Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Strelitzia nicolai verzorgen: je complete gids

Met z’n grote, weelderige bladeren en tropische uitstraling is de Strelitzia nicolai een absolute blikvanger in huis. Zo’n aanvulling in je urban jungle transformeert je winterblues tot zomerse charme. In deze gids ontdek je alles over hoe je je Strelitzia verzorgt, waar je die het best zet en meer.

Standplaats: licht, temperatuur & luchtvochtigheid

De Strelitzia nicolai groeit het best in helder, indirect zonlicht is ideaal. Hoewel een volwassen plant ook direct zonlicht verdraagt, zijn jongere planten iets gevoeliger. Kies z’n plekje dus zeker zorgvuldig.

In de zomer mag je paradijsvogelplant op een beschut plekje op je terras genieten van de warmte. Eigenlijk gedijt die op elke tochtvrije plek in een temperatuur tussen 18 °C en 27 °C.

Voorkom dat je hond of kat knabbelt aan je Strelitzia. Hoewel de plant niet dodelijk is, is die niet veilig om te eten.

Door z’n tropische oorsprong houdt de Strelitzia nicolai van een hoge luchtvochtigheid. Besproei de bladeren regelmatig of voorzie een luchtbevochtiger om ‘m helemaal tot z’n recht te laten komen.

Strelitzia nicolai in een pot in een woonkamer - Aveve

Tip: zie je soms korrelige witte stipjes op de bladeren? Als die eruitzien als kleine bergjes zout, is de kans groot dat er wat kalk uit het water van je kraan via de bladeren naar boven komt. Dat is geen enkel probleem. Besproei de bladeren met wat water en wrijf ze droog met een zachte doek.

Niet enkel krijg je zo de kalk weg, je herstelt de zomerse glans van je bladeren én verzekert dat die instromend zonlicht vlot opnemen.

Strelitzia water & voeding geven

Geef je Strelitzia nicolai regelmatig water, de bovenste laag van de potgrond mag licht vochtig blijven. Vermijd natte voeten om de wortels van je plant gezond te houden.

Tijdens de lente en zomer geef je het best als ondersteuning voor z’n groeiperiode elke 2 weken wat kamerplantenvoeding. In de herfst en winter heeft je plant minder water en geen extra voeding nodig.

Een vrouw in een lichtgrijze trui besproeit de Strelitzia nicolai met een donkergrijze plantenspuit - Aveve

Stekken, snoeien & verpotten

Als je Strelitzia in z’n element is, groeit de oersterke plant elk jaar een beetje groter en imposanter. Je ziet het duidelijk aan nieuwe bladeren die regelmatig de kop opsteken.

Strelitzia verpotten

Verpot de plant elke 2 à 3 jaar naar een grotere pot met een doorlatende potgrond, bij voorkeur in de lente. Gebruik een stevige pot, want je Strelitzia kan groot en zwaar worden.


Strelitzia snoeien

Verdort er af en toe een blad? Dat is perfect natuurlijk. Je plant is nog steeds gezond. Bruine of dorre bladeren mag je eenvoudigweg wegknippen om een frisse uitstraling te bewaren. Snoei zo’n stengel tot ongeveer 2 centimeter van de kern van je plant.

Als je geen dorre bladeren ziet, hoef je je plant ook niet te snoeien. Groeit die te hoog en dreigt je mooie blikvanger z’n plekje te ontgroeien? Dan snoei je die het best niet. Te sterk snoeien verzwakt je plant.

Groeit een enkele stengel veel hoger en verder dan de rest? Dan is het wel in orde om die ene stengel te snoeien aan de kern. Zo hou je de plant nog steeds gezond.

Er bestaan verschillende andere mogelijkheden om z’n groei in toom te houden:

  • Verpot je plant even niet, zo vertraag je z’n groei en vergroot je de kans dat verzwakte bladeren vanzelf verdorren. Je laat de plant zo zelf bepalen hoe die het best kleiner blijft.
  • Als je plant meerdere kernen heeft, kan je die splitsen. Verdeel voorzichtig het wortelsysteem in 2 en plant ze in 2 kleinere potten.

Stekken

Tot slot is het perfect mogelijk je Strelitzia te stekken, als je heel voorzichtig bent. Net zoals wanneer je snoeit, moet je om te stekken het wortelsysteem splitsen.

