Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Gemakkelijke moestuin: snelle en gemakkelijke groenten kweken

Stel je eens voor: een lekkere salade met radijsjes, tuinkers en snijsla uit je eigen tuin. Of wat dacht je van een lekkere pasta met zelfgekweekte spinazie? Of je nu een beginner in de moestuin bent, of een tikje enthousiast, met deze snelle en gemakkelijke groenten ben je zo weg. Ook heel leuk en eenvoudig om samen met kinderen te moestuinieren. Bonus: ze smullen van (bijna) al die zelfgekweekte groenten.

Snelgroeiende groenten voor je gemakkelijke moestuin

Het hoeft misschien niet zo hard te gaan als de bonenstaak van Jaap, maar het is ongelooflijk bevredigend om je meester over de moestuin te voelen en je groenten dag op dag te zien groeien.

Met deze 5 supersnelle groenten heb je zo iets lekkers op je bord. Ze stellen ook het kindergeduld niet al te zeer op de proef, maar zeg nu zelf, wie wil er maanden wachten als het in weken kan?

Tuinkers: 1 week

Tuinkers is een van de snelste groenten om te kweken, zoniet de snelste. Na een week oogst je al de eerste verse groentjes. Cresso Tuinkers heeft erg weinig aarde nodig: de plant groeit zelfs op een keukenpapiertje.

  • Zaaien: heel het jaar door, zolang je de tuinkers op een beschutte plaats zet.
  • Verzorgen: kamertemperatuur is ideaal voor het ontkiemen van tuinkers. Daarnaast is licht natuurlijk gewenst, ook iedere dag een klein beetje water stellen de zaadjes zeer op prijs.
  • Oogsten: knip naar behoefte wat steeltjes en blaadjes af.
  • Bereiden: de frisse bite van dit leuke groene groentje is heerlijk op brood, in salades of als soep!

Tip: kiemgroenten kweek je heel gemakkelijk. Ze geven smaak en kleur aan je salades, wokgerechten en aperitiefhapjes. Met deze eenvoudige tips ga je meteen zelf aan de slag.

Wil je het zelf proberen? Kies jouw favoriete soort.

Tuinkers

Snijsla: 4 weken

Snijsla is de snelste slasoort. Ze wordt ook wel pluksla of bladmosterd genoemd. In tegenstelling tot de meeste andere slasoorten vormt snijsla geen krop, maar groeit hij in losse bladeren in een cirkelvormig patroon. Deze groente is heel geschikt voor je vierkante meter bak. In een vak van 30 x 30 cm passen vier plantjes.

  • Zaaien: in maart of april zaai je snijsla onder glas en vanaf mei tot en met augustus kan je buiten zaaien.
  • Verzorgen: geef snijsla weinig of geen bemesting. Let in de zomer op dat de sla niet doorschiet.
  • Oogsten: afhankelijk van het zaaimoment oogst je snijsla vanaf april tot en met oktober, zo’n 40 tot 50 dagen na het zaaien. Oogst steeds enkel de buitenste blaadjes; zo groeit het plantje verder.
  • Bereiden: wat blaadjes snijsla smaken heerlijk door frisse salades! Probeer bijvoorbeeld eens mega mix pluksla mengsel.

Soorten sla

Sla is een snelgroeiende éénjarige plant met kleuren die variëren van lichtgroen (wittig) tot een roodbruin. De meeste soorten groeien in een krop, maar sommige, zoals de snijsla, groeien in losse bladeren.

  • Botersla of kropsla vormt losse ronde kroppen met breekbare groene buitenbladeren en gelere binnenbladeren. Oogst de sla na 65 tot 80 dagen.
  • Romeinse sla of bindsla herken je aan de fier rechtopstaande ovaalvormige kroppen. Oogst ze na 80 tot 85 dagen.
  • Ijsbergsla zit vaak in knapperige salades dankzij de sterke groene bladeren. Deze frisse sla oogst je na 80 tot 90 dagen.

Probeer het zelf: goudgele snijsla

Snijsla

Radijzen: 4 tot 5 weken

Radijsjes zijn pittige kleine knolletjes. Wist je dat het blad van dit knolletje ook eetbaar is? Het smaakt heerlijk in salades. De meeste radijsjes zijn rond, maar er zijn ook soorten die de vorm van een kegeltje hebben, bijvoorbeeld de Radijs Flamboyant.

  • Zaaien: zaai ze vanaf april tot september buiten. Onder glas start je al in januari tot en met april of na september.
  • Verzorgen: een zonnig plekje, weinig bemesting en elke dag wat water vinden ze lekker.
  • Oogsten: de snelste soort oogst je na een klein maandje na zaaien. Vooral de Radijs 18 daagse is heel snel oogstbaar, zoals de naam al suggereert. Je trekt gewoon de radijsjes met loof en al uit de grond.
  • Bereiden: als snack gedipt in wat zout zijn radijsjes een delicatesse, maar ze geven iedere salade wat extra pit met hun ietwat bittere smaak.

Zin in iets dat op een radijs lijkt, maar net wat anders is? Probeer dan eens:

Hier vind je radijzen om in je gemakkelijke moestuin te planten.

