Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Tomaten snoeien, dieven, oogsten en stekken doe je zo

Tomatenplanten snoeien is een zorgvuldig proces. Niet enkel help je je vruchten te floreren door je plant slim te snoeien, je krijgt mogelijk ook nieuwe stekjes uit je plantje. Welke snoeitechnieken er bestaan, wat tomaten dieven is en hoe je mooie stekjes overhoudt, lees je hier.

Tomaten snoeien

Snoeien is essentieel voor een gezonde plant met veel tomaten. Tijdens het groeiseizoen snoei je het best wekelijks. Snoei het liefst ‘s ochtends op een warme dag, zodat je plant snel herstelt.

Met doordachte snoeitechnieken bevorder je een gezonde groei, verbeter je de luchtcirculatie en stimuleer je de vruchtproductie van je tomatenplant. Met regelmatig onderhoud krijg je een evenwichtige groei en een betere oogst.

Tips voor gezond snoeien

Voor je begint te snoeien, hou je het best rekening met een aantal gouden regels. Zelfs de beste snoeitechniek heeft de juiste benadering nodig.

  • Gebruik een scherpe snoeischaar ontsmet met azijn of alcohol om ziektes en problemen te voorkomen.
  • Verwijder misvormde vruchten vroeg genoeg zodat ze niet onnodig energie verbruiken.
  • Snoei niet te veel bladeren weg. Ze zijn essentieel voor fotosynthese.
  • Kerstomaten hoef je niet intensief te snoeien, ze hebben vrij weinig zorg nodig.

Snoeitechnieken

Klaar om te snoeien? Dan heb je keuze uit heel wat mogelijke snoeitechnieken om te combineren, afhankelijk van de noden van je plant.

  1. Onderste bladeren verwijderen: creëer ruimte en licht door de bladeren tot aan de eerste tros weg te halen.
  2. Toptrimmen: door rond 15 augustus de bovenste tomaten weg te nemen, geef je de onderste, vaak nog groene, vruchten de kans om verder te rijpen in de zon.
  3. Bladeren dunnen: verwijder regelmatig enkele bladeren, vooral boven trossen, om ze meer zonlicht te geven.
  4. Vruchten beperken: bij vleestomaten laat je best 4 tot 5 vruchten per tros uitgroeien.
  5. Tomaten dieven: snoei okselscheuten die energie afsnoepen van de vruchten. Met onderstaand stappenplan dief je vlot voor een gezonde plant én krijg je mogelijk nieuwe stekjes.

Tomaten dieven

Je dieft of luist je tomatenplanten vanaf mei tot augustus, zodra de okselscheuten goed zichtbaar zijn. Dief je tomaten ook niet te vroeg. Zo voorkom je dat je per ongeluk een groeipunt van de plant eruit haalt.

  • Haal de okselscheuten weg met je duim en wijsvinger door ze over en weer te buigen tot ze breken.
  • Oudere, dikkere dieven haal je weg met een ontsmet mesje. Probeer geen scheuren te maken in je plant. Scheurtjes zijn ideale toegangspoorten voor schimmels en ziektes.
  • Probeer iedere 2 weken te dieven, afhankelijk van de groei van je tomatenplant.
  • Regelmatig dieven doe je enkel bij rechtopstaande rassen met een middelgrote tot grote trosvorming.
  • Kers-, cocktail- en struiktomaatjes hoef je helemaal niet te dieven. Je laat ze beter ongestoord groeien.

Tomaten stekken

De dieven die je verwijdert, doen meteen ook dienst als stekje. Vooral een grotere dief of okselscheut leent zich prima tot vermeerdering. Zo krijg je een kopie van je originele plant.

  1. Dief je tomaten op tijd en leg een aantal gezonde diefjes opzij als stekjes.
  2. Laat je stekjes 2 weken rechtopstaand rusten in een potje of glas met water, tot die nieuwe wortels begint te maken.
  3. Plant je stengel met wortels zoals je een ander tomatenplantje zou planten, en klaar!

In deze video legt expert Angelo Dorny precies uit wat dieven is, hoe je dat het best aanpakt en wanneer je stekje nieuwe tomaten oplevert.


Tomaten oogsten

Meestal zijn de eerste tomaten rijp vanaf juli. Je weet of een tomaat rijp is door de steel tussen duim en wijsvinger te draaien. Als de steel loslaat, is de tomaat rijp. Pluk vanaf dan iedere week je tomaten. Zo stimuleer je ook de groei van nieuwe tomaten. Bij kerstomaten kan je zelfs elke paar dagen opnieuw oogsten.

Oogsttechnieken

  1. Rijpheid controleren: controleer of tomaten klaar zijn om te oogsten wanneer ze volledig gekleurd zijn. Sommige soorten, zoals cherrytomaten, zijn klaar om te plukken als ze nog niet volledig rijp zijn, omdat ze binnen verder rijpen.
  2. Pluktechniek: draai en knak het steeltje net boven de kroon, waar de tomaat aan de plant vastzit. Doe dat met je vingers om je plant te beschermen tegen sneetjes en scheuren.
  3. Pluk voorzichtig: gebruik wanneer nodig een ontsmette schaar om takken die in de weg zitten, weg te knippen. Zo beperkt je de schade als je moeilijk te bereiken tomaten wil oogsten.

Help groene tomaten te rijpen

Heb je eind september nog steeds groene tomaten aan je planten hangen? Pluk ze en laat ze binnenshuis narijpen.

  • Leg de groene tomaten in een kistje met een rijpe banaan of appel. Dek af met krantenpapier en wacht 1,5 à 2 weken. Uit het rijpe fruit komt ethyleengas vrij waardoor de groene tomaten verder rijpen.
  • Controleer regelmatig op schimmels in de wachtperiode. Haal beschimmelde exemplaren meteen weg.
  • Tomaten die binnenshuis narijpen zijn iets minder sterk van smaak door het gemiste zonlicht. Maar voor soepen en sauzen zijn ze og steeds perfect.

Tomaten bewaren

Tomaten bewaar je best nooit in de koelkast, zo verliezen ze hun smaak. Om tomaten langer te bewaren bestaan er nog wel wat oplossingen.

  • Tomaten bewaren tot 6 maanden in de vriezer. Gekookt en gepeld, in stukjes in een zakje of een potje: de mogelijkheden zijn eindeloos.
  • Weck je tomaten om er nog jaren van te genieten. Door ze te bewerken of meteen een lekker sausje te maken, bevrijd je meteen alle smaak.

Haal het beste uit je plantjes door ze zorgvuldig te onderhouden en je krijgt er bergen van terug. Kies de zaadjes die het best bij je passen en bereid je helemaal voor in je Aveve-winkel.