Planten in de badkamer: alles wat je wil weten
Planten in jouw badkamer zetten is een topidee! Met enkele planten tover je jouw badkamer om tot een klein paradijs. De planten zijn dol op de hoge luchtvochtigheid én ze zuiveren de lucht in je badkamer. Stralend én gezond dus!
Bekijk onze producten om kamerplanten te verzorgen.
De leukste planten om in jouw badkamer te zetten
Planten kiezen voor je badkamer is super gemakkelijk. Een groot deel kamerplanten zijn tropische planten die groeien in een warm en vochtig klimaat. Deze natuurlijke leefomstandigheden boots je dus perfect na in je badkamer.
Ga je planten in de badkamer of op je toilet plaatsen? Hou steeds rekening met de natuurlijke lichtinval. Vele planten houden van veel natuurlijk licht, sommige planten staan ook prima in een ruimte met meer schaduw. Maar in een badkamer zonder natuurlijk licht overleeft geen enkele plant.
Hou ook rekening met de gemiddelde temperatuur in je badkamer. De meeste planten houden van een constante temperatuur en verdragen drastische temperatuurschommelingen niet al te best.
De leukste badkamer planten voor je op een rijtje!
Nephrolepis exaltata (krulvaren)
Een echte topper om in de badkamer te zetten is de krulvaren. Deze tropische schoonheid is een sterke en gemakkelijke plant die het bijna overal goed doet. Met z’n weelderige bos groene bladeren zuivert de krulvaren toxische stoffen en schimmels uit de lucht.
Heb je kleine kinderen of huisdieren? Geen nood, de krulvaren is niet giftig. Laat je lievelingen maar naar hartenlust spelen in de buurt van de krulvaren.
Je varen houdt niet van directe zon en gedijt het best op een warm plekje met veel natuurlijk licht. Ook een plaats met een beetje schaduw verdraagt ‘m wel. Als tropische plant geniet je krulvaren van een ruimte met een hoge luchtvochtigheid. Daarom is een plekje in de badkamer ideaal. Zet je de varen niet in de badkamer? Benevel de bladeren dan regelmatig met een plantenspuit.
- Water: Potgrond licht vochtig houden / Water geven met een schaaltje onder de pot
- Standplaats: Uit de zon en uit de tocht / Warm, licht en vochtig
- Veilig voor kinderen en huisdieren? Nee

Calathea (pauwenplant)
De tropische Calathea heeft bladeren met unieke patronen die jouw badkamer meteen opvrolijken. Bovendien zuiveren z’n mooie bladeren de lucht van giftige stoffen en laten ze zuurstof en waterdamp terug los.
's Avonds sluit de plant de bladeren met een zacht geritsel. De Calathea rolt z’n blaadjes op voor de nachtrust en rolt ze bij het ochtendgloren weer uit.
De van oorsprong Braziliaanse Calathea doet het enorm goed in een badkamer met wat minder natuurlijke lichtinval. Je badkamer hoeft dus niet te baden in het licht om deze plant te plezieren. Een ideale plant dus om dat donkerdere hoekje van je badkamer mee op te fleuren.
- Water: Potgrond licht vochtig houden
- Standplaats: Op een schaduwrijk plekje, weg van ramen / Warm en vochtig
- Veilig voor kinderen en huisdieren? Nee

Spathiphyllum (lepelplant)
Een kanjer om in een lichte badkamer te plaatsen is de tropische lepelplant. Deze luchtzuiverende plant vraagt weinig verzorging en is dus ook voor de beginnend plantenliefhebber een aanrader. Laat je Spathiphyllum z’n bladeren hangen? Geen nood, je kikkert ‘m zo weer op met een gietbeurt.
Heb je geen plaats in de badkamer? De lepelplant, met z’n groene bladeren en mooie witte kelken, groeit in elke kamer goed. Benevel de blaadjes af en toe met een plantenspuit om je lepelplant gezond te houden.
Hou je plant wel uit de buurt van nieuwsgierige kinderen en huisdieren. De lepelplant is giftig. Zet je plant dus op een hoge plank of meubel, buiten bereik van speurneuzen.
- Water: Potgrond licht vochtig houden
- Standplaats: Op een licht plekje, uit de zon
- Veilig voor kinderen en huisdieren? Nee

