Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Stappenplan om konijnen te koppelen

Konijnen zijn sociale dieren die van nature in grotere groepen leven. Ze hebben dus 1 of meerdere soortgenootjes nodig als vriendje. Toch is het niet altijd gemakkelijk om konijnen te koppelen. Het vraagt wel wat planning en een goede voorbereiding. We leggen je uit hoe je het doet – of je nu een nieuw konijn introduceert aan een bestaande metgezel of 2 nieuwe konijnen samenbrengt.

Stap 1: Neem de tijd voor een goede voorbereiding

Voordat je begint met je konijnen te koppelen, is het belangrijk om de juiste voorbereidingen te treffen. We geven je enkele belangrijke punten om rekening mee te houden.

Welke konijnen kunnen bij elkaar?

Geslacht: Konijnen van hetzelfde geslacht hebben over het algemeen meer kans om goed met elkaar overweg te kunnen. Gecastreerde mannetjes en gesteriliseerde vrouwtjes zijn altijd een goede combinatie om de vrede in het konijnenhok te bewaren.

Leeftijd: Het is raadzaam om konijnen van ongeveer dezelfde leeftijden te koppelen, zodat ze een vergelijkbaar energieniveau hebben en gelijkaardige behoeften delen.

Ruimte: Zorg voor voldoende ruimte in het konijnenverblijf, zodat elk konijn z’n eigen territorium heeft en toch contact met elkaar kan maken. Een neutrale ruimte zonder geur van een van beide konijnen helpt om de spanning te verminderen.

Konijn in hooi – Aveve

Stap 2: Maak kennis op neutraal terrein

Het is het beste om de eerste ontmoeting tussen je konijnen te laten plaatsvinden op neutraal terrein, zoals een ruimte waar geen van beide eerder is geweest. Hierdoor voorkom je dat een konijn territoriaal gedrag vertoont. Houd de konijnen aanvankelijk aan een leiband voor konijnen of gebruik een konijnenren om ze te scheiden terwijl ze elkaar besnuffelen en aan elkaar wennen.

Het kennismakingsproces kan enkele dagen tot weken duren, afhankelijk van het karakter van je maatjes. Een goede voorbereiding en regelmatig toezicht helpen wel om het proces vlotter en sneller te laten verlopen.

Stap 3: Laat je konijnen wennen aan elkaars geur

Na de eerste ontmoeting laat je je konijnen wennen aan elkaars geuren. Wrijf bijvoorbeeld een zachte handdoek over het ene konijn en leg het in het verblijf van het andere konijn – en vice versa. Het is een goeie manier om hen met elkaars geur te laten kennismaken en elkaar te leren accepteren.

Stap 4: Hou een oogje in het zeil

Wanneer de konijnen wat gewend zijn aan elkaars geur, kun je ze voorzichtig samenbrengen in het konijnenverblijf. Zorg ervoor dat je ze nauwlettend in de gaten houdt en grijp in bij agressief gedrag, zoals vechten of bijten.

Een spuitbusje met water kan soms helpen om eventuele opkomende conflicten veilig te onderbreken. Laat de konijnen nooit onbeheerd achter totdat je er zeker van bent dat ze goed met elkaar overweg kunnen.

Beloon de konijnen soms ook met een lekkere traktatie om ze af te leiden.

Stap 5: Geef je konijnen de tijd om aan elkaar te wennen

Het kan even duren voordat konijnen volledig aan elkaar gewend zijn en een hechte band vormen. Geef ze de tijd om elkaar te verkennen en aan elkaar te wennen. Bied voldoende schuilplaatsen en meerdere voederbakken en drinkflessen aan om mogelijke conflicten uit de weg te gaan.

Kunnen je konijnen niet aan elkaar wennen of heb je hulp nodig om je konijnen te koppelen? Dan is het raadzaam om een dierenarts of specialist te contacteren die je kan helpen tijdens het proces.

Hoe zorg ik voor het ideale konijnenverblijf?

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met