrijk om te werken met seizoensproducten. Maar ook het uur van de samenkomst is van belang. ‘s Ochtends en ‘s middags eet je liever wat lichtere gerechten dan ‘s avonds. Bovendien is een avondfeest erg geschikt voor een uitgebreider menu, omdat je gasten over het algemeen dan wat langer aanwezig zijn.
  • Hoeveel gasten heb je uitgenodigd? Het aantal gasten is erg belangrijk voor je menu. Plan je een feestmenu in voor een grote groep of ga je voor een 4- of 5-gangenmenu voor een kleiner gezelschap? Je planning moet comfortabel en realistisch zijn zodat je niet de hele avond achter de kookpotten hoeft te verdwijnen. Voor een grotere groep maak je idealiter gerechten die in 1 pan of pot te bereiden zijn en die je gemakkelijk opwarmt.
  • Wie heb je uitgenodigd op je feest? Je kiest natuurlijk de smaken die jij lekker vindt, maar het is ook belangrijk om even naar je gezelschap te kijken voor je je menu gaat samenstellen. Heb je bijvoorbeeld een kindvriendelijk feestmenu nodig? Wil je een menu samenstellen voor ouderen? Heb je een vegetarisch feestmenu nodig of ga je een menu samenstellen voor vrienden die eigenlijk alles wel eten? Schrijf dit even per gast op zodat je niemand vergeet.

De praktische kant en de planning van je feestmenu zijn erg belangrijk. Voor je je menu samenstelt, controleer je voor de zekerheid nog enkele zaken in de keuken. Heb je genoeg keukenbenodigdheden om je menu te maken? Werkt de oven en het fornuis nog naar behoren? Heb je speciale zaken nodig om je menu te bereiden? Heb je genoeg plek om al je gasten een zitplaats aan te bieden?

De smaken van je gerechten zijn je leidraad. Hoe ga je ze combineren voor een goede balans in het hele feestmenu? Is het uitgangspunt vis of ga je toch voor kaas als leidende factor? Welke aangepaste wijnen of drankjes passen bij je menu? En hoe zit het met de textuur, de geuren en de combinaties?

Een menu samenstellen – Aveve

Seizoensmenu’s maken

Het seizoen waarin je je feestje geeft, bepaalt vaak het smakenpalet. Zo zijn er voor elk seizoen talloze verse seizoensproducten verkrijgbaar. Kiezen voor seizoensproducten garandeert je niet enkele de beste kwaliteit van de producten, maar het is ook beter voor onze planeet. Welke producten passen bij de seizoenen en verwerk je naadloos in je feestmenu?

Een feestmenu voor kerst, oudjaar, nieuwjaar of voor in de winter. In de winter zijn er heel wat lekkere seizoensproducten verkrijgbaar. De groenten die je in de winter in de winkel terugvindt, zitten boordevol smaak, zijn voordelig in prijs én ze zijn super gemakkelijk om je gerechten op te baseren.

  • Seizoensgroenten in de winter zijn onder andere pastinaak, aardpeer, prei, rapen, spitskool, spruitjes, witloof, witte kool, knolselder, rode biet, savooikool, selder, sla, spinazie, schorseneren, aardappelen, winterpeen, rode kool en pompoen. Bekijk onze complete moestuingids als je wil beginnen met je eigen groententuintje.
  • Welk vlees en welke vis passen er bij een wintermenu? De donkere wintermaanden staan vaak in het teken van wild, zoals hert, wildzwijn en konijn. In de wintermaanden zijn rog, griet, makreel, schelvis, tarbot en zeebaars populaire keuzes voor een feestmenu.
  • Denk ook even aan de vegetariërs in je gezelschap (of ga gewoon zelf voor veggie) en zet je menu in het teken van heerlijke vleesvervangers, zoals tofu, tempeh, kikkererwten, bonen, jackfruit enzovoort. Je kan deze vleesvervangers zodanig bereiden dat zelfs de grootste vleeseter in het gezelschap niet merkt dat er geen stukje vlees op tafel ligt!

Ben je op zoek naar een feestmenu voor Pasen of gewoon voor de lente? De lente staat in het teken van de dagen die eindelijk weer wat langer worden en van meer zonlicht. Dan ben je natuurlijk op zoek naar lichte gerechten die bij je lente- of paasmenu passen. Seizoensgroenten zijn onder andere aardappel, paddenstoelen, andijvie, asperges, bloemkool, broccoli, courgette en Chinese kool.

In de zomer heb je natuurlijk ook meer nood aan lichte gerechten die gemakkelijk verteerbaar zijn. Voor een feestmenu in de zomer maak je idealiter een frisse zomersalade. De meeste groenten smaken ook overheerlijk in de zomer. Wil je een gemakkelijk feestmenu? Dan is een gezellige barbecue natuurlijk een fijne uitkomst. Je bereidt ‘m snel en gemakkelijk voor!

Een royaal kerstmenu – Aveve

Je menu samenstellen op een slimme manier

Gezond, vegetarisch, snel en gemakkelijk, budgetvriendelijk of specifiek voor een kinderfeestje of lentefeest? Je moet met verschillende zaken rekening houden als je je menu op een slimme manier wil samenstellen. We geven je enkele tips zodat je planning op rolletjes verloopt.

  • Stel je een menu samen voor een grote groep of wil je budgetvriendelijk te werk gaan? Zoek dan recepten op waar je niet meer dan 6 ingrediënten voor nodig hebt. Ze zijn gemakkelijk klaar te maken en vaak tover je ze erg snel op tafel.
  • Naar welke winkel ga je om je inkopen te doen? Stel je de winkel voor en denk na waar je de ingediënten terugvindt. Maak het boodschappenlijstje op basis van de winkelindeling. Kom je eerst de groenten tegen? Noteer die dan bovenaan. Daarna het vlees? Noteer het als tweede. Zo hoef je niet door de hele winkel te hollen en weet je zeker dat je alles hebt.
  • Organiseer je een kinderfeestje? Gelukkig zijn kinderen snel tevreden. Je maakt dus gemakkelijk en snel enkele heerlijke lekkernijen voor ze klaar. In je Aveve-winkel vind je een uitgebreid aanbod bakmixen terug. Je maakt er het lekkerste gebak mee, zoals pannenkoeken en wafels, dat het altijd goed doet op elk kinderfeestje.
  • Ga goed na welke zaken je op voorhand kan klaarmaken en hoe je ze kan bewaren. Zet het in je planning zodat je steeds op schema bent. Een goede voorbereiding gaat de stress tegen.