Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Kattenspeeltjes zelf maken: de leukste ideeën voor zelfgemaakt kattenspeelgoed

Katten hebben niet veel nodig om geëntertaind te zijn. Je maakt gemakkelijk je kattenspeeltjes zelf als leuke afwisseling op het andere speelgoed van je huisdiertje. Laat je inspireren door onze adviezen.

Waarom is het fijn om kattenspeeltjes zelf te maken?

Kattenbaasjes kennen het scenario als geen ander: je bestelt een grote doos met speelgoed en je kat speelt vervolgens urenlang met de... doos! Hoewel je huisdiertje z’n ‘echte’ speeltjes wel gewoon leuk vindt, is het fijn om nu en dan af te wisselen. Je kat blijft er geëntertaind door, het is goed voor je portemonnee én het maakt niet uit of er scherpe nageltjes en tandjes in belanden.

Haal je toch liever ‘gewone’ kattenspeeltjes in huis? Doe dan inspiratie op in onze gids over het leukste kattenspeelgoed.

Welke kattenspeeltjes knutsel je gemakkelijk zelf?

Voor katten hoeft het allemaal niet ingewikkeld te zijn. De meeste zijn allang tevreden met enkele simpele spulletjes die je thuis standaard hebt liggen. Het is natuurlijk ook mogelijk om je knutselvaardigheden te testen en actief aan de slag te gaan om zelf iets in elkaar te zetten. Wat zijn leuke ideetjes om je kattenspeeltjes zelf te maken?

  • een klimmuur
  • een kattentipi
  • hengeltjes
  • kussentjes en knuffeltjes met kattenkruid
  • een speeldoos

Baasjes die niet zo gesteld zijn op knutselen, maken met de meest banale huishoudspulletjes in een mum van tijd een interessant kattenspeeltje. Leg bijvoorbeeld een leeg keukenrolletje op de grond of verspreid propjes oud papier en aluminiumfolie in huis. Haal 4 à 5 meter garen van een bolletje wol en leg het in een patroon op de grond zodat je kat het naar hartenlust uit elkaar kan halen met z’n pootjes.

Kat speelt met bolletje wol - Aveve

Klimmuur voor je kat maken

Als je je kattenspeeltjes zelf wil maken, kan een klimmuur voor je kat niet ontbreken op je lijstje. Met een simpele klimmuur beleeft je kat al urenlang plezier, maar je kan natuurlijk ook allerlei extra dingen toevoegen als je een echte klusser bent. Voor een simpele klimmuur heb je eigenlijk niet meer nodig dan enkele (boeken)plankjes, het juiste gereedschap en een lege muur in huis.

  • Kies een lege muur uit in huis waar je enkele plankjes aan kan bevestigen. Controleer of de muur geschikt is om in te boren. De muur vormt het fundament van de klimmuur voor je kat.
  • Schaf enkele (boeken)plankjes aan die je gemakkelijk kan ophangen. Ga eventueel voor verschillende soorten plankjes, maar zorg er altijd voor dat ze groot, breed en stevig genoeg zijn zodat je kat er gemakkelijk op klimt en ook kan liggen met z’n volle gewicht.
  • Beslis op voorhand waar je de plankjes wil bevestigen. Begin met een plankje dat je laag bij de grond bevestigt zodat je kat een opstapje heeft. Bevestig de rest van de plankjes op verschillende hoogtes. Zo krijg je een simpele, maar leuke klimmuur voor je kat.
  • Bekleed de plankjes eventueel met een zachte stof of plaats een warm kattenbedje op 1 van de bovenste plankjes.

Baasjes die de klimmuur van hun kat spannender willen maken, kunnen nog allerlei extra toevoegingen doen. Werk bijvoorbeeld met klimtouwen die je stevig aan de plankjes bevestigt of integreer een krabmeubel in de klimmuur dat je vastzet tegen de muur om een boomstronk na te bootsen. Of wissel de plankjes in voor kratjes – alles is mogelijk!

Klimmuur kat - Aveve

Een kattentipi maken

Katten vinden het fijn om zich heerlijk te verstoppen in hun eigen afgesloten plekje. Een zelfgemaakte kattentipi vormt een leuk rust- én speelhoekje voor je huisdiertje. Haal 3-4 stevige houten stokken in huis van elk ongeveer 0,5 m, touw, een paar nagels en een mooi stuk stof naar keuze. Als basis heb je een comfortabel kussentje en houten bodemplank in de vorm van het kussen nodig.

