Bladluizen bestrijden: zo doe je dat!
Bladluizen, ze komen ongemerkt en planten zich razendsnel voort. Ze vliegen mee met de wind of de tocht en landen zo op nieuwe slachtoffers: sappige planten. Voor je het weet zit je hele tuin er vol mee. Gelukkig is bladluizen bestrijden best eenvoudig. We leggen je graag uit hoe.
Maak korte metten met ongewenste bezoekers!
In dit artikel ontdek je ...
- Bladluis: kleine veelvraat, sterk in aantal
- Welke schade brengen bladluizen aan?
- Bladluis natuurlijk bestrijden
- Huis- en keukenmiddeltjes tegen bladluizen
- Ecologisch bestrijdingsmiddel en insecticide
- Kan je bladluis voorkomen?
Bladluis: kleine veelvraat, sterk in aantal
Bladluizen zijn hele kleine insecten, slechts een halve millimeter groot. Daarom merk je ze, als ze pas verschijnen, minder snel op. De luizen voeden zich met sap van je planten en al gauw zijn ze met heel veel.
De onderkant van bladeren en bloemknoppen zijn hun favoriete schuilplaats, maar ook op de plaats waar nieuwe bladeren groeien zitten ze graag. Dat komt omdat hier veel voedingsstoffen aanwezig zijn. Voeding dat voor nieuwe bladeren en scheuten bestemd is smullen ze gewoon op. Je planten verzwakken, worden ziek en sterven af.
Bladluizen weetjes:
- Bladluizen bestaan in heel veel soorten en kleuren. Zo heb je witte, zwarte, groene, gele, rode en paarse bladluizen.
- Ze planten zich ongeslachtelijk voort en maken in een mum van tijd nieuwe baby’s. Daarom is een plant vaak snel geïnfesteerd met bladluizen.
- Bepaalde planten, zoals bijvoorbeeld rozen, beukenhaag en appelbomen, zijn bijzonder aantrekkelijk voor deze kleine zuigende insecten.
- Ze houden van alle planten met zachte bladeren. Ook kamerplanten zijn een doelwit.
- Mieren verdedigen bladluizen voor de honingdauw die ze afscheiden. Om bladluizen te bestrijden moet je dus ook de mieren bestrijden.

Welke schade brengen bladluizen aan?
Bladluizen kunnen behoorlijk wat schade aanbrengen in je tuin en moestuin. Ze vermenigvuldigen zich zeer snel. Voor je het weet zit je hele plant onder de luizen. En met hoe meer ze zijn, hoe groter de schade. Tijdig actie ondernemen is de boodschap.
Bladluis...
- zuigt de voeding uit je plant: Bladluizen maken een gaatje in de voedingsstroom van je plant. Met hun zuigmondjes zuigen ze voedingsstoffen, het floëemsap, van je plant op voor eigen gebruik. Je plant geraakt hierdoor ondervoed.
- produceert honingdauw: bladluizen voeden zich met het sap van je plant en verwerken deze stoffen voor zichzelf. Wat ze niet gebruiken scheiden ze uit in de vorm van honingdauw. Dit zoet en kleverig goedje smaakt dan weer heerlijk voor mieren, vliegen en wespen. Ook schimmels zijn zot op honingdauw. Een veel voorkomende zwarte schimmel in combinatie met honingdauw is roetdauw.
- brengt virussen met zich mee: Bladluizen maken gaatjes in je plant om zich te voeden. Deze gaatjes zijn natuurlijk ook een makkelijke toegangspoort voor andere virussen en ziektes.
Dat klinkt behoorlijk eng allemaal. Je vraagt je waarschijnlijk ook af of bladluis schadelijk voor de mens is? Maak je maar geen zorgen. Bladluis komt enkel voor op planten. Ze vormen totaal geen bedreiging voor de mens.
Om een idee te krijgen van de omvang van een luizenplaag leg je een Yellow trap tussen je planten. Deze gele lijmval is heel aantrekkelijk voor bladluizen en andere schadelijke insecten. De val geeft je een beeld van de ernst van de plaag en helpt je tegelijk de aanval te bestrijden.

