Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Zo trek je egels aan in de tuin

Een egel in de tuin is een fijn zicht, maar het zijn ook enorm nuttige dieren die zorgen voor biodiversiteit! Na de schemering worden de diertjes actief en gaan ze op zoek naar lekkere insecten. Lok egels naar je tuin met enkele simpele tips en geniet van het prachtige beestje in je tuin!

Wat betekent een egel in de tuin?

Tref je een klein stekelig beestje aan in de tuin? Goed nieuws, want als een egel je tuin bezoekt, betekent het dat het goed gesteld is met de biodiversiteit. Net zoals bij andere dieren, ziet ook de egel steeds meer van z’n leefgebied verdwijnen. In een egelvriendelijke tuin vinden de beestjes beschutting en voldoende voedsel, zoals insecten en slakken die dol zijn op je planten!

  • Een egel in de tuin is absoluut niet gevaarlijk. Het zijn namelijk nuttige beestjes die helpen het evenwicht te behouden binnen het ecosysteem in je tuin. Ze eten van nature regenwormen, kevers, slakken, spinnen en andere kleine insecten.
  • Egels zijn ook nuttige opruimers. Op het menu staat namelijk ook fruit dat van bomen valt en blijft liggen. Het zijn ook echte carnivoren die er niet voor terugdeinzen om dode dieren op te ruimen, zoals vogels en kleine knaagdieren.
  • Egels leven vooral in struikgewassen, dichtbegroeide tuinen, parken, houtwallen en in ongemaaide slootkanten. Als je een egel spot in de tuin, betekent het dat de beplanting in je tuin rijkelijk genoeg is voor de beestjes, zowel voor hun voedsel als voor hun schuilplek.

Egels leven solitair in een vast woongebied. Ze verdedigen het niet tegenover soortgenootjes waardoor je verschillende egels kan treffen in je tuin. Egels leven echter niet samen op hetzelfde plekje. Ze mijden elkaar het liefst en betrekken hun persoonlijke schuilplaatsje.

Egels zijn nachtdieren die je slechts zelden overdag spot. Soms verslepen ze een blaadje en een takje voor hun nest, maar ze worden bijna altijd pas bij schemering actief. Ze slapen overdag in hun schuilplekjes om ‘s nachts op pad te gaan.

Egel geniet van een hapje eten – Aveve

Maak een egelwegel of egelpoortje

Met een egelwegel of egelpoortje breid je het leefgebied uit van de egels. De gemiddelde tuin is namelijk te klein als volledig leefgebied. Met een egelwegel of egelpoortje verbind je je tuin via een kleine opening met die van de buren zodat egels gemakkelijk en veilig van de ene naar de andere kunnen gaan. Egels hoeven zo de straat niet op waardoor hun overlevingskansen véél groter zijn.

Een egelwegel of egelpoortje maak je door een kleine opening te maken in je omheining. De ideale grootte is 15 x 15 cm – perfect voor egels, maar te klein voor andere huisdieren. Als je niet in je omheining wil knippen, kun je een tunneltje graven dat groot genoeg is voor egels. Werk je egelpoortje veilig af zodat de egel zich niet bezeert als ‘ie eronderdoor kruipt.

Egelpoortje - Aveve

Werk je egelpoortje of egelwegel af met een hip bordje ‘egelwegel’. Je kan het afhalen op de milieudienst in deelnemende gemeenten zolang de voorraad strekt. Als je in een andere gemeente woont, kun je het leuke bordje bestellen bij Natuurpunt. Laat je egelwegel of haag registreren bij Natuurpunt zodat zij in kaart kunnen brengen hoeveel tuinen deelnemen aan de actie.

Vind alle informatie op de website van Natuurpunt!

Voorzie eten voor egels

In een evenwichtige tuin vindt de egel alles wat ‘ie nodig heeft om goed te leven. Maar het kan nooit kwaad om egels bij te voeren met evenwichtig egelvoer. Zo heeft je tuinvriendje genoeg energie. Egels gaan in winterslaap en hebben hiervoor voldoende vetreserves nodig die ze in het najaar opbouwen. Na hun winterslaap kunnen ze ook een boost gebruiken om weer op gewicht te komen.

Wat kun je egels te eten geven en wat is veilig om te geven?

Pas op met bepaalde voeding. Geef egels geen droge katten- of hondenbrokken. Ze smullen de brokken dan wel op, maar ze krijgen er maagpijn van. Gewone koemelk vermijd je beter ook, want zulke melk geeft hen diarree en verzwakt hen. Vermijd ook wit brood, omdat het niet de juiste voedingsstoffen bevat voor egels.

Bescherm het eten van egels met een egelhuisje. Je kan de voeding ook onder een kistje leggen met een ingang die net groot genoeg is voor egels en niet voor katten, bijvoorbeeld. Zo verdwijnen de lekkernijen niet in andere hongerige monden.