  • Leg het kussen en de houten bodemplank op de grond. Pak je houten stokken erbij. Je kan hiervoor 2 lange bezemstelen gebruiken die je in tweeën zaagt als je geen stokken vindt met de juiste grootte.
  • Heb je een vierkant of rechthoekig kussen? Plaats dan een steel aan elke hoek. Beweeg de stelen vervolgens naar het centrum van het kussen zodat ze elkaar raken aan de bovenkant. Als je een rond kussen hebt, doe je hetzelfde met 3 houten stokken.
  • Bind de stokken vast aan de bovenkant. Zorg ervoor dat ze niet meer uit elkaar kunnen. Gebruik ook een nagel of schroefje om de stelen goed op hun plaats te houden. Zo staan ze écht goed vast.
  • Drapeer het laken vervolgens over de constructie. Maak een rond gat in de stof zodat je de bovenkant van de tent erdoor kan schuiven. Maak onderaan ronde gaten in de stof waar je de onderkant van de stelen doorhaalt om het geheel goed vast te zetten.
  • Bevestig de houten stelen aan de bodemplank zodat je een echte tipi tevoorschijn tovert. Gebruik hiervoor nageltjes die je in de houten bodemplank bevestigt.

Twijfel je over je klusvaardigheden of wil je toch wat advies over je constructie? Dan vind je online handige bouwplannetjes terug die je wat extra kunnen helpen om zelf een kattentipi of een gelijkaardige constructie te maken.

Tipi kat - Aveve

Hengeltjes

Een hengeltje is 1 van de gemakkelijkste kattenspeeltjes om zelf te maken. Alles wat je nodig hebt is een stokje, een touwtje en een speeltje naar keuze. Maak het speeltje stevig vast aan het touwtje en bevestig het touwtje vervolgens aan het stokje. Je kan kiezen voor veertjes, speelgoedmuisjes, maar ook voor lichte knuffeltjes die je eventueel opvult met kattenkruid.

Wist je dat je ook gemakkelijk zelf een pomponnetje maakt? Je kan het aan het hengeltje bevestigen, maar ze zijn ook leuk als balletjes. Wikkel een beetje garen rond je vingers of een vork. Knoop het na een paar keren draaien in het midden vast en schuif het van je vingers of van het vork. Knip vervolgens alle lusjes aan de buitenkanten door. Daarna maak je de pompon zo klein als je zelf wil.

Baasje speelt met kat - Aveve

Kussentjes en knuffeltjes met kattenkruid

Katten zijn dol op kattenkruid en op valeriaan. Maak zelf kussentjes en knuffeltjes die je opvult met gedroogd kattenkruid of valeriaan. Je kiest zelf welke stof je gebruikt voor je creaties, maar ga wel steeds voor materiaal dat veilig is voor je huisdiertje. Naai het kussentje of knuffeltje vervolgens goed dicht zodat je kat het niet meteen stukbijt of openhaalt met z’n scherpe nageltjes.

Ben je niet zo goed in naaien? Ga dan op zoek naar een eenzame sok die je vervolgens opvult met kattenkruid. Gebruik eventueel ook wat vulling die je gebruikt voor teddyberen zodat je niet de gehele sok hoeft op te vullen met de gedroogde blaadjes. Bind de sok goed dicht. Zo kan je kat er heerlijk in bijten en ermee gooien.

Een speeldoos voor je kat maken

Een simpele kartonnen doos mag niet ontbreken als je zelf kattenspeeltjes wil maken. Een of meerdere grote dozen tover je in een mum van tijd om in een echt doolhof door er kartonnen tussenschotten in te bevestigen. Maak 2 openingen in 2 verschillende zijden zodat je kat naar binnen en naar buiten kan. Verstop lekkere snacks en leuke speeltjes in het doolhof.

Let wel op dat de doos groot genoeg is zodat je kat er gemakkelijk in kan bewegen. Voorzie voldoende ruimte tussen de verschillende tussenschotjes en zorg ervoor dat je ze stevig vastmaakt.

Baasje speelt met kat - Aveve