Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Speciaal Italiaans brood: inspiratie voor pizza, ciabatta en focaccia

Ben je dol op speciaal brood en het liefst nog uit de Italiaanse keuken? Je maakt het gemakkelijk zelf met een beetje hulp van topchef Jeroen Meus. We stelden voor jou de Dagelijkse Kost-bakmixen samen waarmee je Italië naar je keuken haalt in 3 klassiekers: krokante pizzabodems, kraakverse ciabattabroodjes en verrukkelijke focaccia! Laat je inspireren!

Wat is speciaal brood en hoe bak je het?

Speciaal brood noemt men ook weleens luxebrood. Het zijn broodbereidingen die net wat anders zijn dan je dagelijkse boterham: ze vallen op door een speciaal recept of een bijzondere vorm. In sommige gevallen is speciaal brood al een lekkernij op zichzelf die je prima kan eten zonder extra toevoegingen, zoals bij focaccia het geval is bijvoorbeeld.

Enkele voorbeelden van speciaal brood:

  • briochebrood
  • lookbrood
  • mueslibrood
  • suikerbrood
  • rozijnenbrood
  • notenbrood
  • kruidenbrood

Hoe je speciaal brood bakt, hangt af van de soort die je wil maken. Er zijn namelijk verschillende soorten brood waar je uit kan kiezen. In je Aveve-winkel vind je een ruim aanbod bakmixen terug waarmee je de meest verrukkelijke speciale broden op tafel zet.

In dit artikel laten we je kennismaken met enkele Italiaanse speciale ‘broden’, zoals zelfgemaakt pizzadeeg, ciabatta en focaccia – en dat allemaal met de hulp van topkok Jeroen Meus!

Verrukkelijk speciaal brood op tafel - Aveve

Maak zelf je pizzadeeg

De een vindt een dunne, knapperige korst het lekkerst terwijl de ander niet genoeg kan krijgen van een dikke korst, het liefst nog gevuld met een beetje kaas. Je kan je pizzadeeg op diverse manieren maken. Je hoeft zelfs niet op zoek naar verschillende ingrediënten voor je deeg, want we maken het je gemakkelijk met een handige Dagelijkse Kost All-In Bakmix!

  • Wat heb je nodig? Dagelijkse Kost Mix voor desempizza
  • Hoeveel bodems kan je maken? Maximum 4
  • Hoe maak je het pizzadeeg? Met deze mix voor pizzadeeg maak je thuis de allerbeste pizza's. Je hoeft enkel water en olijfolie toe te voegen aan de bloem, het deeg te kneden en te laten rijzen.

Zo maak je maximum 4 pizzabodems met de bakmix:

  • Voeg 500 gram bakmix, 300 ml water en 30 ml olijfolie samen.
  • Kneed 20 minuten tot een soepel deeg met de hand of met een broodbakmachine. Of kneed 10 minuten met een keukenrobot.
  • Verdeel het deeg in 4 gelijke delen van ongeveer elk 200 gram en bol ze op.
  • Dek de deegstukjes af met een keukenhanddoek en daarover huishoudfolie.
  • Laat 40 minuten voorrijzen op kamertemperatuur.
  • Strooi wat bloem op het werkblad en duw het deeg plat met je handen van het midden naar de buitenkant. De buitenste 2 cm laat je iets dikker tot een rondje van ongeveer 23 cm. Je kan ook een deegrol gebruiken, maar dan blijft er veel minder lucht in het deeg.
  • Bestrijk met saus naar keuze (3 eetlepels saus is voldoende) en beleg naar keuze.
  • Laat nog 30 min narijzen op kamertemperatuur.
  • Warm de oven voor op 250°C hetelucht en plaats de pizzasteen in het midden van de oven.
  • Bak de pizza 8 à 12 minuten.

Tip: Gebruik hetelucht in combinatie met de grill. Plaats de pizzasteen in het midden van de oven en bak 3 à 4 minuten.

Tip: Voor meer bellen in je deeg en meer smaak in je pizzadeeg: laat het overnacht rijzen in de koelkast. Daarna laat je het deeg 2 à 3 uur opwarmen tot kamertemperatuur en hervat je verder de stappen zoals hierboven beschreven, startend met de eerste rijs.

Man kneedt pizzadeeg - Aveve

Je pizza op een originele manier beleggen

Als je een verrukkelijke pizzabodem hebt gemaakt, is het tijd om ‘m te beleggen met ingrediënten die je lekker vindt. Het fijne aan pizza’s is dat je ze eigenlijk met alles wat je maar wil kan beleggen. Je kan zelfs een heuse chocoladepizza maken!