Tillandsia (luchtplant)
Een bijzondere plant voor je badkamer is de Tillandsia. Deze plant, ook wel luchtplant genoemd, heeft nauwelijks wortels en haalt voedingsstoffen uit de lucht via huidmondjes op z’n bladeren. Je hoeft de Tillandsia dus niet in een pot te plaatsen, hang ‘m gerust omhoog, bijvoorbeeld aan een stang.
De groene Tillandsia heeft het enorm naar z’n zin in een vochtige, lichte badkamer. Hier haalt de plant alles wat ‘m nodig heeft om goed te groeien uit de lucht. Een extra dompelbadje zo af en toe houdt je luchtplantje in topvorm. Laat je plant nadien wel goed uitdruppelen.
Staat je Tillandsia niet in de badkamer? Dan benevel je ‘m af en toe met een plantenspuit. In de badkamer besproei je de blaadjes enkel als ze te fel krullen.
- Water: Regelmatig besproeien met een plantenspuit / Af en toe een dompelbadje
- Standplaats: Lichte plaats uit de volle zon / Hoeft niet in een pot
- Veilig voor kinderen en huisdieren? Nee

Bromelia
De bromelia brengt je in tropische sferen met zijn sierlijke bladeren en prachtige kleurenfontein. Hij is een prima luchtzuiveraar en de makkelijkste huisgenoot ever. Met een plekje in de badkamer doe je je Bromelia een groot plezier.
Ook voor absolute beginners is de bromelia een supergemakkelijke plant. Op tijd en stond water geven, meer houdt een Bromelia verzorgen niet in.
- Houd de potgrond licht vochtig.
- Geef water via het hart van de plant, ook wel de rozet genoemd.
- Bemesten of verpotten is overbodig. De bromelia bloeit maar één keer en dat houdt hij liefst 3 tot 6 maanden vol.
- Water: Water in de rozet doen als de potgrond droog aanvoelt
- Standplaats: Lichte standplaats uit de volle zon
- Veilig voor kinderen en huisdieren? Ja

Ficus pumila (kruipende ficus of dwergficus)
Zoek je een toffe klim- of hangplant voor je badkamer? De Ficus pumila heeft lange stengels met kleine, hartvormige blaadjes die in een lichte badkamer goed groeien. Ook een plekje met een beetje schaduw overleeft je dwergficus wel, maar dan groeit ‘m minder snel en dan vervagen de bladkleuren.
Om je plant wat voller te maken snoei je regelmatig wat oude of dunne stengels. Hierdoor gaat je stengel vertakken en nieuwe bladgroei stimuleren. Knip de stengels af met een ontsmette schaar, zodat je geen virussen of ongedierte overbrengt van andere planten.
De Ficus pumila geef je best een plaatsje uit de buurt van kleine kinderen en huisdieren.
- Water: Potgrond licht vochtig houden / af en toe benevelen met plantenspuit
- Standplaats: Op een licht plekje uit de volle zon / warm en vochtig
- Veilig voor kinderen en huisdieren? Ja

Adiantum (venushaar)
Misschien is een compacte, frisgroene plant met schattige blaadjes net wat je badkamer nodig heeft. Dan zit je goed met de Adiantum. Deze tropische plant is beter bekend onder de naam “Venushaar”.
De varen houdt niet van droogte, daarom is een plekje met een hoge luchtvochtigheid ideaal. Geef ‘m in je badkamer een plaatsje met veel licht maar hou ‘m uit de felle zon. Deze varen is een vrij compacte plant waardoor je ‘m bijvoorbeeld ook op de hoek van je wastafel kan plaatsen.
- Water: Potgrond licht vochtig houden / Water geven met een schaaltje onder de pot
- Standplaats: Op een licht plekje uit de volle zon / Warm en vochtig / Niet verplaatsen als ‘m goed staat
- Veilig voor kinderen en huisdieren? ja

