Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Een bananenplant of musa verzorgen

De musa of bananenplant brengt een stukje tropisch regenwoud in je huiskamer. De grote, groene bladeren vangen veel licht en verdampen wel wat vocht. Verwen deze flinke groeier dan ook met een lichte standplaats en voldoende water. In ruil geeft de bananenplant je het echte junglegevoel in je interieur! Ontdek onze adviezen om je bananenplant te verzorgen.

De bananenplant of musa, een groene aanwinst

Het eerste wat opvalt aan de tropische bananenplant of Musa ‘Tropicana’? De imposante groene bladeren, natuurlijk! De musa of bananenplant is een plant uit de familie van de Musaceae die vele soorten kent. Oorspronkelijk komt de bananenplant uit het warme Zuidoost-Azië en Australië, maar je vindt de plant ook terug in tropische gebieden waar ze ‘m kweken voor de vruchten.

Er bestaan wel 400 verschillende soorten van de bananenplant, maar in onze huiskamers vind je het vaakst de Musa ‘Tropicana’ of Musa ‘Dwarf Cavendish’ terug. Het zijn relatief kleine kamerplanten en worden daarom ook weleens dwergbananenboom genoemd. Veel dwerg is er niet aan, want met de juiste verzorging kan je musa uitgroeien tot een mooie kamerplant van wel 2 meter hoog.

Nog meer weetjes over de bananenplant:

  • Of je bananenplant ook effectief bananen produceert? Binnenshuis krijgen bananenplanten geen bananen. Ze hebben daarvoor minstens 6 uur volle zon per dag nodig en dat halen de meeste huiskamers niet. De plant moet ook een hoogte van minstens 2 meter bereiken om bananen te ontwikkelen.
  • Ook buiten is het niet evident om bananen te kweken. Met perfecte condities en zachte winters kunnen er zich bananen ontwikkelen aan de Musa 'Cavendish'. Aan de Musa 'Basjoo' sowieso niet. Maar in een koude winter sterven bananenplanten bovengronds af waardoor ze een nieuwe stam moeten ontwikkelen. En er groeien meestal pas bloemstengels in een tweejarige stam. Daardoor krijg je dus zelden vruchten.
  • De bekendste soort is de Musa ‘(Dwarf) Cavendish’: de banaan die in elke winkel te koop ligt! Maar ook de Musa ‘Tropicana’ is een populaire kamerplant.

De bananenplant of musa, een groene aanwinst - Aveve

Bananenplant water geven

Als je een bananenplant water wil geven, hou je rekening met de hoge vochtbehoefte. Je kleine bananenboom verbruikt namelijk veel water via de grote, groene bladeren. Met een plekje in de zon ontsnapt er extra veel vocht waardoor de waterbehoefte in de lente en zomer hoger is dan in de winter en herfst. Gelukkig is het verder niet moeilijk om een bananenplant te verzorgen.

  • Houd de potgrond altijd lichtvochtig. Check regelmatig en laat de grond zeker niet uitdrogen. In de lente en zomer is het nodig om de potgrond wat vaker nat te maken.
  • Geef ook niet te veel water in 1 keer. Geef het water in kleine hoeveelheden, meerdere keren per week. Zo blijven de wortels van je bananenplant in topconditie.
  • Besproei de bladeren 1 of 2 keer per week met een plantenspuit. Zo boots je een vochtig tropisch klimaat na voor je musa. Besproei de bladeren niet op het heetst van de dag. In de zomer doe je het best ‘s avonds als de temperatuur al wat gezakt is.
  • Een musa of bananenplant verbruikt veel water waardoor het een ideale kamerplant is voor een handig watersysteem. Voeg ook hydrokorrels toe op de bodem zodat de plant langer geniet van een watervoorraad.

Hoeveel water je je bananenplant mag geven, hangt af van de maat plantenbak en de plant. Hoe groter de bloempot, hoe meer water er nodig is. Voelt de grond na een weekje nog steeds erg nat? Dan geef je te veel water aan je bananenplant. Controleer het regelmatig door je vinger diep in de aarde te steken.

Afbeelding van een bananenplant in het zonlicht - Aveve

Tip: Verwen je musa of bananenplant door ‘m in een zomerse regenbui te zetten. De plant vindt het heerlijk om besproeid te worden en de zomerregen spoelt stof en eventueel ook ongedierte in een vroeg stadium van de grote bladeren. Plaats de plant na de regenbui niet meteen in de hete middagzon zodat de bladeren niet verbranden.

Wat is de beste plek voor een bananenplant?

Wie een bananenplant verzorgt, houdt in de eerste plaats rekening met de standplaats van de bananenplant. De musa houdt van zonnebaden. Reserveer daarom een plekje met veel zonlicht voor je tropische vriend. Dicht bij een raam dus, gericht naar het oosten of het westen.

Zuidelijk gericht kan ook, maar dan plaats je de bananenplant beter wat verder van het raam. Zeker in de zomer, wanneer de zon veel intenser schijnt. Zo bescherm je de bladeren tegen zonnebrand. Een raam op het noorden is minder geschikt voor je musa.