  1. Wacht tot je Strelitzia een nieuwe uitloper krijgt.
  2. Haal je Strelitzia uit de pot en verwijder voorzichtig zo veel mogelijk aarde.
  3. Ontwar de wortels van de nieuwe uitloper heel zorgvuldig van die van de moederplant. Bij een jonge scheut hoort dat vrij gemakkelijk te zijn.
  4. Verdeel de wortelkluit in 2. Moet je enkele wortels doorsnijden? Gebruik dan een ontsmette schaar om beide planten te beschermen.
  5. Verplaats je stekje naar een pot met verse grond en hou die licht vochtig. Vermijd direct zonlicht, maar geef ‘m een heldere standplaats om z’n nieuwe leven te starten.

Als een nieuw blad opgerold vast zit, help je die het best door frequent wat water te sproeien. Hogere luchtvochtigheid helpt het proces. Probeer ‘m niet open te trollen met je handen, dat leidt vaak tot scheurtjes. Hoewel scheurende bladeren voor de paradijsvogelplant heel natuurlijk zijn, wil je ze niet zelf in de hand werken.

Strelitzia nicolai in een witte pot naast een rotan stoel. - Aveve

Bloei: paradijsvogelbloemen

Als kamerplant bloeit de Strelitzia nicolai helaas niet snel. Zo’n plant bloeit ten vroegste pas vanaf dat die een hoogte van 2,3 tot 3 meter bereikt.

Bloeit je plant toch? Dan krijgt die zwart-witte paradijsvogelbloemen, in tegenstelling tot de gekleurde bloemen van de Strelitzia reginae.

Problemen & ziektes oplossen

De Strelitzia is een sterke plant, maar ook de sterkste plant heeft soms een mindere dag. Zie je iets ongewoons? Dan vind je de oplossing vast in dit overzicht.

Uitzicht Strelitzia

Oorzaak & behandeling

Scheurende bladeren Bruine bladeren

✔ Scheurende en bruine bladeren zijn natuurlijke fenomenen bij de Strelitzia. Je hoeft je dus geen zorgen te maken, je plant stelt het goed.

✔ Planten op het terras scheuren sneller door de wind. Verplaats je Strelitzia naar een beschuttere plek.

Krullende bladeren Nieuw blad opent niet

✘ Lage luchtvochtigheid

✔ Besproeien of een luchtbevochtiger gebruiken

Als nieuwe bladeren niet uitrollen, open je die het best niet handmatig. De kans is groter dat je blad gezond en onbeschadigd blijft, als het natuurlijk uitrolt.

Gekreukte bladeren Donkere bladeren Trage groei

✘ Te weinig licht

✔ Dichter bij een raam plaatsen

Bruine vlekken

✘ Te veel water of te droge lucht

✔ Minder water geven, meer besproeien

Gele bladeren

✘ Te veel water

✔ Geef minder of minder frequent water

Slappe of zachte stengels Geknakte stengels

✘ Wortelrot, moeilijk te redden

✔ Probeer bij beginnende slapheid alle potgrond te vervangen door drogere grond.

✔ Als de stengels zacht blijven en de bladeren gaan hangen, probeer dan stekjes te nemen om nieuwe planten te starten.

✔ Snoei een geknakte stengel

Witte, zwarte of gele stipjes

✘ Witte stipjes: wolluis, trips, spint of kalkresten

✘ Zwarte, gele of groene stipjes: bladluis of dopluis, komt weinig voor bij stevige kamerplanten zoals dracaena

Isoleer je Strelitzia zo snel mogelijk van andere planten

✔ Behandel met een insecticide voor kamerplanten zoals aangegeven in de handleiding tot het volledig weg is

Alternatieven voor de Strelitzia

Zoek je een vergelijkbare plant met een ander karakter? Deze planten zijn het perfecte alternatief voor iedere voorkeur:

  • De rubberplant of de goudpalm: perfect voor een grote statementplant.
  • Monstera: de trendy gatenplant is makkelijk te onderhouden en geeft een tropische vibe.
  • De Alocasia vergt iets meer zorg, maar voorziet dezelfde indrukwekkende wowfactor als je Strelitzia.

Niet zeker of je de juiste plantengids vond? Weet je misschien nog niet welke plant bij je past? Krijg dan advies op maat in de Aveve-winkel in je buurt.