Phalaenopsis (vlinderorchidee)
Vrolijk je graag je badkamer op met tropische bloemen? Kies dan een vlinderorchidee. Deze elegante plant komt uit de tropen en voelt zich ontzettend goed in het vochtige klimaat van je badkamer. Een goed verzorgde vlinderorchidee beloont je met bloemen die tot wel 3 maanden aan 1 stuk bloeien. Na een rustperiode gaat je orchidee zelfs nog een keer in bloei.
De vlinderorchidee heeft niet veel water nodig. Geef ‘m ongeveer om de 10 dagen een dompelbadje en laat ‘m nadien goed uitdruppelen. Als de potgrond droog aanvoelt is het tijd voor een nieuw dompelbad.
- Water: Af en toe een dompelbadje
- Standplaats: Op een licht plekje uit de zon en uit de tocht
- Veilig voor kinderen en huisdieren? Nee, kan de huid en het maag-darmstelsel lichtjes irriteren

Phlebodium Blue Star (blauwvaren)
Geef je badkamer de uitstraling van een jungle met de Phlebodium Blue Star. Deze tropische varen fleurt je hele badkamer op met z’n diep ingesneden, blauwgrijze bladeren die weelderig groeien. Als kers op de taart zuivert de blauwvaren giftige stoffen uit de lucht.
De blauwvaren is heel eenvoudig in onderhoud en dus een ideale plant voor mensen zonder groene vingers. Geef je varen af en toe wat water via een schaaltje en benevel de blaadjes regelmatig met een plantenspuit als de luchtvochtigheid in de kamer laag is. In de badkamer is de luchtvochtigheid hoog genoeg.
Jouw Blue Star staat perfect op een schaduwrijk plekje in de badkamer. Dat bootst het best de natuurlijke leefomgeving van je varen na.
- Water: Potgrond licht vochtig houden / Water geven met een schaaltje onder de pot
- Standplaats: Plekje met natuurlijk licht uit de zon / Schaduwrijk plekje / uit de tocht
- Veilig voor kinderen en huisdieren? Ja

De perfecte planten voor jouw toilet
Misschien wil je ook het kleinste kamertje in huis opleuken met een kamerplant? In de meeste toiletruimtes passen het best kleine plantjes. Heb je toch een grote lege hoek in je toilet? Zet er dan gerust een groter exemplaar neer.
Enkele suggesties om je wc op te vrolijken!
Opuntia (schijfcactus)
Kleine cactusplantjes zijn niet veeleisend en nemen heel weinig plaats in. Op het toilet staat je cactusplant het liefst van al achter een raam op de vensterbank. Zo krijgt je Opuntia veel licht en wat zon. Maar ook een plekje met weinig zon kan ‘m wel aan. Dan groeit je Opuntia gewoon minder snel.
De Opuntia is niet giftig maar de kleine stekels irriteren de huid. Op de wc staat je cactus uit de buurt van kleine kinderen en huisdieren.
- Water: Geef je plant ongeveer 1 keer om de 14 dagen water / Potgrond laten opdrogen tussen gietbeurten in
- Standplaats: Op een lichte plaats / enkele uren zon per dag / in de schaduw
- Veilig voor kinderen en huisdieren? Ja, wel stekels die prikken en irriteren

Dracaena (drakenbloedboom)
Heb je toch wat meer ruimte vrij op je toilet? Kies dan voor een grotere plant zoals de Dracaena of Drakenbloedboom. De sterke plant vraagt weinig onderhoud. Juist een beetje water en af en toe de bladeren benevelen met een plantenspuit.
In ruil daarvoor zorgt de Dracaena voor zuivere lucht in je kamer.
De Dracaena staat graag op een plekje met wat meer schaduw. Dus ook voor een wc-ruimte met minder lichtinval is de Drakenboom geschikt.
- Water: Enkel water geven als de potgrond droog is
- Standplaats: Op een lichte plaats / op een plekje in de schaduw
- Veilig voor kinderen en huisdieren? Nee