De meeste bananenplanten – met uitzondering van de Musa basjoo – zijn niet geschikt voor buiten in ons klimaat, omdat ze niet winterhard zijn en hogere temperaturen nodig hebben. Je bananenplant heeft een minimale temperatuur van 10 °C nodig ‘s nachts en overdag minimum 14 °C.

Bananenplant bij het raam – Aveve

Voeding voor de bananenplant

Geef je musa in de lente en de zomer om de 2 weken wat vloeibare meststof voor groene planten. Je bananenplant groeit namelijk snel en heeft daarom nood aan relatief veel voeding. In de herfst- en wintermaanden gaat de plant in rust waardoor je geen meststoffen moet geven.


Kan je een bananenplant stekken?

Een bananenplant is een populaire kamerplant om te stekken. Je kan je musa namelijk gemakkelijk vermeerderen met de nieuwe scheuten die de plant zelf produceert, ook weleens de ‘pups’ genoemd.

  • Laat de pups eerst even goed groeien. Als de scheuten voldoende sterke wortels hebben ontwikkeld, is het gemakkelijker op eigen benen staan. Wacht daarom met stekken tot de pups ongeveer 10 centimeter groot zijn.
  • Plaats de pups elk afzonderlijk in een nieuwe pot en houd de potgrond lichtvochtig. Zet het potje op een plekje in de halfschaduw en besproei de pup vervolgens 2 tot 3 keer per week.

Een bananenplant verpotten

De musa is een razendsnelle groeier. Sommige soorten worden zelfs tot 2 meter hoog. Je bananenplant groeit vaak zo snel dat je ‘m elk jaar een grotere pot moet geven. Je bananenplant verpotten doe je het best in de lente, vanaf maart. Kies een pot die ongeveer 20% groter is dan de vorige om de plant voldoende groeiruimte aan te bieden.

Gebruik universele potgrond om je bananenplant te verpotten. De nieuwe potgrond biedt meer voedingsstoffen en een grotere plantenbak staat gelijk aan meer water. Voor een bananenplant geldt steeds: hoe groter de pot, hoe beter!

Afbeelding van een musa in een pot - Aveve

Help, mijn bananenplant heeft last van...

Heeft je bananenplant last van bruine of gele bladeren? Of laat je kamerplant z’n prachtige groene bladeren plots hangen? Eerste hulp bij problemen met het handige schema! Waar heeft je plant precies last van?

Mijn plant heeft last van...

De oplossing is...

overdreven bladverlies

Je bananenplant krijgt te weinig water of licht.

Controleer de potgrond en de standplaats Is de potgrond te droog en de standplaats te donker? Geef je plant dan meer water en verplaats ‘m naar een lichte plek.

gele bladeren of gele gloed

Je plant staat te veel in de zon of warmte. Plaats je bananenplant 1 meter verder van het raam af en controleer of de grond nog voldoende vochtig is.

Heeft je bananenplant een buitenste blad dat geel is? Zo’n blad mag je gewoon afknippen. Zolang de plant nieuwe bladeren aanmaakt, komt het wel weer goed.

bruine bladeren of hangende bladeren

Je bananenplant krijgt te weinig licht en/of water.

Zet je musa op een plek met meer licht en geef wat meer water tot de potgrond lichtvochtig aanvoelt.

potgrond blijft vochtig na een paar dagen

Je bananenplant krijgt te veel water.

Geef nooit te veel water in 1 keer, maar trakteer je musa op enkele kleine gietbeurten per week.

bruine vlekken op de bladeren

Brandplekken of bruine vlekken wijzen op een combinatie van te veel licht in combinatie met te weinig water. Het is ook mogelijk dat het blad gescheurd is en de bruine puntjes een litteken vormen.

Zet de plant 1 meter verder van het raam en geef voldoende water.

te weinig groei van nieuwe bladeren

Je bananenplant krijgt te weinig licht.

Zet de plant op een plekje met veel natuurlijk daglicht om bladgroei te stimuleren.

wolluis, spint en ander ongedierte

Droge lucht is ideaal om vervelende beestjes te laten vermeerderen.

Benevel de bladeren van je musa regelmatig met een plantenspuit. Zeker in de winter wanneer de verwarming de lucht te droog maakt. Het zorgt ervoor dat de plant minder vatbaar wordt voor wolluis en spint.

Toch te veel last van deze belagers? Haal dan desnoods een gepast bestrijdingsmiddel in huis.

Waarom een bananenplant in huis halen?

Een bananenplant is een tropische aanwinst in je huis! De imposante groene bladeren brengen namelijk de jungle bij je naar binnen. Hoewel de plant nogal dorstig is en graag in de zon staat, is de bananenplant gemakkelijk te verzorgen, te verpotten en ook simpel om te stekken! Geef je vrienden bijvoorbeeld eens een stekje cadeau zodat de bananenplant of musa binnenkort hun interieur siert!


Onze medewerkers staan steeds voor jou klaar in de winkel met gericht advies. Je vindt er alles wat je nodig hebt voor je dieren, de tuin en om heerlijke lekkernijen op tafel te toveren.

Vind een winkel in je buurt