Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Hoe buxusmot bestrijden én voorkomen?

De buxusmot die je liever niet in je tuin ziet verschijnen. Lees hier hoe je de buxusmot herkent, voorkomt en indien nodig bestrijdt.

Wat is een buxusmot?

Deze mot is een nachtvlinder met een spanwijdte van ongeveer 4 cm. De volwassen mot legt haar eitjes aan de onderkant van het blad. Zodra de eitjes uitkomen, gaan de gele rupsen vrijwel meteen op zoek naar buxusblaadjes die ze zullen aanvreten. In geen tijd kunnen ze buxusplanten volledig kaalvreten. Het leven van de buxusmot bestaat uit verschillende stadia. Een volwassen mot legt eitjes, hieruit komen rupsen, de rupsen verpoppen en uit de poppen komen uiteindelijk weer nieuwe motten. De rupsen zijn te vinden gedurende een aantal periodes doorheen het jaar. Exacte data variëren van jaar tot jaar (weersinvloeden), maar ruwweg kan een eerste piek verwacht worden in de maand april. Doorheen de zomer en het vroege najaar volgen doorgaans nog 2 andere piekmomenten. In de tussenperiode vinden we dan, logischerwijs, motten en poppen. De buxusmot overwintert in het popstadium.

Hoe herken je schade van een buxusmot?

De schade herken je goed aan: aangevreten bladeren, kale takjes en spinseldraden. Andere opvallende symptomen zijn dode en aan elkaar gesponnen blaadjes en ‘bladskeletten’ (blaadjes waarvan alleen het randje nog over is). Bij nader onderzoek vind je dan spinsel met uitwerpselen (donkere korreltjes) en eventueel een rups of pop erin terug. Bij recent geknipte planten en hagen vallen de symptomen het meest op, vooral aan de zijkanten en onderaan de struik.

f2e94767-8afe-4e71-924f-a6640094d49b.jpeg

Schade door de buxusmot voorkomen?

Om schade door de buxusmot zoveel mogelijk te voorkomen, bestaan er een aantal hulpmiddeltjes: 

  • Verstuif doorheen het volledige groeiseizoen op regelmatige basis DCM Vitasilica® Lavameel over je buxusplant. Dit meel gooit zich als fysieke grens voor schimmels en insecten op, het maakt je blad harder en dus resistenter. Bij hevige regenval wordt de barrière weggespoeld en kan het nuttig zijn de behandeling sneller te herhalen.
  • Hang een DCM-feromoonval op en lok de mannelijke motten in een hinderlaag. Zo hou je de plaag in toom en heb je ook een goede indicatie. Als er motten worden gevangen, is de kans immers groot dat er binnenkort ook weer rupsen zullen opduiken. De mottenvallen kunnen worden opgehangen vanaf begin juni, na afloop van de eerste piek van de rupsen.
  • Besproei de plant met DCM Bladvoeding Olega® Groen. Dit product is rijk aan ijzer en geeft je plant weer een diepgroen blosje en energie.

db6c1569-efd1-434f-a234-ac3a008f07c5.jpeg

De buxusmot bestrijden


  • Haal Aveve Conserve Garden* in huis. Met dit biologische product pak je de rupsen van de buxusmot doeltreffend aan.  Aangezien het hier een ecologisch product betreft, ondervinden andere nuttige diertjes zoals lieveheersbeestjes geen last.
  • Naast Aveve Conserve Garden zijn ook Aveve insecticide plus en Compo Karate garden uitermate geschikt voor het bestrijden van de rupsen van de buxusmot. Ook KB multisect is een mogelijkheid. Dit systemisch middel wordt opgenomen door de plant en verspreid via de sapstroom. Op die manier blijft de buxus tot 3 weken lang beschermd. 
  • Ook nuttige insecten, onder de vorm van aaltjes tegen de buxusmot, kunnen ingezet worden voor de bestrijding van de rupsen.
  • Indien de buxus toch is kaalgevreten, kan je de buxusplant best terugsnoeien. Op die manier wordt de plant aangemoedigd om opnieuw door te schieten. Voorzie wat bemesting voor een goede doorstart. En bemest hem dan opnieuw.

Andere buxusziektes voorkomen

Doordat de buxusrups de plant verzwakt, is er een reële kans dat ook andere  buxusziektes de kop opsteken. De twee meest voorkomende ziektes op buxus zijn beide schimmelziektes en veroorzaken taksterfte.  Voor de behandeling van de schimmelziektes zijn zowel Edialux Eminent Garden*, Curalia Spray* als Ortiva Plus* geschikt.

554e14b8-0d22-405d-88d1-aba500aa8758.jpeg

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met