Senecio cephalophorus (kruiskruid)
De familie van de vetplantjes is enorm uitgebreid, maar ze zijn allemaal gemakkelijk in onderhoud. Je geeft ze alleen water wanneer de potgrond droog aanvoelt. De Senecio cephalophorurs is een makkelijke plant om een kleine toiletruimte mee op te fleuren.
Dit vetplantje is een sterke plant die houdt van veel natuurlijk licht. Maar ook op een plaats met een beetje meer schaduw overleeft ‘m wel. Heeft je toilet geen raam? Dan zet je het vetplantje best in een andere ruimte met een beetje meer licht.
- Water: 1 x in de 2 weken een scheutje water / Potgrond laten uitdrogen tussen 2 gietbeurten in
- Standplaats: Op een lichte plaats met enkele uren zon per dag / op een plaats met wat schaduw
- Veilig voor kinderen en huisdieren? Nee

Badkamerplanten verzorgen doe je zo
Kamerplanten verzorgen is best gemakkelijk als je weet waar je op moet letten. De meeste planten in je badkamer hebben niet veel extra aandacht nodig. Dit komt omdat een badkamer de natuurlijke habitat van vele tropische planten goed benadert. Zo zijn de meeste badkamers warm en de luchtvochtigheid is er hoger dan in andere kamers van je huis. De droom van vele tropische planten dus.
Enkele tips om je badkamerplanten gezond te houden:
Water geven
- Check regelmatig de potgrond van je planten met je vingers. Wanneer de potgrond droog aanvoelt heeft je plant dorst. Een lichtvochtige grond is het best.
- Water geven doe je best niet op het hart van de plant om rot te vermijden. Je lost dit op door je plant in een pot met gaatjes te zetten en via een schoteltje onder de plant water te geven.
- Vele planten houden ervan om af en toe een dompelbadje te krijgen. Je dompelt de wortels een tijdje onder in water en laat ze nadien heel goed uitdruppelen. Zo vermijd je wortelrot.
- Geef steeds kalkarm water, regenwater is ideaal en kost je niets.
- Veeg af en toe stof van de bladeren met een klam doekje. Dit houdt je plant vitaal en gezond.

Voeding geven
- Staat je plant net in verse potgrond? Dan hoef je ‘m de eerste 2 maanden geen extra voeding te geven. De nieuwe potgrond is rijkelijk gevuld met de nodige voedingsstoffen om je plant gezond en sterk te houden.
- De meeste planten maken een groeispurt in de lente en zomer. In deze periode geef je ze wat meer kracht om goed te groeien in de vorm van extra meststoffen. Je kiest de meststof die het best aansluit bij de noden van je plant.
- De regel is beter een beetje te weinig mest dan te veel. Volg de instructies op de verpakking voor de juiste dosering.
- In de winter stop je met bemesten. De plant is in rust en je mag hem dus ook iets minder water geven.
- Vraag raad aan een medewerker bij Aveve om de juiste meststoffen voor jouw plant te kiezen.

Onze aanraders om je badkamerplanten te voeden:
- Substral meststofstaafjes voor groene planten
- DCM meststofstaafjes voor groene planten
- Substral vloeibare mest voor kamerplanten
- Aveve vloeibare meststof voor kamerplanten
Een orchidee houdt van een aangepast dieet:
- Substral vloeibare meststof voor orchideeën
- Substral meststofstaafjes voor orchideeën
- Compo herstelkuur voor orchideeën
Nu weet je welke plant geschikt is om in je badkamer te zetten en welke plant het toilet moeiteloos opvrolijkt. Tijd dus om op zoek te gaan naar een Aveve-winkel bij jou in de buurt. Onze medewerkers helpen je graag verder.
