Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Fruitvliegen en andere vliegen bestrijden: tips en oplossingen

Fruitvliegen en andere vliegen bestrijden doe je zonder problemen met de juiste tips en bestrijdingsmiddelen. Hoe kom je van die vervelende insecten af? We geven je graag uitleg over hoe vliegen te voorkomen, verjagen en bestrijden. En hoe fruitvliegen bestrijden een makkie wordt.

Fruitvliegen en andere vliegen: nuttig maar vervelend

Vliegen hebben een heel belangrijke functie: ze zijn de grote “opruimers” van dode dieren en planten. Vliegen vinden rottend vlees enorm aantrekkelijk. Ze eten ervan en leggen hun eitjes in het vlees. Samen met hun larven ruimen zo op enkele dagen tijd hele kadavers op. Heel nuttig, toch!

De fruitvlieg is dan weer handig om andere redenen. Wetenschappers gebruiken de fruitvlieg voor hun genetisch materiaal. Door testen te doen op de fruitvlieg ontdekken wetenschappers hoe ze gendefecten bij mensen kunnen omzeilen of genezen. Fruitvliegjes helpen ook bij het opruimen van organisch materiaal zoals fruit en etensresten.

Maar daarnaast zijn vliegen gewoon heel vervelend en vies. Vliegen zijn gevaarlijk voor je gezondheid. Ze zitten op rottend vlees en uitwerpselen en gaan daarna vrolijk op je eten zitten. Je kan je al wel voorstellen hoeveel ziektekiemen en bacteriën ze met zich meedragen.

Enkele weetjes over vliegen:

  • Fruitvliegen verspreiden schimmels, bacteriën en ziektes op fruit, groenten en planten.

  • Wat trekt vliegen aan? Vliegen komen vooral af op voedselresten, dode dieren en planten, uitwerpselen, vochtige bodems, andere dieren, plaatsen om te overwinteren zoals kieren in gebouwen of een rustige zolderkamer.

  • In België alleen al bestaan er duizenden soorten vliegen. Ze hebben zeker hun nut maar zorgen ook voor de nodige overlast.

  • Vliegen hebben geen tanden om te eten. Ze spuiten wat vocht op voedsel om er een papje van te maken. Dit zuigen ze op.

  • Een vlieg leeft een 5 tot 6 tal weken. Vrouwtjes leven iets langer dan mannetjes.

  • 1 vlieg legt wel tot 1000 eitjes in haar korte leven.

Afbeelding van een vlieg in close-up - Aveve

8 Tips om vliegen te voorkomen of te verjagen

Vliegen maken je soms helemaal gek. Ook je huisdieren ondervinden last van deze vervelende insecten. We geven je graag enkele tips om vliegen te verjagen of, nog beter, om vliegen te voorkomen:

1. De eerste tip is voor de hand liggend maar maakt een hemelsbreed verschil: plaats horren in ramen en deuren. Zorg ervoor dat vervelende insecten gewoon geen kans krijgen om bij je naar binnen te vliegen.

2. Vliegen wegjagen gaat ook met kruidnagel. Plaats kruidnagels tegen vliegen in schijfjes citroen of sinaasappel. Verspreid enkele schoteltjes op de tafel en hoppa: je hebt ineens veel minder last van vliegen en wespen.

3. Plant kruiden en planten die vliegen niet lekker vinden ruiken. De geur van lavendel en basilicum vinden vliegen echt degoutant.

4. Ook alles dat naar citroen ruikt vinden vliegen vies. Zo helpen citroenmelisse en citroengeraniums vliegen weg te houden.

5. Ruim etensresten onmiddellijk op. Veeg bijvoorbeeld geen kruimels op de grond en sluit vuilzakken goed af voor je ze weggooit.

6. Berg eten steeds goed weg. Zorg dat vliegen niet aan je eten kunnen. Steek voedsel bijvoorbeeld in afsluitbare containers.

7. Ruim uitwerpselen van dieren zo snel mogelijk op.

8. Poets regelmatig alle oppervlakken in je woning. Een goede hygiëne zorgt voor minder vliegen.

Afbeelding van een vliegenhor - Aveve

Hoe voorkom je fruitvliegjes?

In de zomer heb je het wel vaker voor. Je zit rustig van je glaasje wijn te sippen en daar zijn ze weer: fruitvliegjes. Waar komen toch al die fruitvliegjes vandaan? Fruitvliegjes komen van buiten. Ze zijn gek op rottend en gistend eten. De zoete geur van overrijp fruit vinden ze onweerstaanbaar. Daarom zie je ze ook vaak op bananen zitten.

Voorkomen is beter dan bestrijden. Met deze tips voorkom jij dat je last hebt van fruitvliegjes:

  • Ruim je etensresten meteen op en doe ze in een goed afsluitbare afvalcontainer.

  • Bewaar fruit in de ijskast. Of dek fruit af als je het niet in de ijskast legt.

