Je kat verveelt zich: de leukste speeltjes en spelletjes voor katten die zich vervelen
Een kat die zich niet verveelt en het steeds naar z’n heeft, is een gelukkig en gezond huisdier. Lees alle handige adviezen door zodat je kat zich geen seconde kan vervelen bij je thuis.
Een perfect huisje voor je katten? Dat maak je met de juiste producten!
Klik door naar volgend onderdeel van dit artikel:
Hoe weet je of een kat zich verveelt?
Je kat verveelt zich. Maar hoe zie je het eigenlijk aan de lichaamstaal van je diertje dat ‘ie zich niet vermaakt? In de meeste gevallen haalt je lieveling – je raadt het al – kattenkwaad uit. Een verveelde kat heeft niets om op te ‘jagen’, omdat er te weinig prikkels zijn. Bovendien raakt je kat na een tijdje ook gefrustreerd omdat er zo weinig te doen is. Wat zijn de signalen van verveling bij je kat?
- veel en luid miauwen
- krabben en bijten aan meubels
- vaker dan gewoonlijk wassen
- overmatig eten of juist niets meer eten
- actieve buien
- futloosheid
- veel slapen
- haarverlies
- je kat vernielt z’n speeltjes
- ongelukjes achterlaten naast de kattenbak
Een kat kan zichzelf prima vermaken, maar een dagelijkse portie aandacht van hun baasje is zeer belangrijk. Een kat heeft nood aan ongeveer een halfuurtje speeltijd per dag met het baasje. Je deelt de speelmomentjes op in meerdere kleine sessies zodat je kat geprikkeld blijft.
Je maakt de speeltijd leuk en spannend met het juiste kattenspeelgoed , maar ook door verschillende knuffelmomentjes in te lassen. Vertroetel je kat regelmatig om jullie band te versterken. Je kat vindt het erg fijn om zich heerlijk tegen je aan te vlijen nadat ‘ie eerst flink geravot heeft.

Wat zijn leuke speeltjes voor katten die zich vervelen?
Leuke speeltjes zijn het ideale middel om in te zetten als je kat zich verveelt. Er zijn erg veel verschillende soorten kattenspeelgoed op de markt. Het is steeds een goed idee om verschillende soorten uit te proberen en zo te kijken welke speeltjes je huisdiertje het leukste vindt.
Werk met een wisselsysteem. Berg een deel van het speelgoed regelmatig op nadat je er een langere tijd mee gespeeld hebt. Je kat raakt namelijk aan de speeltjes gewend en ziet ze na een tijdje als een gemakkelijke ‘prooi’ die al lang gevangen is en nu gewoon maar wat in een hoekje ligt. Als je het oude speelgoed opbergt, haal je een ander deel uit de kast waar je kat weer een poosje zoet mee is.
Wat zijn leuke speeltjes voor katten die zich vervelen?
Hoe speel je met je kat?
Bouw aan een goede band door samen met je kat te spelen. Het is mooi om te zien hoe fijn je huisdiertje het vindt. Daarbovenop is een flinke portie beweging ook nog eens gezond – zowel fysiek als mentaal. Voor binnenkatten is samen spelen een must zodat je het jachtinstinct voldoende prikkelt. En ten slotte krijg je de kans om spelenderwijs je kat van alles te leren, zoals apporteren bijvoorbeeld.
Hoe vermaak je een (binnen)kat? Er zijn enkele zaken waar je rekening mee houdt als je samen met je kat wil spelen en stoeien.
- Katten spelen vaak met hun nagels en tanden. Wanneer ze hun ‘prooi’ vastpakken, bijten ze er vaak in of gooien ze ‘m een aantal keren in de lucht. Het is normaal kattengedrag. Gebruik daarom altijd speeltjes om te voorkomen dat je kat je handen of voeten als prooi behandelt. Hou bovendien je handen en voeten zoveel mogelijk op afstand tijdens jullie spelletjes.
- Zorg voor speelgoed waar katten zichzelf prima mee vermaken. Rollende speeltjes, zoals balletjes of speelgoedmuizen, vinden ze vaak fantastisch. Bewegend speelgoed op batterijen geeft ook gegarandeerd plezier. Zorg voor klimgelegenheden : hier beleeft je kat veel pret aan en het is ook nog eens goed voor de ontwikkeling van de spieren.
- Je hebt leuk speelgoed gekocht, maar je kat doet er niets mee. Wat doe je dan als je kat zich verveelt? Een handig trucje is het kat- en muisspel: laat het speelgoed langzaam ergens achter verdwijnen. Zo boots je het gedrag van een muis na die zich verstopt in een holletje. Het jachtinstinct van je kat zorgt ervoor dat ‘ie het verdwenen speeltje te pakken wil krijgen.
- Verspreid het speelgoed door het huis. Zo stimuleer je je kat en blijft het speelgoed leuk.
Vooral kittens spelen graag met elkaar. Een volwassen kat doet het niet zo snel als z’n jongere soortgenootjes, maar vindt het vaak ook wel fijn om af en toe te stoeien. Twee katten die aan elkaar gewend zijn, willen nog weleens een vriendelijke krachtmeting laten zien. Het is een normale gang van zaken en het is meestal ook weer vlug voorbij.
Veel kattenbaasjes maken zich schuldig aan een veelgemaakte fout tijdens de speelmomentjes: ze houden het speeltje te dicht in het gezichtsveld van hun kat. Katten kunnen hun speeltjes niet goed scherpstellen als je ze te dichtbij houdt. Hou het speeltje dus steeds op zo’n 2 à 6 meter afstand als jullie samen spelen.

Vervelen buitenkatten zich ook?
Buitenkatten leiden vaak een avontuurlijk leven. Het is dus zeldzaam dat een buitenkat zich echt verveelt. Ze jagen ‘s ochtends op prooien, gunnen zichzelf daarna een heerlijk middagdutje om vervolgens opnieuw op jacht te gaan en ‘s avonds lekker thuis binnen te strompelen. Toch is het ook belangrijk dat je regelmatig met je buitenkat knuffelt en speelt om jullie band te versterken.
Kun je zelf kattenspeelgoed maken?
Je kat is vaak al gelukkig met een simpele kastanje, een lege wc-rol of een prop oud papier. Zelfs een boodschappentas of een kartonnen doos leveren uren speelplezier op. Kattenspeelgoed maak je dan ook gemakkelijk zelf. Maak bijvoorbeeld een kattenhengel door een aantal veren aan een stukje touw en stokje te knopen. Beweeg je zelfgemaakte hengel heen en weer en laat je kat de veren vangen.
Let wel steeds op dat je geen materiaal gebruikt dat gemakkelijk stukgaat. Gebruik veilige en bij voorkeur ook duurzame materialen waar je kat in mag bijten en aan mag krabben.
Katten gaan in de natuur zelf op jacht om te kunnen eten – gedrag dat nog steeds deel uitmaakt van het natuurlijke gedrag van je huisdiertje. De voeding spelenderwijs verstoppen, is dus steeds een prima én een uitdagend idee.
