Een borrel-, tapas-, vlees- of kaasplank maken: stappenplan
Organiseer je binnenkort een gezellige apéro met de mensen waar je om geeft? Dan laat je je gasten natuurlijk graag het water in de mond lopen door een verrukkelijke borrelplank te presenteren. We leggen je aan de hand van een simpel stappenplan uit hoe je een tapasplank kan maken die het bij iedereen goed doet tijdens de borrel!
Je apéro is pas af met je favoriete hapjes!
Klik door naar volgend onderdeel van dit artikel:
Stap 1: Wie heb je uitgenodigd?
Een apéro is een gezellig momentje met mensen waar je om geeft. Als je zelf een borrel- of tapasplank wil samenstellen, hou je dan ook rekening met de mensen die je hebt uitgenodigd. Je genodigden hebben namelijk specifieke dieetvoorkeuren. Zo eten sommigen bijvoorbeeld vegetarisch of veganistisch en anderen kunnen misschien allergisch zijn aan bepaalde voeding, zoals noten.
- Vraag op voorhand aan je gasten of ze specifieke dieetvoorkeuren hebben. Peil ook naar zaken die ze minder lekker vinden, zodat je de porties goed kan inschatten. Misschien ben je van plan om een heleboel hapjes te maken met een speciale schimmelkaas terwijl er meerdere gasten in het gezelschap zijn die dat niet lekker vinden? Zo voorkom je verspilling.
- Weet je niet goed wat je precies moet voorzien voor je gasten? Werk dan een potluck-concept uit voor je borrelplank. Bij een potluck brengt iedereen een klein gerechtje naar keuze mee. Zo weet je zeker dat er voor ieder wat wils op tafel staat tijdens jullie apéro.
- Wil je een kaasplank of een vleesplank maken voor een kaas- en wijnavond? Hou dan ook rekening met de drankjes die samengaan met je vlees- of kaasplank. Voorzie ook eens alcoholvrije wijn of alcoholvrij bier voor de verandering – handig voor mensen die later die avond nog met de auto moeten rijden, maar wel willen genieten van de smaakcombinaties!
Nog een tip voor een alcoholvrije middag of avond? Probeer ook zeker onze favoriete mocktails eens uit tijdens je apéro. Heerlijk in combinatie met je borrelplank!

Stap 2: Koude borrelhapjes uitkiezen
Als je een tapasplank wil maken, raden we aan om te beginnen met je koude borrelhapjes. Koude borrelhapjes kies je gemakkelijk uit en leg je zonder al te veel voorbereiding mooi op je borrelplank. Welke koude borrelhapjes je moet voorzien, hangt af van het soort apéroplankje dat je presenteert.
Lees meer in ons artikel over aperitiefhapjes !
Enkele koude borrelhapjes die het altijd goed doen op je tapasplank, borrelplank en kaas- en vleesplank zijn bijvoorbeeld...
- Verschillende soorten (groenten)chips
- Crackers, toastjes, crostini, sticks en andere apérodippers
- Vers (stok)brood
- Noten en zaden
- Olijven
- Snackgroenten
- Druiven, frambozen en ander fruit
- Gevulde eiren
- Wraps
- Spiesjes met mozzarella, tomaat en tortellini
- Kaasstengels
- Gevulde pepertjes
- Dadels
- Koude pasta
- Gegrilde groenten
- Augurken en zilveruitjes
- Mini-bagels
Kazen
Kies voor een kaasplank uit ongeveer 5 verschillende soorten kaas – zo kan iedereen comfortabel proeven van alles.Leg bij elke soort een apart kaasmes zodat de smaken niet in elkaar overvloeien. Enkele populaire voorbeelden van kaasfamilies zijn...
- Witschimmelkazen, zoals brie, camembert, Neufchâtel, Chaource en Cooleeney
- Geiten- en schapenkazen, zoals Chavroux en Sainte-Maure de Touraine
- Harde en halfharde kazen, zoals parmezaanse kaas en Goudse kaas
- Rode korstkazen, zoals Époisse en Port Salut
- Blauwaderkazen, zoals Roquefort en gorgonzola

(Vegetarische) vleeswaren en vis
Vul je borrelplank of vleesplank met kwalitatieve vleeswaren, vis en ook vegetarische vleesvervangers. Dien vlees, vis en vegetarisch lekkers apart op zodat de smaken niet in elkaar overvloeien. Enkele voorbeelden voor een tapasplank zijn...
- Gedroogde ham
- Chorizo
- Salami
- Paté
- Vleessalade
- Scampi’s
- Garnalen
- Gerookte zalm
- Gerookte makreel
- Vissalade
Enkele vegetarische alternatieven voor op de borrelplank zijn...
- Falafelbolletjes
- Vegetarische ‘vlees’spiesjes
- Vegetarische ‘vlees’balletjes
- Vegetarische fijne ‘vlees’waren

Smeersels
- Aioli
- Groentenspread
- Mayonaise met truffel
- Mosterd
- Guacamole
- Hummus
- Baba ganoush
- Roomkaas
- Pesto
- Muhammara
- Tapenade
Stap 3: Warme borrelhapjes voorzien
Met warme hapjes kan je je helemaal laten gaan op je borrelplank. Hou natuurlijk wel rekening met de bereidingswijze van je warme borrelhapjes. Sommige moeten in de oven terwijl je anderen opwarmt in de microgolfoven of in een koekenpan. Maak dus een duidelijke planning op als je warme borrelhapjes voorziet. Zo weet je precies wanneer welk borrelhapjes opgewarmd moet worden.
Lees meer in ons artikel over aperitiefhapjes !
Enkele verrukkelijke warme borrelhapjes:
- Bladerdeeghapjes
- Quiche
- (Vegetarische) frituurhapjes
- Mini pizza’s
- Breekbrood met camembert
- Lookbrood
- Flammkuchen
- Gegrilde groenten
- Frittata
- Nacho’s uit de oven
- Mini loempia’s
- Empanadas
- Dumplings
Stap 4: Je borrelplank presenteren
Je hebt je hapjes gekozen. Tijd om ze mooi te presenteren! Een borrel-, tapas-, vlees- of kaasplankje maak je natuurlijk helemaal af met een mooie plank. Een rustieke, houten snijplank is ideaal als borrelplank. Voorzie meerdere planken als je meerdere hapjes hebt of voor etenswaren die je beter niet naast elkaar legt – zoals vis, vlees en vegetarisch lekkers.
Nog enkele tips om je borrelplank te presenteren:
- Snij borrelhapjes alvast aan. Zo zijn je gasten sneller geneigd om iets van je borrelplank te nemen. Als ze zelf de hapjes nog moeten aansnijden, blijft er vaak een groter deel liggen.
- Voorzie voor iedere gast een apart klein bordje, een mes en eventueel ook een vork. Vergeet ook geen servetten te voorzien.
- Heb je zaken die je gasten op een prikkertje moeten prikken? Sla de gewone tandenstokers dan eens over en ga voor feestelijke cocktailprikkers die je gemakkelijk zelf maakt.
- Begin met je schaaltjes en leg alle losse lekkernijen eromheen voor het mooiste effect.
- Zorg ervoor dat iedereen gemakkelijk bij al het lekkers op de borrelplank kan. Werk eventueel met een speciale draaischijf als borrelplank. Zo draait iedereen het lekkers naar zich toe.
