Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Muggen bestrijden: binnen & buiten wegkrijgen

Je hebt nog maar pas je ogen gesloten en plots hoor je het... een irritant en hoog gezoem in je oor. Je begint wild met je armen in het rond te slaan en even lijkt het te stoppen om na 5 minuten opnieuw te beginnen. Wij helpen je met onze handige adviezen om muggen effectief te bestrijden, zowel binnen als buiten.

Welke muggen komen het vaakst voor bij ons?

We zijn het er collectief over eens dat muggen vervelende beestjes zijn, maar de ene mug is de andere niet. Alle muggen drinken bijvoorbeeld wel nectar van planten, maar ze hebben het niet allemaal op ons bloed gemunt. Muggen hebben een zuigsnuit, maar vooral de exemplaren uit de familie van de steekmuggen bezorgen ons die vervelende, jeukende bultjes.

De huissteekmug is 1 van de meest voorkomende soorten in Europa. Het is hoogstwaarschijnlijk de vervelende zoemer die je rond je hoofd hoort cirkelen als je net in bed bent gedoken. Andere muggen die men vaak terugziet in België en in Nederland zijn...

  • steekmuggen
  • langpootmuggen
  • dansmuggen
  • knutten (‘zandvliegjes’)
  • motmuggen
  • kriebelmuggen

De meeste muggen zorgen voor overlast buiten en binnen. Zo tasten de larven van de langpootmug het gazon aan en komen andere soorten in grote groepen voor waardoor je binnen de kortste keren een ware muggenplaag buiten moet bestrijden.

Muskiet en mug zijn termen die weleens door elkaar worden gebruikt. Als men het heeft over muskieten, doelt men meestal op stekende muggensoorten die voorkomen in warmere streken en die ziektes overbrengen. Zo neem je het best een muskietennet mee naar een land waar zulke muggen voorkomen. In België en Nederland zie je deze muskieten gelukkig zelden tot nooit terug.

Langpootmug - Aveve

Waar komen muggen op af?

Wist je al dat enkel vrouwelijke muggen bloed drinken? Volgens velen komen deze bloeddorstige dames af op ‘zoet bloed’, maar in realiteit is het je lichaamsgeur en je ademhaling die net zo lekker ruiken als een versgebakken chocoladetaart voor ons. Muggen hebben een zeer ontwikkeld reukorgaan en ruiken je al van op meters afstand. Ook je lichaamswarmte is erg aantrekkelijk voor de vervelende zoemers.

Heb je het gevoel dat muggen het altijd op jou gemunt hebben? Goed mogelijk, want muggen vinden bepaalde mensen lekkerder ruiken dan andere. Ze ruiken welk bloed het meeste nageslacht oplevert door de hoeveelheid aminozuren die zich in de bloedmaaltijd bevinden.

Als je muggen wil bestrijden, is het ook handig om te weten dat muggen niet per se op licht afkomen. Het vervelende beestje is zelfs blind en kan zich moeilijk oriënteren in het licht. Ze zijn daarom ook vooral ‘s nachts actief. Het is wel zo dat muggen zich vaak rond stilstaand waters bevinden.

Mug op huid - Aveve

Hoe kun je muggen bestrijden buiten?

Ze zitten niet alleen in je slaapkamer, maar ook in je tuin als je op je terras gezellig aan het eten bent. Het is daarom soms nodig om muggen te bestrijden buiten. Je kunt de muggen gemakkelijk verjagen van je terras met enkele handige tips en tricks.

  • Vermijd stilstaand water in de buurt van je terras. Vrouwtjesmuggen leggen hun eitjes namelijk in stilstaande waters, zoals regentonnen en in vijvers. Ook kleine hoeveelheden water zijn al goed genoeg. Let dus goed op dat je dakgoot niet verstopt is en leeg je regenton uit.

  • Heb je een vijvertje in de tuin? Zorg dan voor stroming met een mooi fonteintje. Zo voorkom je dat je op termijn een hele zwerm muggen moet bestrijden in je tuin.

  • Wil je muggen bestrijden op natuurlijke wijze? Dan zijn planten de oplossing. Je kan namelijk muggen bestrijden met bepaalde planten die naar citroen ruiken. Denk aan citroengras, citroenmelisse, citroentijm, maar ook kattenkruid, lavendel, rozemarijn en calendula.

  • Maai regelmatig het gras. Zo hebben muggen minder plekjes om zich te verstoppen.

  • Zet een citronellakaars op tafel als je muggen in de tuin wil bestrijden.

  • Gebruik een handige muggenlamp of ga voor een speciale lantaarn met insecticide. Het middeltje helpt om muggen te verjagen van het terras.

Kruidentuintje - Aveve

Hoe kun je muggen bestrijden op stilstaand water?

Waarom is stilstaand water eigenlijk zo belangrijk voor muggen? Het antwoord is simpel: het is de ideale broedplaats voor muggenlarven. Door een gebrek aan stroming in het water kunnen de eitjes zich op een vaste plek in het water ontwikkelen tot muggenlarven. Je kunt muggen gemakkelijk bestrijden op stilstaand water door regelmatig je regenton uit te legen en stroming in het water te brengen.

