Kiemgroenten: makkelijk te kweken en een lekkere aanvulling voor je gerechten
Kiemgroenten zijn een leuke en gezonde aanvulling voor je gerechten, sauzen en salades. Ze zitten boordevol vitaminen en gezonde voedingsstoffen en zijn heel makkelijk zelf te kweken. Een ideale toevoeging aan je groenten assortiment.
Gebruik kwalitatieve producten voor een succesvolle oogst.
In dit artikel ontdek je ...
- Wat zijn kiemgroenten?
- Zijn kiemgroenten gezond?
- Hoe kweek je kiemgroenten?
- Onderhoud en oogsten van kiemgroenten
- Hoe eet je kiemgroenten?
Wat zijn kiemgroenten?
Het woord zegt het zelf: kiemgroenten zijn groenten die net gekiemd zijn, groenten die net uit het zaadje te voorschijn komen. De groenten worden dus geoogst en gegeten als kiemplantje.
Enkele populaire kiemgroenten zijn tuinkers, alfalfa (kiemen van luzerne), taugé (kiemen van mungboon), broccoli-kers en kiemgroente van roze radijs.
Interessante weetjes over kiemgroenten:
- Zaden voor kiemen van Aveve zijn van biologische oorsprong. Ze zijn speciaal gekweekt voor het kiemen.
- Kiemgroenten die in het donker groeien behouden hun natuurlijke kleur. Groeien ze met meer licht, dan worden ze frisgroen.
- Je kweekt kiemgroenten makkelijk het hele jaar door, gewoon binnenshuis.
- Je hebt supersnel resultaat, na een paar dagen kan je kiemgroenten al oogsten.
Zijn kiemgroenten gezond?
Kiemgroenten zijn, net als vele andere groenten, heel gezond. Ze zitten bomvol vitaminen, mineralen, antioxidanten, enzymen en aminozuren die bijdragen aan een goede gezondheid. Bovendien zitten er heel weinig calorieën in. Kiemgroenten hebben een hoge voedingswaarde en zijn ook licht verteerbaar. Een goede aanvulling voor ieder dieet dus.
- Je lichaam neemt heel makkelijk de gezonde stoffenop die in kiemgroenten aanwezig zijn.
- Kiemgroenten zuiveren het bloed.
- Ze stimuleren de groei van nieuwe lichaamscellen.
- En ze versterken het afweersysteem.

Hoe kweek je kiemgroenten?
Kiemgroenten kweek je heel makkelijk in een kweekbokaal.
Zo ga je te werk:
- Neem een bokaal, een stuk gaasdoek en een elastiek. Was ze in kokend water of in de vaatwasmachine zodat ze steriel zijn.
- Strooi een laagje kiemzaden op de bodem van de bokaal.
- Giet er water over tot de zaden onder water staan.
- Dek de bokaal af met het gaasdoek en span het op met de elastiek.
- Laat de kiemzaden een nacht weken.
- Giet het water af.
- Spoel vanaf dan twee keer per dag met vers water en laat telkens uitlekken.
- Na vijf tot zeven dagen zijn de kiemgroenten volgroeid en klaar om op te eten.

Kiemgroenten kweken in een kweekbak is ook een goede optie:
- Vul de kweekbak met potgrond of met kweekpotjes met potgrond.
- Plant de kweekzaadjes net onder de grond.
- Zorg voor licht vochtige grond.
- Met het kweekhuis creëer je een aangenaam microklimaat waardoor je zaadjes nog beter kiemen. Deze kap combineer je met de kweekbak.
- Combineer de kweekbak met de kweekschotel. Deze schotel vangt overtollig water op. De wortels nemen het water op dat ze nodig hebben. En je vermijdt wortelrot.
Kweek je kiemgroenten in de serre ? Kiemgroenten houden van een constante, warme temperatuur. Met een beetje hulp van een verwarmingskabel in je serregrond creëer je de ideale temperatuur voor je kiemplantjes.

Onderhoud en oogsten van kiemgroenten
Veel gebruikte kiemgroenten en hoe je ze onderhoud en oogst.
Zaaien: zaai het hele jaar binnen of in de serre. Onderhoud: licht vochtige grond; klein beetje daglicht. Oogst: klaar in 1 week; oogsten met een ontsmette schaar voor ze 5 cm zijn.
Zaaien: zaai het hele jaar binnen of in de serre. Onderhoud: In de zon; 2 x per dag afspoelen met water en goed laten uitdruppelen. Oogst: klaar in 5 dagen; uit de kweekpot halen en afspoelen.
Zaaien: zaai het hele jaar binnen of in de serre. Onderhoud: op een lichte plaats maar niet in de volle zon; zaden vochtig houden maar niet doorweekt. Oogst: klaar in 8 à 12 dagen; oogsten met een ontsmette schaar als ze rond de 5 cm groot zijn. Mungboon kiemen
Zaaien: zaai het hele jaar binnen of in de serre. Onderhoud: zaden 1 dag weken in water; zaden 2 x per dag goed uitspoelen; kiemen op kamertemperatuur; op een lichte plaats. Oogst: klaar in 5 à 7 dagen; oogsten met een ontsmet schaartje als ze enkele centimeters groot zijn.
Zaaien: zaai het hele jaar binnen of in de serre. Onderhoud: zaden een uurtje laten weken; zaden 2 x per dag afspoelen; kweekpot donker en warm zetten. Oogst: klaar in 5 dagen; oogsten met een ontsmette schaar als ze rond de 5 cm groot zijn.

Hoe eet je kiemgroenten
Kiemgroenten die je oogst eet je best direct op. Kiemgroenten kan je op allerlei manieren eten. Ze zijn heel lekker en mooi als garnituur op salades. Maar ook als afwerking op soepen en vleesschotels passen ze perfect. Je kan ze ook rauw eten bij een boterham met kaas of klaargemaakt in roerbakschotels.
- Spoel je kiemgroenten goed af onder stromend water voor je ze eet.
- Om je kiemgroenten te ontdoen van mogelijke bacteriën dompel je ze even onder in kokend water.
- Verhitting van kiemgroenten doodt ook schadelijke bacteriën. Een heerlijk wok gerechtje uit een hete pan is dus een veilige en lekkere keuze.
Kiemgroenten kweken is dus echt heel gemakkelijk. Ze zijn een gezonde en lekkere aanvulling bij je gerechten. Je eigen groenten zaaien of planten is heel leerrijk en geeft je veel voldoening.
Onze medewerkers staan steeds voor jou klaar in de winkel met gericht advies. Je vindt er alles wat je nodig hebt voor je dieren, de tuin en om heerlijke lekkernijen op tafel te toveren.