Bladluis natuurlijk bestrijden
Wat te doen tegen bladluis? Gelukkig bestaan er wel wat remedies om deze beestjes en tegelijk vaak ook andere insecten te bestrijden. Ga je graag voor een natuurlijke aanpak? Kies dan bijvoorbeeld voor lieveheersbeestjes of brandnetelgier.
Bladluis bestrijden met lieveheersbeestjes
Eén van de effectiefste manieren om bladluis te bestrijden is door zijn natuurlijke vijand in te zetten: lieveheersbeestjes.
Zet als natuurlijk middel tegen bladluis DCM Adali-guard in. De Adalia bipunctata is een inheems lieveheersbeestje dat zich met alle soorten bladluizen voedt. Ieder lieveheersbeestje en ook hun larven eten wel 100 luizen per dag.
Dit volkomen natuurlijk middel mag je overal inzetten: in de tuin, moestuin, boomgaard en serre. En je hoeft ook niet te wachten om groenten te oogsten als je lieveheersbeestjes inzet.
Geef lieveheersbeestjes en andere nuttige insecten een plekje om te overnachten vlakbij je planten.

Bladluis bestrijden met brandnetelgier
Ook brandnetel tegen bladluis werkt goed. Een aftreksel van brandnetels verdrijft bladluizen en andere zuigende insecten. Bovendien bevat brandnetelgier veel stikstof en mineralen wat heel goed is voor de bodem.
Brandnetelgier maak je makkelijk zelf:
- Verzamel brandnetels in een emmer.
- Voeg per kilo netels 10 liter water toe.
- Dek de emmer af. Het gistingsproces ruikt niet lekker. Het houdt je brandnetelgier ook proper.
- Maak wel enkele verluchtingsgaten in het deksel. Of laat het goedje af en toe goed verluchten.
- Laat het mengsel staan en roer af en toe om met een stok.
- Na ongeveer 10 dagen is de gisting compleet. Als er geen luchtbelletjes meer aan de oppervlakte verschijnen is de brandnetelgier klaar.
- Zeef het aftreksel met een doek en bewaar het in flessen.
Brandnetelgier maken is dus best eenvoudig maar het vraagt wel wat tijd. Ook ruikt het gistingsproces helemaal niet lekker. Heb je geen zin om brandnetelgier zelf te maken? Kies dan voor DCM Naturapy Brandnetelgier.
- Hoe ga je brandnetelgier gebruiken?
- Leng 1 liter brandnetelgier aan met 10 liter water.
- Vernevel aangetaste planten met een plantenspuit. Spuit ook goed op de onderkant van de bladeren. Maak alle aangetaste delen goed nat.
- Giet brandnetelgier rond je planten over de bodem. Het versterkt je planten en bodem en het verdrijft vervelende insecten.
- Verwijder dode luizen met keukenpapier.
- Herhaal enkele keren per week totdat de luizen verdwenen zijn. Probeer een nieuwe plaag onmiddellijk te bestrijden.