  • Maak alles regelmatig schoon. Door een goede hygiëne houd je fruitvliegjes weg.

  • Gooi koffiefilters ook meteen in de vuilbak. Fruitvliegjes voelen zich uitstekend in koffiedik.

  • Doe meteen je afwas. Etensresten vinden fruitvliegjes heel lekker. Zeker glazen waar wijn, bier of frisdrank in zat zijn een waar festijn.

  • Goed verluchten helpt ook tegen deze kleine vliegjes. Ze houden niet van tocht.

  • Net als andere vliegen en wespen houden fruitvliegjes niet van basilicum, salie, dille, kruidnagel, lavendel en knoflook. Leg bijvoorbeeld wat kruidnagels met geperste knoflook op schaaltjes om fruitvliegjes weg te jagen. Ook met een lavendelplantje kom je van die kleine vliegjes af.

  • Berg je eten op in goed afluitbare dozen.

  • Was groenten en fruit steeds goed. Fruitvliegjes hebben hier misschien al eitjes in gelegd.

Afbeelding van fruitvliegjes op een wijnglas - Aveve

Fruitvliegen bestrijden

Fruitvliegen verschijnen vaak opeens, maar je geraakt er ook snel weer van af als je meteen ingrijpt. Maar wacht niet te lang, want deze kleine dondertjes vermenigvuldigen zich snel. Met de volgende tips is fruitvliegen bestrijden een makkie.

1. Heb je al een fruitvliegenplaag in huis? Vang ze simpelweg door een bananenschil in een plastic zakje te leggen. Deze huisgemaakte val trekt binnen de kortste keren een hoop fruitvliegjes aan die daar hun eitjes willen leggen. Sluit het zakje goed af en gooi het weg.

2. Een andere val die je makkelijk zelf maakt is een val met azijn. Fruitvliegjes houden van de geur van azijn. Giet bijvoorbeeld een beetje huishoudazijn, appelazijn of wijnazijn in een kommetje met water. Voeg er enkele druppels afwasmiddel aan toe. De fruitvliegjes komen hierop af en verdrinken.

3. Vul een bakje met een stukje rottend fruit. Dek het bakje af met folie waar je een klein gaatje in maakt. Het fruit trekt de vliegjes aan. Wanneer je er veel gevangen hebt sluit je het potje goed af en gooi je het weg.

4. Ook bakkersgist is super aantrekkelijk voor fruitvliegen. Deze levende gist trekt enorm veel fruitvliegjes aan. Vang ze in een afsluitbare container en gooi ze weg.

5. Fruitvliegen zijn ook dol op alcohol. Deze “partyanimals” vang je dus makkelijk in een bokaaltje met alcohol. Zet een klein trechtertje in de bokaal. Zo kunnen de vliegjes er makkelijk in maar niet snel meer uit.

Met deze middeltjes boek je al snel resultaat. Fruitvliegen bestrijd je best niet met insecticide omdat fruitvliegjes altijd rond je eten rondvliegen. Gif en eten is geen goede combinatie.

Heb je veel fruitvliegjes buiten in je container? Dan kan je wel gebruik maken van een sterker bestrijdingsmiddel. Gebruik 1 van de onderstaande insecticide sprays tegen vliegen.

Afbeelding van fruitvliegen op etensresten - Aveve

Andere vliegen bestrijden

Kies je voor natuurlijke vliegenbestrijding of zet je insecticide in om vliegen aan te pakken? Dit zijn enkele goede manieren om effectief vliegen te bestrijden:


Vliegen bestrijden met een vliegenval

De BSi vliegenval is een herbruikbare val om doetreffend en makkelijk vliegen te vangen. Met 1 val vang je tot wel 20 000 vliegen. De lokstof is niet schadelijk voor het milieu. Deze val is veilig in gebruik, ook met kinderen of huisdieren in de buurt.

Met de vliegenval vang je op korte tijd hele grote aantallen vliegen. De val is dus ideaal om vliegen buiten te verdelgen.


Vliegen bestrijden met een vliegenzak

Eén van de doeltreffendste vliegenzakken die je kan kopen is de Edialux Fly trap. 1 zak verteert tot 50 000 vliegen. Je hangt de zak gewoon op in de buurt van je vliegenplaag, bijvoorbeeld bij de mesthoop, afvalcontainer of in de buurt van dierenhokken.

Omdat je met de vliegenzak super veel vliegen in 1 klap vangt is de zak bijzonder geschikt om een vliegenplaag buiten te bestrijden.


Vliegen bestrijden met vliegenstrip

Je kent 'm vast nog wel van vroeger: de vliegenstrip. Wel, deze methode om vliegen te vangen bewijst nog steeds z’n nut. Je hangt de strip best op hoogte zodat je er zelf niet tegen loopt. De strip is gif- en geurloos. Vliegen voelen zich aangetrokken tot de felle kleur. Wanneer de strip vol vliegen hangt is ie aan vervanging toe.


