Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Onkruid in het gazon bestrijden

Als je houdt van een mooi grastapijt, zie je niet graag mos opduiken. Het breidt snel uit en verdringt het gras. We geven je tips om mos uit je gazon te verwijderen.

Welke soorten onkruid zie je het vaakst in je gazon?

Tuiniers steken heel wat tijd en moeite in hun mooie grasmat. Onkruid in het gazon is daarom ook de schrik van iedere tuinliefhebber – samen met dode planten, kale plekken en ongedierte. Bepaalde soorten onkruid zie je vaak in het gazon opduiken. Leer ze herkennen zodat je je gazon gemakkelijk en gericht onkruidvrij kan maken. Wat voor onkruid heb je in het gazon?

  • klaver
  • straatgras
  • (grote) weegbree
  • (kruipende) boterbloem
  • paardenbloem
  • madeliefjes
  • zilverschoon

Wanneer moet je onkruid in je gazon eigenlijk bestrijden? Het is belangrijk om te weten dat onkruid belangrijke voedingsstoffen wegneemt van je aangeplant groen. In een mum van tijd overwoekeren de ongewenste plantjes je hele gazon. Je kunt het onkruid in je gazon het best zo snel en zo volledig mogelijk bestrijden zodat het niet meer terugkomt.

Klaver in gazon - Aveve

Hoe kun je onkruid in je gazon bestrijden?

Het is nodig om je gazon regelmatig te maaien zodat je het onkruid kortwiekt. Je grasmat kan goed tegen een maaibeurt, maar de ongewenste plantjes verdwijnen erdoor. Heeft onkruid je mooie grasmat al te pakken gehad? Dan is het nodig om het onkruid op een efficiënte manier te bestrijden. Er zijn voldoende mogelijkheden om aan onkruidbestrijding te doen in je gazon.

Maai je gras niet te kort zodat mos geen kans krijgt. Hou ongeveer 3 cm aan voor een siergazon en 4 centimeter voor een speelgazon. Verwijder na de maaibeurt zoveel mogelijk maaisel.

Wist je dat onkruiden goed gedijen op een bodem die niet in balans is? Hoe onvruchtbaarder de bodem, hoe meer onkruid er groeit in je gazon. Een grasmat die je goed onderhoudt, heeft geen last van onkruid terwijl er wel gewoon zaadjes in waaien. Het is daarom een goed idee om je gazon te bemesten.

Gazon van grasmatten - Aveve

Hoe pak je de verschillende soorten onkruid in je gazon aan?

  • Heb je klaver in je gazon? Klavers wijzen op een gebrek aan stikstof in de bodem. Je pakt het probleem dus meteen bij de wortel aan door je gazon te bemesten met een stikstofrijke meststof, zoals Aveve Gazon Anti-mos en Aveve Gazon All seasons. Het gras krijgt een flinke duw in de rug. Maai het daarna wat korter.
  • Wist je dat je klaver in je gazon ook bestrijdt met bloedmeel? Bloedmeel is een organisch product dat rijk is aan stikstof. Gebruik je het in droge weersomstandigheden? Maak je gazon dan eerst even lichtvochtig zodat het meel zijn werk kan doen. Hou het gazon daarna ook vochtig om te voorkomen dat het bloedmeel een onaangename geur afgeeft.
  • Wil je paardenbloemen verwijderen uit je gazon? Paardenbloemen groeien goed op een calciumarme bodem. Verwijder de paardenbloemen door de grond te schoffelen of trek de plant met penwortel en uitlopers uit de grond. Je kan het gazon ook behandelen met een biologisch bestrijdingsmiddel voor tweezaadlobbigen.
  • Het is soms nodig om boterbloemen te bestrijden in je gazon. Schoffel de grond en verwijder de boterbloemen vervolgens met een onkruidtrekker of gewoon met de hand.

Onkruid in het gazon bestrijd je steeds met biologische middelen en op ecologische manieren die je gras niet beschadigen. Je voorkomt onkruid door je gazon te bemesten, bij te zaaien en te bekalken. Kalk neutraliseert de bodem. Strooi aan het einde van de winter wat kalk over je grasmat om je gazon een gezonde boost te geven. Kom langs in je Aveve-winkel voor advies op maat.

Telt mos ook als onkruid?

Mos komt vaak voor in het gazon. Het zorgt net zoals andere onkruiden voor problemen in de tuin. Het vormt een dikke bovenlaag op je gras waardoor het licht en water tegenhoudt. Je gazon kan bovendien niet meer verder groeien, omdat het niet wortelt in mos. Er zijn verschillende soorten mos, maar men heeft het vaak over ‘gazonvreters’ die de grasmat de meeste schade berokkenen.

