Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Zes manieren om veel bloemen in je tuin te planten

Bloemen vind je in alle geuren en kleuren. Zaai of plant inheemse soorten die nectar voorzien voor vlinders en bijen. Kies een goede mix van bloemen zodat je het hele jaar door bloeiende planten in je tuin hebt.

Welke bloemen kies ik voor mijn tuin?

Plant of zaai zoveel bloemen als je maar kan in borders, bakken en potten. Of zelfs in je gazon. Kies vooral inheemse soorten. Die gedijen beter in ons klimaat en zijn een betere voedselbron voor vlinders en bijen. Want hoe groter je nectaraanbod, hoe meer bijen en vlinders je tuin in de zomer opvrolijken.

Plant bloembollen

Bloembollen planten is eenvoudig, goedkoop en makkelijk. Kies bij voorkeur zogenaamde verwilderingsbloembollen. Dat zijn soorten die in de lente of in de herfst bloeien en die in de winter in de grond mogen blijven. Ze komen elk jaar terug en zelfs talrijker dan ervoor. Plant de bloembollen in september of oktober. Maak het plantgat voor kleinere bloembollen 7 cm diep. Grotere bloembollen plant je twee keer zo diep als de hoogte van de bloembol. Als je in het gazon plant, kies dan plekjes waar je weinig over loopt. Maai je gazon pas wanneer de bladeren van de bloemen verwelken.

Waar plant je welke bollen?

  • In je gazon: krokus, boeren- of herfstkrokus, narcis
  • In een humuslaag onder bladverliezende struiken of bomen: wilde hyacint, sneeuwklokje, meiklokje, bostulp, daslook, winterakoniet, oosterse sterhyacint
  • In een zonnige border: blauwe druiven, sierui, botanische tulpen (met kleine bloemen), zoals tulipa tarda, tulipa urumiensis
4c429e4a-147e-4d20-a150-a5b60156a07f.jpeg

Bloemenweide met eenjarige bloemen

Eenjarige bloemen groeien snel en bloeien nog hetzelfde jaar. Ze staan erom bekend dat ze extra fleurig zijn en uitbundig bloeien. Tijdens de winter sterven ze af. Ze hebben een kale bodem nodig om te kiemen. Hoe leg je een prachtige bloemenakker met eenjarige bloemen aan?

  • Verwijder eerst alle begroeiing. Spit de aarde om en haal ook hinderlijke wortels weg. 
  • Zaai de bloemen in van half maart tot eind mei.
  • Volg de aanwijzingen op de verpakking. Daarop lees je hoeveel zaad je nodig hebt per vierkante meter.
  • Meng de bloemzaadjes bij voorkeur met droog wit zand. Daardoor heb je meer massa om te zaaien en spreid je de zaadjes vanzelf verder uit elkaar. Nog een voordeel: je ziet heel makkelijk waar je al gezaaid hebt.
  • Trek wanneer de bloemen uitkomen andere planten ertussenuit.
  • Spit of hark de bodem elk jaar om en zaai elk jaar opnieuw in. Zo krijg je telkens opnieuw een prachtig resultaat.

Typische bloemen voor een bloemenweide zijn korenbloem, klaproos, kamille, gele ganzenbloem en bolderik. Er bestaan ook speciale bloemenmengsels voor bijen.

f6dbd085-6133-47f6-83fd-a5b60156a0a9.jpeg

Bloemenweide met meerjarige bloemen

Op een bloemenweide met meerjarige bloemen en planten groeien ook grassen. Je kunt zo’n weide ook een bloemrijk hooiland noemen. Maai de weide een of twee keer per jaar: in juni of juli en in september. Laat  het maaisel enkele dagen drogen. Zo krijgen de zaden de kans om te rijpen en vallen. Leg deze bloemenweide op dezelfde manier aan als de bloemenakker met éénjarige bloemen.

Opgelet: het eerste jaar bloeit deze bloemenweide niet zo uitbundig. Maai daarom pas een eerste keer in september. Op dat moment hebben de planten rozetjes gevormd om het volgende jaar verder te groeien en te bloeien.