Vliegen bestrijden met een vensterstrip

Vensterstrips bevatten een insecticide. Vliegen voelen zich door de lokstof in de strips aangetrokken. Na aanraking met de strip sterven ze. De vliegen blijven niet aan de strip kleven. De Muscado vensterstrip maakt vliegen in huis bestrijden heel makkelijk.

Vliegen bestrijden met insecticidespray

Als al de bovenstaande middelen niet afdoende zijn kan je overschakelen op insecticide. Enkele sterke middelen in ons gamma:

  • Zoek je een krachtig insecticide om vliegen binnenshuis te bestrijden? Gebruik een handige spray zoals Fly kill om vliegen te verdelgen. Je boekt meteen resultaat.
  • Ook Aveve Topscore Spray is een sterk insecticide om vliegen en andere vliegende en kruipende insecten in en rond je huis te bestrijden.
  • Met Biosect haal je een sterk insecticide in huis met een citroenfrisse geur. De spay werkt snel en langdurig. Gebruik ‘m ook voor andere insecten te bestrijden in en rond je woning.

Vliegenmaden bestrijden

Vliegen leggen hun eitjes in voedselresten. Zo komt het dat je, vooral in de zomer, vaak grote aantal vliegenmaden uit je groencontainer ziet kruipen. Gebruik Aveve Maggots om deze larven in je container te bestrijden.


Vliegen bestrijden in potgrond

Sommige vliegen en andere insecten zoals bladluizen, tripsen en wolluizen hebben het op je kamerplanten gemunt. Bestrijd ze met een Duo-stick van Substral. De stick bestrijdt insecten en voorziet je plant van extra voedingsstoffen zodat ie weer goed op krachten komt. Steek een stickje bij in de potgrond om de vliegen te bestrijden.

Soorten vliegen en hoe ze te bestrijden

Graag geven we nog even een overzicht van vaak voorkomende vliegen in je huis, tuin en moestuin. En nog enkele extra tips om deze vliegen te bestrijden.

Soort vlieg

Komt vaak voor op

Bestrijden doe je zo

Witte vlieg (is eerder verwant met de bladluis dan met de vlieg)

Tomaten, komkommers, aubergine, meloenen en andere bladeren van groenten in de moestuin

Plant zegekruid rond je moestuin. De witte vlieg houdt niet van de geur.

• Huismiddel tegen witte vlieg: Maak een aftreksel van boerenwormkruid en behandel je planten ermee.

• Of gebruik Polysect Spray insecticide.

Blauwe en groene vleesvlieg

Rottend vlees

• Voorkom overlast door kadavers of afval van vlees dadelijk op te ruimen

Verpak vleesresten grondig in krantenpapier alvorens ze weg te gooien

Spoel je groencontainer goed na met heet water na het legen

• Of gebruik een vliegenval zoals bijvoorbeeld de KB home defense vliegenval

Mineervlieg

Bladeren van groenten en sierteelt

Aveve Conserve garden

Daas

• Vochtige plaatsen

• Ze bijten alles wat beweegt, bijvoorbeeld ook mens, paard en andere dieren

Rubco dazenval

Horzel

In de huid van dieren. Komt vaak voor bij vee en paarden.

Ontworming te halen bij de dierenarts

Klustervlieg

Warme en hoge gebouwen zoals zolders, spouwmuren en holle bomen

Ruim tuinafval zoals afgevallen boombladeren direct op. Klustervliegen leggen hun eitjes graag onder rottende bladeren.

• Installeer een elektrische vliegenvanger zoals de Edialux Plus + zap.

• Gebruik een muggenlamp zoals de Edialux Ultrasonic Inzzzector. Het licht trekt muggen en vliegen aan. De lamp elektrocuteert ze.

Steekvlieg of stalvlieg

• In stallen

• Bijt dieren en mensen

Verwijder mest tijdig uit stallen zodat de vliegen hier niet kunnen broeden

• Gebruik 1 van de bovengenoemde vallen of sprays

Latrinevlieg of strontvlieg

• In mesthopen

• In lekke gootsteen of toiletafvoer

Verwijder mest zo snel mogelijk uit stallen

• Zorg voor een goede afvoer van toilet en gootsteen

• Of gebruik bijvoorbeeld Vapona Spray tegen vliegende insecten

Grasvlieg

• In ongemaaid, verwaarloosd grasland

• Komen in grote aantallen in spouwmuren of in bijvoorbeeld gevelplanten overwinteren

• Goed verluchten in huis.

Gaten en kieren in gevels en rond ramen en deuren dichten.

• Gebruik bijvoorbeeld Edialux Zerox. Een ecologisch bestrijdingsmiddel tegen vliegen en andere insecten.

• Of gebruik bijvoorbeeld de Edialux wasp trap. Ze werkt ook voor vliegen.