Mos groeit op schaduwrijke plekjes, kan beter tegen een zure bodem en groeit in het vroege voorjaar sneller dan je gras omdat het lagere temperaturen en minder zonlicht nodig heeft. Het onkruid heeft dus in veel opzichten een streepje voor.

Waarom heb je last van mos in het gazon?

  • Er staan veel bomen, struiken en andere soorten beplanting bij je gazon. Mos groeit het best op vochtige en schaduwrijke plekken terwijl gras juist wat zonlicht nodig heeft. Het mos wint het zo van het gazon dat slecht groeit. Bovendien neemt beplanting dicht bij het gazon essentiële voedingsstoffen weg van het gras.
  • De grond is te zuur. Je gazon kan op een zure bodem niet voldoende voeding opnemen en verzwakt. Mos groeit sneller op zure bodems.
  • Je maait het gras te kort. Het gazon verliest de essentiële bovenlaag en mos neemt al snel het plekje in. Hou ongeveer 3 cm aan voor siergazon en 4 cm voor een speelgazon.

Mos in het gazon - Aveve

Mos bestrijden in je gazon

De beste manieren om mos te verwijderen in je gazon zijn kalk, organische meststoffen en ook door te verticuteren. Om mos op lange termijn te voorkomen, is het noodzakelijk om je gazon goed te onderhouden. Maai het gras en hou ongeveer 3 cm lengte aan voor je siergazon. Snoei de beplanting rond het gazon regelmatig zodat je gazon voldoende licht en voedingsstoffen krijgt.

  • Met kalk breng je de zuurtegraad van de bodem weer in balans. Je gras neemt de nodige voedingsstoffen zo beter op. Stem het kalken af op de bemestingsperiode van je gazon. Er moet minstens 6 tot 8 weken tijd tussen de kalking en bemesting zitten voor een goede groei.
  • Organische meststoffen geven je gazon een boost en gaan mos tegen. Het mos verkleurt erdoor en sterft uiteindelijk af. Organische meststoffen werken lang waardoor je gazon beter beschermd is tegen nieuw mos en andere soorten onkruid. Bij Aveve vind je een ruim aanbod terug, zoals Aveve Gazon Anti-Mos, Aveve Gazon All-In, Aveve Gazon Plus, Aveve Gazon All Seasons en Viano Bio-Press.

Gebruik een rotatieve meststofstrooier voor de beste verspreiding. Strooi de meststof op een droge grasmat, bij voorkeur vlak voor een regenbui.

Wanneer mag je je gazon kalken en bemesten? Regel tussen oktober en april de zuurtegraad van de bodem met gazonkalk. Bemesten doe je idealiter tussen maart en mei, minstens 6 tot 8 weken na de behandeling met kalk. Herhaal een bemesting in oktober zodat het gras beschermd is in de winter.

Verticuteren of niet verticuteren?

Het is een goed idee om je gazon te verticuteren als je grote stukken mos wil verwijderen. Door te verticuteren, belucht je je gazon en verwijder je de moslaag en ander organische materiaal dat in je grasmat blijft steken. Verticuteren maakt de grond losser waardoor de wortels van het gras meer zuurstof krijgen. Vul de gaten weer aan met meststoffen.

  • Wacht tot het mos is afgestorven voor je de verticuteermachine of -hark bovenhaalt.
  • Verticuteren kan alleen wanneer het minstens 14 °C is. De beste maanden zijn april/mei en september/oktober.
  • De snijdiepte om te verticuteren moet 3 à 5 mm zijn.
  • Heb je niet al het organisch materiaal losgekregen bij het verticuteren? Doe het dan nog eens, maar rij deze keer haaks of schuin op de eerste rijrichting.
  • Na het verticuteren ziet je gazon er erg schraal uit. Zaai kale plekken weer in met Aveve Herstelgazon en daarna met Aveve Gazon Bio – dan komt je gazon er snel bovenop!

Hoewel verticuteren meerdere voordelen biedt, is het mogelijk dat je mos liever wil verwijderen zonder te verticuteren. Dat is goed mogelijk als er slechts kleine mosplekken in je gazon aanwezig zijn. Ga in zulke gevallen voor de methode met kalk en organische meststoffen.

Gebruik een verticuteermachine voor grotere oppervlaktes of ga voor een verticuteerhark of -riek als je een kleiner gazon hebt. Lees meer over verticuteren in onze gids over onkruidbestrijdingsmiddelen.