Heb je last van een muggenplaag in de tuin en in huis? Dan moet je de stilstaande waterbronnen rond je huis eens grondig bekijken. Muggen maken namelijk geen nesten, maar ontwikkelen zich wel in grote groepen in het water.

Muggenlarven van de steekmuggen zijn gemakkelijk te herkennen. Het zijn kleine, wormachtige beestjes die zich net onder het wateroppervlak hechten zodat ze voldoende zuurstof krijgen. De larven vluchten dieper het water in als ze plots worden verstoord. Ze keren echter erg snel weer terug naar boven.

  • Spot je muggenlarven aan het wateroppervlak? Leeg de waterbron dan uit of probeer de muggenlarven met handschoenen en een schaaltje uit het water te vissen.

  • Er zijn ook speciale middeltjes op de markt die je in het stilstaande water giet zodat de muggenlarven zich niet meer aan het opperblak kunnen bevestigen. Ze sterven dan uiteindelijk door zuurstofgebrek. Lees de gebruiksaanwezig altijd grondig door voor je het product gebruikt.

  • Probeer stilstaand water toch te vermijden. Denk aan een verstopte dakgoot, een volgelopen emmer of bloempot en een vogelbadje. Breng stroming in het water van je vijver met een mooi fonteintje – dat is ook nog eens voordelig voor de andere vijverbewoners!

Muggenlarven - Aveve

Het is héél belangrijk om je handen altijd grondig te wassen nadat je in contact bent gekomen met stilstaande waterbronnen. Zo voorkom je de kans op besmetting met de gevaarlijke legionellabacterie.

Kun je muggen bestrijden op natuurlijke wijze?

Het is mogelijk om muggen te bestrijden op natuurlijke wijze met enkele huis-, tuin- en keukenmiddeltjes, zoals planten die naar citroen ruiken. Wij lijsten enkele tips op om muggen natuurlijk te vermijden en te verjagen uit je slaapkamer of van het terras.

  • De geur van citroen houdt muggen op een afstandje, maar ook lavendel heeft hetzelfde effect. Zet een paar lavendelplantjes in je slaapkamer. Je kan ook wat takjes lavendel laten drogen om ze vervolgens in een stukje stof te wikkelen en in het huis te verspreiden. Nog een voordeel? Ook vliegen en motten blijven weg!

  • Muggen komen af op je lichaamsgeur en lichaamstemperatuur. Word je vaak gestoken? Neem in de zomer voor het slapengaan een douche om het zweet van de dag snel af te spoelen.

  • Haal een voedende lichaamscrème met lavendel- of citroengeur in huis die je voor het slapengaan opsmeert. Zo maskeer je je eigen aantrekkelijke geur en kun je muggen verjagen.

  • Muggen houden niet van de geur van knoflook. Voeg dus gerust dat extra teentje toe aan al je gerechten zodat je – zonder dat mensen het ruiken – knoflookolie uitscheidt via je poriën.

  • Zet een ventilator in de kamer. Muggen geraken daardoor niet tot bij jou om je te steken.

  • Ben je wel heel vaak het slachtoffer van die bloeddorstige beestjes? Dan is het misschien wel een goed idee om een muskietennet of klamboe boven je bed te hangen. Het zorgt ervoor dat muggen niet bij je in de buurt kunnen komen als je slaapt.

Wist je dat je muggen ook kan bestrijden met hun natuurlijke vijanden? Heb je een vijvertje in de tuin? Zorg dan voor voldoende beplanting. Een natuurlijke tuinvijver trekt kikkers, salamanders en libellen aan die in muggen het ideale tussendoortje zien. Vissen zijn ook dol op muggen(larven).

Vliegenraam - Aveve

De beste muggenverdelgers op een rijtje

Heb je toch nood aan wat grof geschut? In je Aveve-winkel vind je enkele effectieve middeltjes terug om komaf te maken met vervelende zoemers.

  • Bij Aveve vind je elektrische toestelletjes die muggen doden en nieuwe muggen meerdere nachten uit je slaapkamer houden. Je hebt de keuze tussen een apparaat met tabletten of met een vloeibaar insecticide, maar ook 2-in-1-apparaten.

  • Krijg je die muggen maar niet te pakken met een gewone vliegenmepper? Haal dan een elektrisch Fly Racket in huis. Zo hoef je alleen even kort contact te maken met de vervelende zoemer. Uiteraard werkt zo’n elektrisch racket ook tegen vliegen en motten!

  • Kies voor een insecticidespray, zoals Topscore Spray en Biosect, tegen vliegende en kruipende insecten in en rond het huis. Daarmee dood je makkelijk vervelende muggen en vermijd je dat je binnen de kortste keren een muggenplaag moet bestrijden.

Niets is vervelender dan het constante gezoem van een bloeddorstige mug rond je hoofd. Gelukkig zijn er voldoende manieren om muggen te bestrijden. Ga je voor natuurlijke manieren, zoals citroenplantjes en lavendel of haal je toch liever sterke insecticidesprays in huis? Ontdek al onze handige tips om ongewenste bezoekers buiten te houden in de gids over insecten bestrijden.

Onze medewerkers staan steeds voor jou klaar in de winkel met gericht advies. Je vindt er alles wat je nodig hebt voor je dieren, de tuin en om heerlijke lekkernijen op tafel te toveren.

Vind een winkel in je buurt