Begin voor hartige pizza’s met een basis van tomatensaus en eventueel wat kaas naar keuze. Voor de basis kan je zowel tomatenblokjes, passata als verse stukjes tomaat gebruiken. Kruid je onderlaag alvast af met wat Italiaanse kruiden en voeg eventueel wat knoflook toe voor een volle smaak. Je hoeft niet per se tomaat als basissaus te gebruiken: ga dan gewoon voor pizza bianca!

We geven je wat inspiratie mee voor originele pizza’s - met vlees, vis of eens heerlijk vegetarisch. Onze favoriete combinaties voor een pizza:

  • Groene lentepizza met basissaus, stukjes courgette, groene asperge, spinazie, ricotta en eventueel een eitje. Werk je gebakken lentepizza af met wat verse basilicum.
  • Een Franse pizza met basissaus en brie, vijgen, een beetje honing en walnoten. Voor de basis gebruik je tomatensaus, eventueel in combinatie met een handje verse spinazie. Je kan ook honing-mosterdsaus gebruiken op je Franse pizza in plaats van enkel honing.
  • Wist je dat je ook een oer-Hollandse pizza kan maken? Gebruik als basis wat tomatensaus en beleg je pizza met gekookte aardappel, boerenkool en dunne plakjes rookworst.
  • Fris en fruitig met een basissaus, peer, bacon, tijm en een zachte kaas naar keuze, zoals geitenkaas. Voeg de peer toe voor of na het bakken – wat jij zelf het lekkerst vindt!
  • Een hamburgerpizza maak je met een basissaus, stukjes hamburger, cheddarkaas, plakjes tomaat, augurken en gefrituurde uitjes die je op het einde toevoegt. Maak je hamburgerpizza volledig af met een beetje hamburgersaus.
  • Waan je op een zonnig eiland met een tropische zeevruchtenpizza. Maak de pizza met een basis van tomaat en voeg scampi’s, garnalen, stukjes mango, paprika en dungesneden rode peper toe.

Sommige ingrediënten bak je het best op voorhand of voeg je vers toe op het einde. Het gaat dan over harde groenten die je in de oven niet gemakkelijk gaart, maar ook over vlees en vis dat je het best aanstooft. Verse kruiden, bepaald fruit, rucola en gefrituurde toppings voeg je toe nadat je de pizza uit de oven of barbecue hebt gehaald.

Pizza beleggen - Aveve

Zelfgemaakte ciabatta-aperitiefhapjes

Ciabatta is een luchtige Italiaanse broodsoort. Het broodje is vaak rechthoekig van vorm en ziet er rustiek uit. Met de Dagelijkse Kost-mix wordt ciabatta maken een fluitje van een cent! Beleg je kraakverse broodjes met je favoriete lekkernijen en maak er verrukkelijke aperitiefhapjes mee die de show stelen op je borrel- of tapasplank.

  • Wat heb je nodig? Mix voor ciabatta Dagelijkse Kost
  • Hoeveel broodjes kan je maken? Zes broodjes van gemiddelde grootte
  • Hoe kun je ciabatta maken? Dagelijkse Kost mix voor ciabatta stelden we samen volgens Italiaans recept. Je hoeft enkel water toe te voegen aan de bloem.

Zo maak je ongeveer 6 ciabattabroodjes met de bakmix:

  • Voeg 500 gram bakmix en 420 ml water samen.
  • Kneed 20 minuten tot een soepel deeg met de hand of met een broodbakmachine. Of kneed 10 minuten met een keukenrobot.
  • Laat het deeg in de mengkom 30 minuten rijzen op kamertemperatuur bedekt met plastic folie. Vouw elke zijde van het deeg naar binnen. Vouw zo 4 zijdes van het deeg naar binnen (de stretch and fold-techniek).
  • Bedek opnieuw met folie en laat 30 minuten rijzen op kamertemperatuur.
  • Herhaal daarna de stretch and fold-techniek.
  • Doe dit nog een derde keer na opnieuw 30 minuten rijzen.
  • Na de laatste keer stort je het deeg uit op een bebloemde werktafel en verdeel je het deeg in 6 delen van ongeveer 150 g.
  • Maak rechthoekjes van elk deel en leg deze op een bebloemde bakplaat.
  • Strooi bloem op de deegstukjes en laat 40 minuten narijzen op kamertemperatuur.
  • Verwarm je oven voor op 230 °C en plaats de deegstukjes in de oven.
  • Spuit wat water in de oven om stoom te genereren.
  • Na 10 minuten zet je oven op 200 °C en doe je oven 20 seconden open om de stoom te laten ontsnappen.
  • Bak nog zo’n 12 à 15 minuten tot de chiabatta goudbruin is. Laat afkoelen op een rooster.

