Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Met je prijskip naar een pluimveetentoonstelling: zo heb je de beste kans

Wil je jouw gevederde vrienden graag showen en meteen in contact komen met andere kippenliefhebbers? Doe dan mee aan een pluimveetentoonstelling. Je leest er hier alles over.

Hoe ziet een pluimveetentoonstelling eruit?

Tentoonstellingen voor katten en honden ken je misschien al, maar wist je dat er ook speciale pluimveetentoonstellingen zijn voor jouw gevederde tuinvrienden?

  • Tijdens een tentoonstelling bepaalt een team van keurmeesters welke kip de mooiste is en het beste voldoet aan de eisen voor het ras.
  • Ze kijken dan onder meer naar de veren, poten en de snavel. Daar ben je als publiek niet altijd bij aanwezig, bij de show natuurlijk wel.
  • De show vindt plaats in een grote zaal waar je alle deelnemende kippen in showkooien ziet.
  • Aan het eind van het evenement maakt de organisatie bekend welk dier de prijskip is. Meestal zijn er prijsuitreikingen in verschillende categorieën, bijvoorbeeld op grootte en ras.

Een pluimveetentoonstelling is de ideale plaats om de verschillende kippenrassen te leren kennen. Je ontmoet er ook andere hobbyhouders die maar al te graag met jou in gesprek gaan over jullie tuinlievelingen.

Kip op pluimveetentoonstelling – Aveve

Kan iedereen meedoen aan een pluimveetentoonstelling?

Tentoonstellingen zijn er niet alleen voor kwekers en kenners. Je mag gerust zelf meedoen met je eigen toekomstige prijskip. Wat zegt het reglement van de pluimveetentoonstelling?

  • Je moet jezelf lid maken van een verenigingdie aangesloten is bij het Vlaams Interprovinciaal Verbond van Fokkers (VIVFN).
  • Zorg dat je kip is ingeënt tegen pseudovogelpest (ziekte van Newcastle).
  • Lever een kopie van het vaccinatie-attest in bij de organisatie van de keuring.
  • Ter indificatie moet je kippen ringen met daarop geboortejaar en een uniek nummer. Je trekt het best met een volgroeide, volwassen kip naar de pluimveetentoonstelling.

Kijk op de website van je vereniging of van VIVFN voor meer informatie over pluimveetentoonstellingen in jouw regio. Voor Wallonië en Brussel kijk je op de website van de Franstalige tegenhanger, het AIWEABC. Je vindt op beide websites ook meteen een kalender terug met alle pluimveetentoonstellingen van de maand.

Prijskip wint pluimveetentoonstelling – Aveve

Hoe bereid je je kip voor op een show?

Je wilt je toekomstige prijskip natuurlijk goed voorbereiden op de pluimveetentoonstelling. Je begint hier het best zo vroeg mogelijk mee, idealiter al een paar maanden op voorhand.

  • Je kippen moeten in topconditie zijn. Ze hebben een gezond gewicht, een mooi verenkleed en ze hebben geen last van nare kippenziektes of parasieten.
  • Geef je prijskippen de juiste verzorging door ze eventueel te wassen en de nagels te knippen. Sommige rassen hebben hun eigen badroutine om de veren glanzend te krijgen.
  • Geef je kippen extra krachtvoer om ze voor de pluimveetentoonstelling een gezonde boost te geven. Ga voor de Chicken Wellness Mix en voer je kippen bijkomend oesterschelpen en kiezelgrit om ze te laten stralen.
  • Laat de dierenarts eventueel langskomen voor een medische check-up van je dieren.

Aveve Kippenvoer Chicken Wellness Mix 10 kg

Een kip heeft weleens stress tijdens een pluimveetentoonstelling. Het is om die reden aangeraden om je kippen op voorhand te trainen en hun gedrag beter te leren begrijpen. Het is belangrijk dat je kip zich op haar gemak voelt – ook voor de keurmeesters die de kip aanraken en optillen.

  • Laat je kippen alvast wennen aan aanrakingen. Til de vleugels op en strek ze uit. Hou een hand onder het lichaam en til de kip voorzichtig op.
  • Een kip moet wennen aan het kooitje waarin je haar tentoonstelt. Zet de kooi alvast in de ren en zet de kip er 1 week op voorhand elke dag eventjes in.
  • Nodig mensen uit om naar je kippen te komen kijken zodat ze alvast wennen aan de drukte.

Hoe kan je een kip ringen?

Tijdens pluimveetentoonstellingen is het verplicht om kippen te ringen ter identificatie. Ring je kip al als die nog een kuikentje is. Laat de dierenarts vooraf wel een vaccinatie-attest ondertekenen, dat is namelijk ook verplicht.

  • Blijf regelmatig controleren of de ring niet te krap zit. Als de ring te krap wordt, verwijder je ‘m met een tangetje en plaats je een nieuwe.
  • Lukt het je niet om de ring zelf te bevestigen? Schakel dan de hulp in van de dierenarts.
  • De kleur van de ring is afhankelijk van het jaar waarin je hem aanbrengt. Dit is meestal ook het geboortejaar van je kip.
  • De ringen zijn via provinciale verdelers te bestellen.

Haan op pluimveetentoonstelling – Aveve

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met