Inspiratie om te koken met restjes en kliekjes
Heb je nog wat groenten over of heb je een grootverpakking vlees gekocht? Of heb je zin om toch dat kliekje spaghettisaus te verwerken in een ander soort recept? We geven je enkele tips om te koken met je restjes en kliekjes!
Kook bewust met onze producten!
Klik door naar volgend onderdeel van dit artikel:
Maak categorieën met je restjes
Bewaar het overzicht en deel je restjes en kliekjes in. Zo is het gemakkelijker om recepten te bedenken en te koken met restjes en kliekjes. Bewaar het vlees bij elkaar, net zoals groenten en vis. Doe vlees, vis en groenten in aparte afsluitbare bakjes. De producten hebben namelijk elk hun eigen uiterste houdbaarheidsdatum. Hou eventueel een lijstje bij van de restjes van die week.
Er is een betekenisverschil tussen restjes en kliekjes. Dat is handig om te weten als je achter je potten en pannen kruipt om zero-waste te koken met eten dat overschiet:
- Restjes zijn overblijvende voedingswaren die je niet opgebruikt in je maaltijd. Het gaat vaak over groenten, pasta, rijst, vlees, vis, peulvruchten, eieren en kruiden. Restjes verwerk je gemakkelijk in allerlei recepten die je die week hebt gepland.
- Kliekjes zijn eerder overschotjes van volledige maaltijden, zoals een curry of ovenschotel.

Kies recepten die je makkelijk maakt met restjes
Sommige recepten lenen zich perfect om te koken met restjes en kliekjes. Het zijn gemakkelijke gerechten waar je verschillende lekkere overblijfseltjes in verwerkt. Denk bijvoorbeeld aan soepen, salades, een omelet of een roerbakgerecht. Het allemaal dingen waar je gemakkelijk mee freestylet.
Enkele handige tips om te koken met restjes en kliekjes:
- Start altijd vanuit het basisrecept als je wil koken met restjes of kliekjes. Maak je bijvoorbeeld een curry? Haal dan alvast de basis van de curry in huis.
- Maak na het basisrecept categorieën met je restjes voor het beste overzicht. Bekijk globaal welke voedingswaren je hebt liggen die je makkelijk toevoegt aan je recept. Start bijvoorbeeld vanuit de groenten die je nog kan toevoegen en bekijk daarna het vlees, de vis en eventueel andere toevoegingen. Verwerk alle restjes in je recept die het eten een goede smaak geven.
- Sommige recepten, zoals verloren brood en broodpudding, maak je uitsluitend met restjes voor de beste smaak. Ook croutons, quiche, frittata en nasi goreng zijn enkele recepten die men vaak met overschotjes bereidt.
- Maak van je kliekjes volwaardige maaltijden met enkele (verse) toevoegingen. Heb je gisteren chili gegeten met rijst? Eet de rest dan eens op met wraps en wat guacamole. Maakte je shakshuka? Verwerk ‘m dan eens als pastasaus. Zo geef je aan je kliekjes een nieuwe draai, ook al eet je in principe hetzelfde.

Let op dat je restjes en kliekjes slechts 1 keer opnieuw opwarmt of invriest. Zo voorkom je voedselvergiftiging. Zet je overschotjes ook meteen in de koelkast als je ze bewaart en doe alles in schone en afsluitbare bakjes zodat niets ‘in de openlucht’ zit.
Vries restjes en kliekjes in
Er is geen beter advies dan restjes en kliekjes simpelweg in te vriezen als je zero-waste wil koken. Bereide maaltijden bewaar je gemakkelijk 3 maanden en vlees zelfs tot 6 maanden! Groenten blijven altijd wat langer goed. Bewaar je restjes en kliekjes steeds in goed afsluitbare potjes en bakjes en hou de datum bij waarop je het klaarmaakte en wanneer je het invroor.
Heb je graag altijd wat lekkers klaar in de diepvries? Ontdek dan ons diepvriesassortiment! Proef van onze heerlijke taarten of sla een voorraadje koffiekoekjes in voor het zondagse ontbijt!
Plan je maaltijden slim in
Koken met restjes is leuk, omdat je je heerlijke producten in je maaltijd verwerkt en niks verspilt. Maar je kan je maaltijden ook slim inplannen en koken met ingrediënten die terugkomen in je recepten van de week. Zo gebeurt het weleens dat je in de winkel meteen een grote verpakking van iets moet kopen. Bekijk dan in welke verschillende recepten je zulke ingrediënten kan laten terugkomen.
Koken met restjes en kliekjes staat gelijk aan een duurzame keuze. Door je heerlijke producten volledig te verwerken, verspil je namelijk niks. Behoud het overzicht tussen de verschillende restjes en ga voor recepten waar je gemakkelijk overschotjes in verwerkt, zoals pasta of frittata. Plan je maaltijden slim in en vries in.
Ontdek alle tips om duurzaam te koken in onze handige gids!
Onze medewerkers staan steeds voor jou klaar in de winkel met gericht advies. Je vindt er alles wat je nodig hebt voor je dieren, de tuin en om heerlijke lekkernijen op tafel te toveren.