Beplanting op maat van egels

Egels verstoppen zich graag. Plant daarom verschillende soorten planten in de tuin. Ze houden van variatie, dus kies voor zowel lage beplanting, struiken, grassen als voor kleine boompjes. Met gevarieerde beplanting creëer je allerlei hoekjes en kantjes waarin egels zich kunnen verstoppen en makkelijk kunnen manoeuvreren.

Enkele tips voor een egelvriendelijke tuin met een rijke beplanting:

  • Ga voor inheemse planten in de tuin. De planten zijn het beste aangepast aan ons klimaat en aan onze bodems. Inheemse planten trekken meer insecten aan dan uitheemse planten waardoor je een heus buffet maakt voor de egels in je tuin.
  • Egels zijn ook fan van bodembedekkende planten, zoals vrouwenmantel (Alchemilla) en schaduwkruid (Pachysandra).
  • Heb je een haag in de tuin staan? Hagen zijn natuurlijke egelwegels of egelpoortjes! Egels kunnen via hagen gemakkelijk van tuin naar tuin trippelen.

Je stekelige tuinvrienden voelen zich het best in tuinen met veel schuilplekjes. Laat je tuin daarom gerust eens wat wilder groeien of ‘vergeet’ eens wat snoeihout, takken of bladeren op te ruimen. Laat een hoekje met wat hoger gras staan en leg een composthoop aan. Ook hier komen insecten op af – heerlijk voor de egel!

Egel in schuilplekje – Aveve

Een egelhuisje voorzien

Een egelhuisje is de perfecte plek voor egels om uit te rusten, in winterslaap te gaan en om aan gezinsuitbreiding te doen. Het zijn compacte schuilplekjes met een ingang die net groot genoeg is voor de egel en waar roofdieren niet bij kunnen. Een egel vult het huisje zelf met blaadjes en takjes om er z’n nestje van te maken. Soms blijven ze wel jarenlang hangen bij hun huisje!

Plaats de egelkast op een beschermd, droog en rustig plekje. Verstop het extra goed met een laag takken en bladeren. Vanaf november-december tot april-mei gebruiken egels het huisje voor hun winterslaap. In de zomer wonen ze in het huisje om hun jongen groot te brengen. Tip: je kan het egelhuisje ook gemakkelijk maken met organisch materiaal dat je in de tuin terugvindt.

Egelhuisje - Aveve

Tref extra veiligheidsmaatregelen voor egels

Bescherm de egels in je tuin tegen verschillende potentiële gevaren. Tref daarom wat extra veiligheidsmaatregelen om egels in de tuin volledig welkom te heten.

  • Bescherm de egels in de tuin tegen honden en katten door hun schuilplekjes goed te verstoppen en hun eten in een egelhuisje te leggen.
  • Heb je een vijver, waterpoeltje of een gracht in de tuin liggen? Vermijd dan het liefst steile randen zodat egels en andere dieren, zoals eekhoorns en knagers, niet in het water vallen. Zo wordt je vijver ook de ideale veilige drinkplaats voor egels en andere nuttige dieren in de tuin.
  • Dek gevaarlijke putten en gaten af zodat egels er niet invallen.
  • Ga voor natuurlijke en veilige bestrijdingsmiddelen om ongewenste tuinbezoekers uit je tuin te houden. Egels eten insecten en slakken en worden ziek als ze beestjes opeten met gif in hun systeem. Lees er alles over in onze gids over ongewenste bezoekers !
  • Laat geen afval rondslingeren in de tuin. Nieuwsgierige egels kunnen zich hieraan bezeren.

Egel in de tuin – Aveve

Wat doe je met een verzwakte egel?

Het is zeldzaam om overdag een egel te spotten. Ook in de maanden december tot en met mei zie je vaak geen egels in de tuin rondscharrelen. Zie je ze toch? Dan gaat het in bijna alle gevallen om zieke en verzwakte beestjes. Het is in zulke gevallen verstandig om een opvangcentrum te contacteren voor egels en het beestje zelf niet aan te raken.

Egels zijn fascinerende tuinbezoekers. Naast hun schattige uiterlijk zijn ze ook gewoon enorm nuttig. Ze zorgen voor biodiversiteit in de tuin en smullen van insecten die dol zijn op je planten. Egels in de tuin zijn dus helemaal niet gevaarlijk, maar juist een grote aanwinst! Heb jij er al eentje gespot?

Ontdek alles over de biodiversiteit in je tuin in onze interessante gids!

Onze medewerkers staan steeds voor jou klaar in de winkel met gericht advies. Je vindt er alles wat je nodig hebt voor je dieren, de tuin en om heerlijke lekkernijen op tafel te toveren.

Vind een winkel in je buurt

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met