Radijzen

Spinazie: 7 weken

Spinazie behoort net als sla tot de bladgroenten. Andere bladgroenten zijn andijvie, sla, spinazie, veldsla, ijsbergsla, raapstelen en postelein.

Spinazie is een snelgroeiend en kortlevend gewas, dat al vroeg in het voorjaar beschikbaar is. Wist je dat spinazie bijna over de gehele wereld groeit, met uitzondering van de tropische gebieden?

  • Zaaien: spinazie Palco F1 zaai je vanaf april tot en met augustus. Uitplanten doe je vanaf de tweede helft april tot de eerste helft september. Doordat je spinazie het hele seizoen kunt zaaien of planten en de plant snel groeit, is het een ideale groente om een ‘gat’ in je moestuin te voorkomen.
  • Verzorgen: spinazie houdt in het voor- en najaar van een zonnig plekje, maar in de zomer van wat schaduw. Zorg voor een humusrijke en luchtige grond.
  • Oogsten: snelgroeiende soorten kun je na circa 6 à 7 weken al oogsten. Probeer het hart van de plant intact te houden. De geplante spinazie oogst je vanaf juni tot en met december.
  • Bereiden: verwerk de gekookte spinazie door pasta’s of ovenschotels. Spinazie is ook rauw of gestoofd erg lekker.

Er zit minder ijzer in dan je denkt, maar spinazie is nog altijd heel voedzaam en zeker een gezonde groente. 180 gram bevat al meer vitamine K dan de nodige dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Naast vitaminen en mineralen bevat spinazie het aminozuur tryptofaan, wat zou zorgen voor een goede stofwisseling.

Hier vind je genoeg (soorten) spinazie om Popeye jaloers te maken.

Spinazie

Snijbiet: 8 weken

Een lekker en snel gewas. Vooral de kleurrijke snijbiet Bright Lights is een echte aanwinst voor je gemakkelijke moestuin. Snijbiet behoort tot de bietenfamilie en is een leuke aanvulling voor je moestuinbak.

  • Zaaien: vanaf april tot en met juni buiten zaaien.
  • Verzorgen: naast wat uitdunnen, een beetje meststof en regelmatig water heeft snijbiet weinig nodig.
  • Oogsten: afhankelijk van het zaaimoment oogst je snijbiet van juni tot september. Wanneer je de buitenste bladeren steeds oogst, groeien de binnenste bladeren verder, maar je kan de plant ook volledig oogsten.
  • Bereiden: stoof, kook of verwerk de blaadjes rauw door een salade. Probeer zeker eens een omelet met snijbiet.

In tegenstelling tot de rode biet waar je de knol (of wortel) van eet, aangezien het een wortelgewas is, eet je van snijbiet enkel de bladeren.

Plant snijbiet in je moestuin

Snijbiet

Gemakkelijke moestuingroenten

Ben je een beginner in de moestuin? Maak het jezelf niet te moeilijk en start met eenvoudige groenten die weinig onderhoud vergen.

Hier vind je de 5 makkelijkste groenten op een rijtje voor in je moestuin.

Bieten

De eerste zijn bieten: heel eenvoudig te zaaien en te kweken. Laat de knollen niet te groot worden, want dan gaat de smaak achteruit.

  • Zaaien: buiten zaaien vanaf half april tot en met half juli en vanaf half februari onder glas.
  • Verzorgen: geef genoeg water, maar niet té veel. Wees ook spaarzaam met bemesting.
  • Oogsten: na circa 10 weken kun je de eerste bietjes al oogsten.
  • Bereiden: bietjes zijn zowel rauw als gekookt erg lekker. Met hun zoete smaak zijn ze ook super geschikt voor groentechips!

Zoals gezegd, zijn ‘gewone’ bieten een knol- of wortelgewas en eet je de bladeren er niet van. In tegenstelling tot de snijbiet.

Heel tof om zelf te telen: je vindt bieten in allerlei kleuren en maten: van gestreept tot paars, rood en geel.

Bieten voor in je moestuin

Bieten

Parijse wortels

Het zijn wortelen, maar ze lijken op oranje radijsjes. En gelukkig zijn Parijse wortels even makkelijk te telen als radijsjes. Omdat ze klein blijven zijn ze uitermate geschikt om in je vierkante meter moestuin te kweken, of gewoon in een pot.

  • Zaaien: buiten zaaien vanaf maart en april en vanaf oktober onder glas. Op zoek naar goede buren voor Parijse wortelen? Kies voor uien om de wortelvlieg weg te houden.
  • Verzorgen: geef genoeg water, maar niet té veel. Wees spaarzaam met bemesting. Voor een mooie oranje kleur zorg je er best voor dat ze altijd bedekt zijn door een laagje aarde.
  • Oogsten: na circa 8 weken zijn de eerste exemplaren al oogstbaar.
  • Bereiden: Parijse worteltjes zijn heerlijke gezonde tussendoortjes. Door de vorm ook een succes bij de kleintjes. Geraspt in een salade of gestoofd - bijvoorbeeld met eigen erwtjes - zijn ook erg smakelijk.