Ciabatta recht uit de oven - Aveve

Toppings voor je ciabattabroodjes

Je broodjes zijn gebakken en afgekoeld? Snij de broodjes dan in de helft en maak er aperitiefhapjes van. Net zoals bij pizza kan je eindeloos combineren met de toppings voor je verse ciabattabroodjes. Onze favoriete combinaties voor op de borrelplank:

  • De klassieke caprese met een laagje pesto (of groentenspread), kleine mozzarellabolletjes, stukjes tomaat en verse basilicum - Italië op z'n best!
  • Gezond en evenwichtig met avocado, roerei of scrambled tofu, gekonfijte ui, kiemgroenten en een beetje peper, zout en citroensap.
  • Bruschetta met tomatenblokjes, olijfolie, basilicum en een beetje balsamico – opnieuw een klassieker uit de Italiaanse keuken!
  • Fruitig met een zoute toets met een laagje kruidenkaas, peer en crispy bacon. Je kan je ciabattabroodjes ook beleggen met kruidenkaas en gerookte zalm.
  • Brie, walnoten, honing en rucola smaken nog beter op krokante en versgebakken ciabatta.
  • Het beste van de zee en van het land met een laagje wasabimayo, tonijn, groene aspergetips, krokante spekjes, een zachtgekookt eitje en dille om het af te maken.

Pizzabroodjes - Aveve

Ciabatta en pizza

Je hoeft niet per se pizzadeeg te maken om pizza op je bord te toveren. Ciabattabroodjes zijn ook een goede basis voor deze Italiaanse specialiteit. Als je zelf je ciabattabodem maakt voor je pizzabroodje, is het een goed idee om je ciabatta minder lang in de oven te zetten. Haal de broodjes er op de helft van de aangewezen baktijd uit zodat je ze kan beleggen.

De ingrediënten van je pizzabroodje bakken zo goed mee en je ciabatta blijft heerlijk luchtig en zacht. Zie je het toch niet helemaal zitten? Dan hebben we ook nog lichtvoorgebakken ciabattabroodjes in ons assortiment. Laat je inspireren door onze originele pizzatoppings bovenaan op deze pagina.


Focaccia als finger food op tafel zetten

Focaccia is een smakelijke klassieker uit Italië. Het deeg van focaccia is vergelijkbaar met dat van pizza, maar het voelt net wat dikker aan. De Italianen eten het vaak als sandwichbrood, maar je kan focaccia ook op je tapasplank presenteren in combinatie met een dip, zoals aioli bijvoorbeeld. Je kan aan het deeg ook kruiden en hele olijven toevoegen.

  • Wat heb je nodig? Dagelijkse Kost mix voor focaccia
  • Hoeveel broodjes kan je maken? 1 groot brood
  • Hoe kun je focaccia maken? Dagelijkse Kost mix voor focaccia, samengesteld volgens Italiaans recept met een zachte kruim. Je hoeft enkel water en olijfolie toe te voegen aan de bakmix. Getest en goedgekeurd door Jeroen Meus!

Zo maak je 1 heerlijk breekbrood met de mix voor focaccia:

  • Kneed 500 gram bakmix, 400 ml water op kamertemperatuur en 20 ml olie tot een homogeen en glad deeg. Mix 10 minuten met de handmixer, 6 minuten met de keukenrobot of 20 minuten met de broodbakmachine of manueel.
  • Laat het deeg 30 minuten rijzen in een afgesloten kom op kamertemperatuur.
  • Breng het deeg over op een bakplaat.
  • Wrijf de handen in met olijfolie en spreid het deeg met de handen uit over de bakplaat tot een deegstuk van ca. 30 x 30 cm.
  • Strijk het deeg goed in met olijfolie en gebruik kruiden naar keuze.
  • Laat het weer 30 minuten rijzen op kamertemperatuur.
  • Bak de focaccia gedurende 20 à 25 minuten in een voorverwarmde oven op 215 °C (boven- en onderverwarming).

Deeg kneden voor focaccia - Aveve

Focaccia met verrukkelijke dips

Focaccia is al lekker op zichzelf, maar misschien nog beter in combinatie met enkele verrassende dips. Presenteer je brood als breekbrood op de tapasplank of snij je focaccia in smalle partjes. De smalle partjes zijn het handigst om te dippen. Tip: stop ze eerst even in de broodrooster of grill ze in de oven of koekenpan. Enkele dips die goed bij focaccia passen:

  • hummus
  • aioli
  • groentenspread
  • kruidenkaas
  • knoflooksaus
  • guacamole
  • kaasdip

Gesneden focaccia - Aveve

Wil je graag meer tips en adviezen ontvangen over hoe je brood bakt en het lekkerste gebak maakt? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en bekijk onze volledige Start2Bake-gids.

Onze medewerkers staan steeds voor jou klaar in de winkel met gericht advies. Je vindt er alles wat je nodig hebt voor je dieren, de tuin en om heerlijke lekkernijen op tafel te toveren.

Vind een winkel in je buurt