Huis- en keukenmiddeltjes tegen bladluizen
Heb je geen zin om een chemisch insecticide te gebruiken tegen bladluizen? Dan heb je ook de optie om deze veelvraten te lijf te gaan met een keukenmiddeltje.
Bladluis bestrijden met afwasmiddel
Bladluis bestrijd je heel makkelijk met afwasmiddel. Meng enkele druppels in ijskoud water. De combinatie van afwasmiddel met het koude water is heel effectief tegen luizen.
Ze houden niet van nat, koude of zeep.
Bladluizen bestrijden met afwasmiddel doe je zo:
- Probeer zo veel mogelijk luizen te verwijderen. Veeg ze weg met papier of knip stevig bezette blaadjes af indien mogelijk.
- Steek het papier goed weg in de vuilbak. Aangetaste bladeren gooi je best niet op je composthoop. Steek ze in de GFT-bak.
- Vul een plantenspuit met koud water en afwasmiddel.
- Gebruik een biologisch afbreekbaar afwasmiddel om je planten niet te beschadigen.
- Besproei de planten van kop tot teen. Geef extra aandacht aan de onderkant van bladeren. Maak alles goed nat en sproei de luizen weg.
- Dode bladluizen verwijderen met papier gaat ook.
- Herhaal enkele malen per week. Probeer een nieuwe plaag zo snel mogelijk aan te pakken.
Bladluis bestrijden met ajuinen of knoflook
Ajuinen zijn heel effectief in het bestrijden van allerlei vervelende insecten. Ook bladluis houdt niet van ajuin. Bovendien is het een heel makkelijk keukenmiddeltje om te maken.
- Snij enkele ajuinen in stukken en laat ze een dag trekken in water.
- Behandel aangetaste planten met dit aftreksel.
- Neem de dode luizen weg en herhaal tot de plaag verdwenen is.
Net zoals bladluizen niet houden van de geur van uien houden ze evenmin van knoflookgeur. Een aftreksel met knoflook maak je zo:
- Plet 2 à 3 hele knoflookbollen
- Kook het mengsel 10 minuten in een liter water.
- Laat het mengsel afkoelen.
- Besproei je planten en neem de dode luizen weg.
- Herhaal regelmatig totdat de luizen volledig verdwenen zijn.

Bladluis bestrijden met azijn
Bladluis bestrijden met azijn werkt wel maar we raden het niet aan.
- De hoge zuurtegraad in azijn is schadelijk voor bijen en andere bestuivers.
- Ook nuttige bodeminsecten zoals wormen kunnen niet tegen azijn.
- De hoge concentratie zuur in azijn tast je plantenspuit aan.
Gebruik liever één van de andere middeltjes om je tuin en alles dat erin groeit gezond te houden.
Ecologisch bestrijdingsmiddel of insecticide
Werken de natuurlijke of keukenmiddeltjes niet? Dan kan je overgaan op wat zwaarder geschut. Er bestaan ecologische bestrijdingsmiddelen en insecticide om hardnekkige plagen te bestrijden.
Gebruik geen gif tegen bladluizen samen met lieveheersbeestjes want ook voor hen is dit giftig.
Onze aanraders ecologisch insecticide tegen bladluis:
Onze aanraders insecticide tegen bladluis:
🌱 Bladluizen bestrijden op fruitbomen doe je best met het ecologisch middel:
🌱 Bladluis op rozen en andere bloemen en planten bestrijd je met een natuurlijk middel tegen bladluizen voor kamer- en tuinplanten:
🌱 Bladluis op kruiden en groenten bestrijd je best met:
🌱 Bladluis op beukenhaag of andere hagen bestrijd je met:
Kan je bladluis voorkomen?
Bladluizen komen heel vaak voor. Maar je leidt ze makkelijk om de tuin. Bladluizen zijn bijvoorbeeld gek op Oost-Indische kers. Plant deze rijkelijk in je tuin en sierperken zodat andere planten en gewassen minder last hebben van luizen.
Voorkom bladluizen door sterk ruikende planten en kruiden in je tuin te planten. Luizen houden helemaal niet van bepaalde geuren waardoor ook planten die dicht in de buurt van deze “stinkers” staan, gespaard blijven.
- Lavendel en afrikaantjes zijn een goede keuze om bladluizen te weren.
- Sterk geurende kruiden tegen bladluis zijn munt, salie, tijm, koriander en citroenmelisse.

Met al deze tips vrijwaar jij je tuin van deze vervelende zuigende insecten. Zie je ze toch verschijnen? Handel snel en herhaal tot al de luizen verdwenen zijn.
Heb je nog vragen over bladluizen of andere plagen in je tuin? Kom langs bij een Aveve-winkel in jouw buurt. Onze medewerkers helpen je graag verder. Zo krijg je je tuin en alles dat erin groeit snel terug in optimale conditie.