Voorbeelden van meerderjarige bloemen: gewoon duizendblad, barbarakruid, knoopkruid, groot streepzaad, wilde peen, slangenkruid, gewone reigersbek, glad walstro, stijf havikskruid, schermhavikskruid, sint-janskruid, gewoon biggenkruid, zandblauwtje, vertakte leeuwentand, gewone margriet, gewone veldbies, muskuskaasjeskruid, smalle weegbree, brunel, scherpe boterbloem, kleine ratelaar, dagkoekoeksbloem, gele morgenster, hazenpootje en middelste teunisbloem.

e66afffc-09b0-487f-8455-a5b60156a0d8.jpeg

Leg een bloemenborder aan

Heb je een plekje aan de rand van je tuin, waar enkele uren per dag de zon op schijnt? Dan is een bloemenborder iets voor jou. Zo ga je te werk:

  • Maak de grond onkruidvrij, spit hem om en verbeter met compost.
  • Zijn de planten voor je border erg droog? Dompel ze dan in een emmer water en laat de grond zich volzuigen.
  • Zet alle planten in hun pot op de juiste plek. Ben je tevreden over de schikking, graaf dan de plantgaten. Zet alle planten net zo diep in de grond als ze in de pot stonden.
  • Geef in het begin voldoende water. Wied regelmatig onkruid tot de planten de oppervlakte helemaal bedekken.
  • Geschikte planten voor op normale, niet te droge tuingrond zijn kruipend zenegroen, wilde akelei, ruig klokje, perzikbladig klokje, rapunzelklokje, grote centaurie, vingerhoedskruid, koninginnekruid, gele dovenetel, gewone margriet,  puntwederik, kattenstaart, muskuskaasjeskruid, gevlekt longkruid, gewone smeerwortel, bosandoorn, kogeldistel en monnikskap.
  • Heel droge en warme plaatsen zijn de ideale groeiplaats voor mediterrane kruiden en mooie bloemen. Lavendel, wilde marjolein, tijm en salie combineren mooi met veldsalie, kattenkruid, ezelsoor, rode zonnehoed, rode spoorbloem, hemelsleutel, slangenkruid, reseda, kogellook, steentijm en zonneroosje.
8d3bbc72-ec33-4178-9df6-a5b60156a102.jpeg

Bloembakken

Voor kleine oppervlaktes en koertjes zijn bloembakken een goede oplossing. Geef bloemen in bloembakken regelmatig water. Of kies planten die van droogte houden: zie de opsomming van mediterrane kruiden en bloemen voor een bloemenborder. Vul in dat geval je bloembak met een mengsel van 50% rivierzand en 50% potgrond. Af en toe water geven blijft noodzakelijk, maar het hoeft niet zo vaak.

04e235f7-1650-4c65-9c72-a5b60156a042.jpeg

Bloemen in je gazon

Je gazon is er vooral om van te genieten. En de kinderen kunnen er heerlijk spelen. Wil je bloemen in je gazon? Dan is bemesten niet nodig en maaien doe je best ook niet te vaak. Vijf tips voor een grastapijt in de nieuwe stijl:

  • Laat mos toe. Een mostapijt is altijd mooi groen en je hoeft het zelden te maaien. Het is ook lekker zacht als je er met blote voeten doorloopt. Ook paddenstoelen houden er van.
  • Laat bloemen toe. Madeliefjes, klavers en paardenbloemen krijg je snel. Gewoon biggenkruid, muizenoortje en margriet wijzen op verschraling. Dat is een teken dat je gazon interessant is voor insecten en graslandpaddenstoelen.
  • Maai niet te vaak. Zo geef je bloemen de kans om te groeien en je gunt insecten een schuilplaats en voedsel. Laat telkens een deel van je gazon staan, bijvoorbeeld aan de rand. Daar kunnen wilde bloemen, zoals witte klaver, in bloei komen.
  • Laat maaisel niet liggen. Zo krijgt de bodem geen extra voeding en laat je je gazon verder verschralen. Het gevolg: minder maaiwerk en meer bloemen.
e1a16ec3-eecb-4daf-82af-a5b60156a131.jpeg

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met