Leg bevorderen
Heb jij je kippen met name voor hun heerlijke eitjes? Ontdek dan hoe je hun leg bevordert en hoe je ze helpt gezonde eieren te produceren.
Hoe vormt mijn kip haar eieren?
Het leggen van een ei is een intensief proces. Je kip draagt vanaf haar geboorte dooiers bij zich. Als een dooier groot genoeg is, valt deze door een soort trechter naar de eileider. In een paar uur wordt het eiwit gevormd. Vervolgens maakt je hen nog twee schaalvliezen en duurt het 20 uur voordat deze hard zijn. Al met al kost het zo’n 25 uur om een ei te maken.
De leg bevorderen
Het aantal dooiers dat je kip bij haar geboorte heeft, bepaalt hoeveel eieren zij in haar leven kan leggen. Of al die eieren er ook echt komen, hangt mede af van jou. Zorg goed voor je hennen, dan is hun leg optimaal.
- Geef kwalitatieve legvoeding voor een intensieve leg.
- Verleng winterse dagen met kunstlicht .
- Geef goed drinkwater en ververs het dagelijks.
- Voorkom stress bij je kippen.
Laat je voor de juiste voeding voor je hennen gerust adviseren in je AVEVE-winkel.
Hoeveel eieren legt je kip?
Je kip legt in een periode van een paar dagen achtereen dagelijks een ei. Daarna heeft ze even rust en begint het proces weer opnieuw. Gemiddeld legt een hen vijf eieren per week, al verschilt het aanzienlijk per ras. De Leghorn en de Braekel zijn rassen die de meeste eieren leggen; ze geven bijna iedere dag een ei. Andere rassen die bekend staan om hun hoge eiproductie, zijn:
- Black Star
- Red Star
- Rhode Island Red
- Plymouth Rock
Hoe ouder een kip wordt, hoe minder eieren ze legt. Wel worden de eieren vaak groter van formaat.
Wat kan ik doen om de kwaliteit van de eieren te verbeteren?
Kijk allereerst naar de basisvoeding als je de kwaliteit van de kippeneieren wil verbeteren. Zorg voor een goede, samengestelde legvoeding. Daarmee bied je je hennen de juiste basis voor een sterk en gezond ei.
Met wat extra calcium zorg je voor extra sterke eierschalen. Geef je kippen daarvoor stukjes fijngestampte eierschaal als snack. Het is belangrijk dat je de eierschaal goed verpulvert. Anders gaan je hennen mogelijk hun eigen eieren kapotpikken. Ook regelmatig oesterschelpjes of een voedingssupplement geven zorgt voor sterke eieren. Laat je daarvoor adviseren in je AVEVE-winkel.
Daarnaast is het belangrijk je kippen gezond te houden. Hoe fitter ze zijn, hoe hoger de kwaliteit van hun eieren. Zorg voor hygiënische leefomstandigheden, rust, voldoende ruimte en afleiding.
Waarom legt mijn kip geen eieren?
Kippen hebben soms een legstop, bijvoorbeeld als ze in de rui zijn of in de winter. Er zijn ook rassen die amper eieren leggen, zoals de Seramo. Is er geen logische verklaring voor het uitblijven van eieren, dan heeft je hen misschien legnood. Dat is het onvermogen om een ei te leggen dat klaar is in de eileider. Legnood herken je aan één of meerdere van deze symptomen:
- De hen verlaat het nest niet.
- De hen perst lange tijd.
- De hen waggelt als een pinguïn.
- Verminderde tot geen eetlust.
- Trillende vleugels.
- Passief gedrag.
- Diarree.
Wat moet ik doen als mijn kip legnood heeft?
Neem altijd direct contact op met de veearts als je legnood bij een kip vermoedt. Dit is namelijk een gevaarlijke situatie voor een hen. Tref zelf al maatregelen voordat de arts komt. Zet de hen apart van de rest in een warme omgeving, best tussen de 28 en 32 graden, op een gaasbodem met daaronder een bak met warm water. De stoom die daar vanaf komt stimuleert de leg.Hanteer de hen wel voorzichtig, zodat het ei niet inwendig kan breken.Het kan ook helpen om wat slaolie in de cloaca van de kip te druppelen. Soms is het toedienen van extra calcium al voldoende om de leg te laten plaatsvinden.
Hoe voorkom ik legnood?
Om legnood te voorkomen, is het belangrijk dat kippen goed uitgebalanceerde voeding krijgen. De legkorrel moet bijvoorbeeld voldoende calcium bevatten.Ook de omgevingstemperatuur is erg belangrijk. Met een warmtebron voorkom je dat de omgevingstemperatuur te laag wordt. De kippen bevinden zich altijd in een aangename omgevingstemperatuur en legnood wordt voorkomen. De juiste omgevingstemperatuur verschilt per ras.