Parapluplant verzorgen: je complete gids
De cyperus alternifolius ken je misschien beter onder de naam ‘parapluplant’. De elegante plant draagt groene stengels die aan het eind uitwaaieren in ranke groene bladeren, zoals een kleine paraplu. Zo’n exotische uitstraling is perfect voor je urban jungle, zeker omdat je die zo gemakkelijk onderhoudt.
Standplaats: indirect licht & lekker warm
De tropische parapluplant staat het best in veel indirect zonlicht en een comfortabele 20 tot 24°C. Zet je plant daarvoor 2 of 3 meter van een zuidgericht raam, dichter kan in alle andere richtingen, maar vermijd plekjes bij radiatoren om de luchtvochtigheid hoog genoeg te houden.
Je houdt de parapluplant het best ook weg van huisdieren en kinderen. Hoewel die relatief veilig is, is de plant niet geschikt om op te eten.
Je plant mag ook buiten, maar haal die wel binnen wanneer het vriest. Bescherm ‘m ook tegen sterke wind, dan knakken de delicate stengels gemakkelijk. Ook buiten vermijd je het best directe zon. Bescherming tegen de regen is niet nodig, de parapluplant heeft graag veel water. Een waterhoudende bloempot is zelfs een goed idee.
Tot slot gedijt de parapluplant ook in vijvers, als je dat wil. Als tropische moerasplant floreert die in moeraszones op maximaal 30 cm diep.
Enkele vuistregels:
- Geen directe zon zodat de bladeren niet verbranden: voldoende afstand van zuidgerichte ramen of met een geschikte verduistering.
- Hou de lucht vochtig met een plantensproeier of luchtbevochtiger voor de tropische parapluplant.
- Vermijd plekjes naast de verwarming.
- Als je parapluplant te veel naar de zon toe groeit, draai de pot dan regelmatig een beetje. Zo blijft die mooi recht.
Water & bemesting
Je parapluplant krijgt het best veel water en vochtige (niet natte) grond. Je kan die zelfs zonder aarde in een vaas met water houden zodat je de wortels mooi ziet, zogeheten hydroponie. Het is namelijk een moerasplant die het liefst natte voeten heeft.
Van april tot september voeding geven, werkt het best. Tijdens de winter gaat de parapluplant - zoals de meeste planten - in rust en heeft die geen extra’s nodig. Dan groeit die ook trager om energie te besparen.
Voor je binnenplant kies je het best meststof voor kamerplanten, buiten voor meststof voor siertuin. Geef zeker niet te veel voeding, volg de instructies op de verpakking voor de beste resultaten.
Als je een plant op water hebt, loop je met extra voeding risico op algenvorming. Geef daarom bij hydroponie geen meststof, maar vervang het water regelmatig met vers regenwater. Dat bevat heel wat voedingsstoffen die je plant heerlijk helpen te groeien.
Stekken & snoeien
Je hoeft een parapluplant niet te snoeien. Een afgeknipte stengel begint niet opnieuw te bloeien. Lelijke of dode bladeren mag je wel wegknippen, maar let er dus zeker op dat je de integriteit van je plant bewaart.
Om je cyperus alternifolia te stekken, volg je het best dit stappenplan:
- Knip een jonge stengel - een parapluutje - zo laag mogelijk af.
- Verkort de stengel tot zo’n 5 cm.
- Halveer de bladeren van het parapluutje in lengte.
- Steek het parapluutje ondersteboven in een bodempje water of zeer vochtige grond. De onderkant van de stengel steekt nu bovenaan uit.
- Zet het potje op een warme en lichte plaats tot het stengeltje wortels krijgt.
- Plant je stekje met de wortels naar omlaag in aarde en geniet van de groei.
Problemen & ziektes oplossen
Je parapluplant toont je wanneer die wat hulp nodig heeft. Afhankelijk van wat je ziet aan het uitzicht van je plant, kies je vrij vlot de juiste oplossing. Een kort overzicht van de vaakst voorkomende problemen.
Uitzicht | Oorzaak & behandeling |
---|---|
Hangende stengels | ✘ Te donker ✔ Een lichtere standplaats zoeken, bladeren samenbinden |
Gele bladeren | ✘ Te weinig voeding ✔ Frequenter kleine beetjes voeding geven |
Bruine uiteinden of vlekken | ✘ Te droge lucht ✔ Besproeien of een luchtbevochtiger plaatsen |
Witte, zwarte of gele stipjes | ✘ Witte stipjes: wolluis, trips, of spint. De kans op spint is het grootst. ✔ Behandel met een insecticide voor kamerplanten of eentje voor buiten zoals aangegeven in de handleiding. |
Bloei
De parapluplant bloeit in juni en augustus. De groene, witte of roodbruine bloemetjes groeien in clusters van 10 tot 20 kopjes en floreren in halfschaduw. Als dat niet kan, krijgt je plant beter te veel dan te weinig licht.
Niet zeker of cyperus alternifolia de juiste match is? Twijfel je over hoe je die in de vijver plant? Krijg dan advies op maat in de Aveve-winkel in je buurt.