Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Zelf een desembrood bakken met een Classic mix

Zelf een authentiek desembrood bakken? Dat doe je met een zakje actieve desem, een Classic mix voor desembrood, en een portie geduld en liefde voor het ambacht.

Wat heb je nodig?

De basis: actieve desem

Actieve desem is dé basis voor een authentiek desembrood. En het is meteen ook het grote verschil met het gistbrood dat we meestal eten. Typisch voor desembrood is het trage rijsproces dat voor een volle broodsmaak zorgt. Wil je een desembrood helemaal vanaf nul maken? Dan ben je al gauw een week bezig, zonder garantie op succes. Alleen al een desem maken kost je zes dagen. Met een Classic mix voor desembrood en een zakje actieve desem bak je een authentiek desembrood in minder dan één dag. Meng het zakje actieve desem met een Classic mix voor desembrood, zout en water, en laat een nachtje rusten. De rest van het rijsproces gebeurt vanzelf. ‘s Ochtends werk je het brood af tot een heerlijk krokant desembrood.

Kies je Classic mix en bepaal je smaakprofiel

Je herkent een desembrood aan de volle smaak, krokante korst en veerkrachtige kruim met artisanale gaatjes. Het smaakprofiel van je desembrood kies je zelf. Ga je voor de zure toets, of hou je eerder van neutraal? In het Classic assortiment van Aveve vind je drie smaken: neutrale spelt, volronde durumtarwe en lichtzure rogge.

Basisrecept Classic mix voor desembrood

Dit basisrecept geldt voor de drie Classic mixen voor desembrood

Ingrediënten

 • 500 g Aveve Classic mix voor Rogge-, Durum- of Speltdesembrood
 • 1 zakje Aveve Actieve Desem
 • 300 ml water (voor spelt) of 380 ml water (voor rogge of durum) op kamertemperatuur
 • 8,5 g zout

Tip: desemdeeg is kleverig, gebruik een spatel en genoeg bloem om je deeg te bewerken.

Bereiding

 1. Voeg alle ingrediënten samen. Kneed 20 minuten tot een soepel deeg met de hand of met een broodbakmachine. Of kneed 10 minuten met een keukenrobot.
 2. Leg het deeg in een gladde kom. Bestrooi met bloem, leg er een handdoek over en bedek met plastic folie.
 3. Laat het deeg tot de volgende ochtend rijzen (14 à 16 uur) op kamertemperatuur (22 °C).
 4. Kneed voorzichtig om de lucht in het deeg te herverdelen. Geef het deeg de vorm die je wilt. Leg het op een met bakpapier bedekte bakplaat.
 5. Strooi er opnieuw bloem over en bedek met een handdoek en daarop plastic folie.
 6. Laat het deeg opnieuw 2 à 3 uur rijzen op kamertemperatuur (22 °C) tot het volume verdubbeld is.
 7. Bak je desembrood 30 à 40 minuten in een voorverwarmde oven op 230 °C.


Weinig tijd, maar toch fan van desem?

Geen tijd om desembrood te bakken op de ambachtelijke manier? Ga voor één van onze drie all-in mixen voor desembrood. Zo combineer je het gemak van een all-in mix met een vleugje authentiek desemkarakter. Je hebt de keuze uit roggedesembrood, speltdesembrood en tarwedesembrood. Alleen water toevoegen en een paar uurtjes later geniet je van de heerlijke geur van kraakvers brood met desemaroma.

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met