Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Grond voorbereiden in de moestuin

Voordat je begint met zaaien en planten van allerlei heerlijke groenten, is het voorbereiden van de grond in je moestuin erg belangrijk. Waar je allemaal op moet letten? Wij geven wat tips!

Hoe grond voorbereiden in de moestuin?

Een vruchtbare bodem is kruimelig en luchtig van structuur, waterdoorlatend en bevat veel humus en voedingsstoffen. Gebruik daarom bij de voorbereiding van de grond steeds een bodemverbeteraar voor moestuin. Maak de grond eerst goed los met een biovork of woeler. Spitten is niet nodig, hiermee verstoor je het bodemleven. Houd ook de zuurtegraad op peil, werk bij een te zure grond (pH lager dan 5,5) wat kalk door de grond, korrelkalk bijvoorbeeld. Of voeg bij een kalkrijke grond (pH hoger 7,5) wat tuinturf aan de bodem toe. Net voor het zaaien of planten kan je nog wat organische meststof inwerken. Deze worden geleidelijk opgenomen, zo maken je plantjes alvast een goede start.

Hoe weet ik of mijn moestuin de juiste zuurtegraad heeft?

Ben jij benieuwd of jouw grond de juiste zuurtegraad heeft? Neem dan een bodemstaal van circa 200 gram en kom ermee naar een AVEVE-winkel en laat je grond controleren. Zorg er wel voor dat je staal representatief is voor je tuin. Een representatieve bodemstaal maak je door 5 tot 10 deelstalen te nemen op verschillende plaatsen in je tuin. Doe deze deelstalen in een emmer en meng ze goed door elkaar. Schep van dit mengsel ongeveer 200 g in een zakje en laat dit analyseren in de winkel. Je hoort dan wat de pH-waarde is en daarnaast krijg je een goed advies over wat het beste is voor jouw grond. Natuurlijk kun je ook zelf de pH meten met een pH meter of pH-bodemtest.

9a0058fc-c3fe-4492-a192-a62800baee65.jpeg

Wanneer grond voorbereiden?

Idealiter begin je plannen te maken in januari-februari, en maak je de grond zaai- en plantklaar in maart. Zaaien onder glas kan vanaf eind maart, maar elk seizoen is echter anders. Ga je graag snel van start in de moestuin, overweeg dan een serre! Houd zeker rekening met de groeiperiode van het zaai- en plantgoed. Veel groenten hebben minimaal twee maanden nodig om goed te kunnen groeien. En voor vele groenten eindigt het oogstseizoen in september. Dus ook in juni kun je nog een moestuin in de volle grond beginnen. Voor een aantal voorjaarsgroenten zoals erwten en tuinbonen is het dan te laat, maar het overgrote deel van de groenten en kruiden kan dan nog gewoon de grond in. Denk maar aan pompoenen en courgettes.

3bcbab26-5520-4937-846e-a62800baeef6.jpeg

Grond voorbereiden met groenbemesters

Wanneer je in het najaar geen gebruik maakt van je moestuin, kun je in het najaar de grond al voorbereiden. Doe dit bij voorkeur met groenbemesters. Deze kun je vanaf augustus tot eind oktober in je tuin zaaien. Een groenbemester is niet geschikt voor consumptie, hoewel ze soms wel eetbaar lijken. Ze doen dienst als bodemverbeteraar en sommige soorten brengen stikstof in de bodem. Mosterd, facelia en lupine zijn graag geziene groenbemesters in de tuin. Ze bloeien leuk en zorgen voor massa’s nuttige insecten, dat komt je moestuin alleen maar ten goede. Lees hier meer over het groenbemesters.

29474a29-71fa-40bd-85b1-a62800baedcf.jpeg

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met