In tegenstelling tot andere wortelsoorten, zoals de winterpeen, blijven Parijse worteltjes klein. Ze worden maar 2 tot 4 cm groot. Maar wie het kleine niet eert …

Loopt het water je al in de mond? Plant deze wortelen in je moestuin.

Parijse wortels

Andijvie

Andijvie groeit snel en is bijna het hele jaar te kweken als je voor het juiste ras in het juiste seizoen kiest. Er bestaan breedbladige rassen en rassen met krulbladeren.

  • Zaaien: vanaf eind april tot en met augustus buiten zaaien. Voor vroege oogst zaai je andijvie vanaf maart en april onder glas.
  • Verzorgen: andijvie stelt wel een klein beetje extra meststof op prijs.
  • Oogsten: na circa 10 weken kun je andijvie oogsten.
  • Bereiden: andijvie smaakt lekker door stamppotten, maar de blaadjes zijn ook lekker rauw of in stoofschotels. Andijvie heeft een sterke, frisse en pittige smaak die een beetje bitter kan zijn.

Andijvie vind je hier

Andijvie

Erwten en andere peulvruchten

Een echte topper bij kinderen: erwten zijn lekker zoet van smaak, weinig ziektegevoelig en heel gemakkelijk te zaaien.

De erwt behoort tot de vlinderbloemige planten. De vruchten daarvan noemen we peulen, vandaar de naam peulvruchten. Andere voorbeelden van peulvruchten zijn:

  • bruine, witte en zwarte bonen
  • kapucijners
  • kievitsbonen (ook wel gekend als borlotti-bonen)
  • linzen
  • kikkererwten

Omdat de erwtenplant omhoog klimt, moet je wel een gaasrekje plaatsen of een wigwam bouwen.

  • Zaaien: zaai de erwtjes vanaf half maart buiten. Binnen voorzaaien kan je al vanaf eind februari.
  • Verzorgen: erwten zijn heel eenvoudig: ze hebben van alles het liefst een gemiddelde hoeveelheid. Niet te veel water, niet te koud, niet te veel bemesting, maar ook van niets te weinig.
  • Oogsten: na vijf tot zeven dagen komen de eerste zaailingen tevoorschijn en na ongeveer 11 weken oogst je al de eerste erwtjes!
  • Bereiden: gekookte erwten smaken heerlijk in combinatie met worteltjes.

Tip: ken je reukerwten al? Bij onze Britse buren zijn deze klimplanten met hun heerlijk geurende en sierlijke bloemen bijzonder geliefd. Reukerwten zijn ook prachtig als snijbloemen en, net zoals de gewone erwten, makkelijk te kweken, hoewel ze niet eetbaar zijn.

Als je wortelen teelt, plant dan meteen ook lekkere erwten.

Erwten

Postelein en vergeten groenten

Rapen, postelein, rammenas,... Groenten die vroeger dagelijks op tafel stonden, maar die wat in de vergetelheid raakten omdat we minder volgens de seizoenen koken. Gelukkig zijn deze ‘vergeten groenten’ aan een heuse heropleving begonnen, met de postelein op kop.

Postelein is een makkelijk plantje dat het goed doet op verschillende soort grond. Je hebt 2 soorten: winterpostelein en zomerpostelein. Kom je in de winkel ‘postelein’ tegen, dan is dat meestal zomerpostelein.

  • Zaaien: zaai de zaadjes niet te diep. Een dun laagje grond is genoeg. Zoals de naam suggereert, zaai je (zomer)postelein vanaf half mei tot half september buiten. In tegenstelling tot de naam zaai je winterpostelein niet in de winter, maar ook vanaf augustus tot eind september buiten.
  • Verzorgen: geef (zomer)postelein een plekje in de zon en hou het zaaisel vochtig. Winterpostelein houdt meer van schaduw en een kruimelige grond, maar laat de grond niet uitdrogen.
  • Oogsten: bij het oogsten is het belangrijk dat je het hart intact laat; alleen dan kan de plant nieuwe blaadjes vormen. Snijd de stengels daarom niet te dicht bij de wortels af.
  • Bereiden: je kunt postelein koken, wokken, roerbakken, rauw verwerken door salades of er stamppot van maken. Postelein koppelt vitaminen aan een frisse, licht pittige smaak.

Twee soorten postelein om vandaag al uit vergetelheid te halen.

Postelein

Gemakkelijk met een moestuinbak

‘Moestuinieren’ is zo leuk en bevredigend. Start eenvoudig met je eigen vierkante meter moestuin. Wat heb je nodig? Heel weinig: een klein plekje waar de zon zo’n zes uur per dag schijnt, een bak en wat potgrond. Begin je met tuinkers en radijs, dan eet je over enkele weken al je eigen groenten.

Graag meer advies en tips over tuinieren en je moestuin in de digitale brievenbus?

Vul hieronder je e-mailadres in, kies je interesses en ontvang een nieuwsbrief op maat.

Selecteer ten minste één optie.

Door je in te schrijven ga je akkoord met onze privacyverklaring