Een sterke start voor je veulen
Is er bij jou een veulentje op komst? Of al geboren? Volg onze 5 voedingstips voor merrie en veulen en ga op een drafje een gezonde toekomst tegemoet.
1. Geef je merrie aangepaste voeding
Een drachtige of lacterende merrie heeft meer voedingsstoffen en extra vitaminen en mineralen nodig. Voor haarzelf, voor haar veulen en om melk te geven. Voeder daarom Aveve Breed Mix vanaf de laatste 3 maanden van de dracht totdat het veulen gespeend wordt. Breed Mix is speciaal ontwikkeld voor drachtige merries in de laatste drie maanden van de dracht en voor lacterende merries. Dit voeder combineert hoogwaardige eiwitbronnen met essentiële aminozuren om de melkgift te ondersteunen. Het voldoet aan de hogere voedingsbehoefte op het einde van de dracht en het zorgt voor extra melkgift in de lactatieperiode.
De troeven van Aveve Breed Mix:
- Unieke vitaminenen-mineralenbalans
- Ondersteunt de ontwikkeling van het ongeboren veulen
- Stimuleert de melkgift
- Hoogwaardige eiwitten

2. Neem je voorzorgen bij de geboorte
De eerste melk die het veulen bij de merrie drinkt - de zogenaamde ‘biest’ - bevat belangrijke antistoffen. Kan het veulen door omstandigheden geen biest drinken, dan loopt het een groot risico op zware infecties. Wees dus voorbereid en haal de biestvervanger in huis.
3. Geef je veulen een oersterke start
In de eerste weken drinkt een veulen voornamelijk melk bij de merrie en heeft het nog geen nood aan andere (vaste) voeding. Het is moeilijk de exacte leeftijd te bepalen waarop je dier het best krachtvoer begint te eten. Dat varieert van veulen tot veulen. Nieuwsgierige veulens ontdekken al na enkele weken de voederbak van hun moeder en proberen meteen mee te knabbelen. Zodra je merkt dat het veulen echt begint mee te eten, geef je het zijn eigen krachtvoer: Aveve Start Mix. Deze smakelijke en licht verteerbare mengeling bevat melkproducten voor een ideale overgang tijdens de speenperiode.
Je kunt een veulen spenen vanaf 4 maanden, maar het is verstandiger om dat pas na 5 of 6 maanden te doen. Geef het veulen genoeg krachtvoer in de speenperiode om een groeistop of conditieverlies te vermijden. Let wel op dat je ook niet te veel voert. Groeit het veulen te snel, dan kan dat schadelijk zijn voor zijn gewrichten en botten. Blijf bij voorkeur Aveve Start Mix voeren tot 3 maanden na het spenen. Schakel daarna over op Aveve Grow Mix.
Tip: doe het voeder van je veulen in een aparte voederbak of speciale veulenvoederbak, zodat de merrie er niet aan kan.

4. Ondersteun botten en gewrichten van je jonge paard
Een jong paard in de groei heeft nood aan specifieke vitaminen en mineralen om de ontwikkeling van botten, pezen en gewrichten te ondersteunen. Aveve Grow Mix beantwoordt precies aan die behoefte van jonge paarden. Deze mix is geschikt voor groeiende jonge paarden vanaf ongeveer zes maanden. De optimale calcium-fosforverhouding geeft je paard de juiste ondersteuning in de belangrijke groeifase. De perfecte vitaminen- en mineralenbalans garandeert een ideale botvorming en ondersteunt pezen en gewrichten. Zo leg je de basis voor een volwassen paard met gezond, sterk beenwerk. Dankzij luzernevezels neemt het paard het voeder rustig op en ontstaat er speekselvorming. Ideaal voor een optimale darmflora.
De troeven van Aveve Grow Mix:
- Uitgebalanceerde verhouding essentiële aminozuren, vitaminen en mineralen voor een gezonde groei en botontwikkeling
- Met luzernevezels, gepofte granen en gisten voor een optimale vertering
Tip: kijk goed naar het lichaam van je paard om het dagelijkse rantsoen te bepalen. De riblijn mag nét zichtbaar zijn.
5. Vergeet de basis niet
Ruwvoer zoals hooi, gras en voordroog blijft nog altijd de basis van een gezond rantsoen. Zorg dat er altijd genoeg kwaliteitsvol ruwvoer beschikbaar is voor merrie en veulen. Laat het veulen in het weideseizoen ook mee gras eten met de moeder. Grasvezels zijn essentieel voor de ontwikkeling van de darmflora.
Tip: meng ruwvoer onder het krachtvoer of geef een extra ruwvoervervanger zoals Aveve Fiber Feed (grasmengeling) of Aveve Fiber Wafer (grasbrok).